Logo
Одштампајте ову страницу

„Мала птица“ на дан шале постала веома „ведра ластавица“

Оцените овај чланак
(8 гласова)

naslovnaБЕОГРАД - Књижевни клуб „Мала птица“ одржао је на Дан шале, 1. априла, пригодно вече посвећено афоризмима и сатири.

Све је одисало смехом, ведрином и шалом какво управо и треба да је вече на Дан екологије духа, како многи називају овај дан.
На почетку вечери, уприличено у библиотеци „Мома Димић“ у београдском насељу Миријево (општина Звездара), представљен је, на одушевљење свих присутних, први број часописа за савремену поезију и прозу „Мала птица“ у издању тог истоименог књижевног клуба.

Први број часописа "Мала птица"

Намера је, како је истакла књижевница Богданка Костић, секретар клуба, да се од часописа, за чију је израду корица био задужен књижевник и сликар Слободан М. Стефановић, створи лист високог реномеа.
На вечери су се, као што је уобичајено, присутни подсетили на великог књижевника Мому Димића, чувеног Миријевца, по чијем имену библиотека носи име, а по чијем називу романа је добио име књижевни клуб.
Прочитане су Димићеве песме „Људи“ и „Деоба“ из његове збирке „Цигански кревет“, за коју је инспирацију црпео током четворомесечног боравка међу Ромима.
Након тога ,уследило је читање афоризама и сатиричних садржаја и све је било пропраћено громогласним смехом.

aforizmi

Лековитост осмеха

Слободан М. Стефановић читао је афоризме из своје књиге „Либеро“.
Ево неке од њих, можда ће вам измамити широки осмех који је лековит, а у данашње време, нажалост, редак.
„Не туците своју децу, она ће вам враћати дугове“
„Оженио је девицу, а развео се од шкорпије“
„Кратка реч пред матичарем, а кајање за цео живот“.
„На ТВ не може да се искриви слика, само истина“.
Богданка је прочитала своје приче „Дух“ и „Парастос“ инспирисане гробљем, али доживљеним и кроз једну танану ведру ноту.
Књижевник Мирослав Костић-Коле, председник књижевног клуба „Мала птица“, све је добро „зачинио“ прочитавши, између осталог, своју песму „Писмо председнику“ због које је провео три дана у затвору, а за казну морао је све време непрестано да свира тамбуру.
Он је прочитао и своје афоризме, ево неких који би могли добро да насмеју:
„ Вара ме жена са својим мужем“.
„Дишите дубоко док још имате шта“.
„Ако секс продужава живот, ја ћу живети вечно“.
„Прва помоћ је увек последња“.
„Затворено због крађе, лопови су унутра“.
Садржаје које су сами написали, али и туђе (попут оних које је написао чувени Душко Радовић, симбол Београда) , читали су и остали присутни, тако да изузетно ведра атмосфера није мањкала.
На крају је најављено да ће на наредном окупљању бити организована прослава рођендана књижевног клуба „Мала птица“ која би требало да буде у великом стилу и буде пропраћена именима као што су Радомир Стојановић, Душка Врховац и Аца Видић који пише књигу о Моми Димићу.

aforizmi1

Књижевни клуб „Мала птица“ има своја редовна окупљања сваког првог и трећег уторка у месецу са почетком у 18 сати у библиотеци „Мома Димић“ (у згради месне заједнице Старо Миријево, поред старе миријевске цркве Св. Илија.
Улаз је слободан за све заинтересоване, како оне који пишу прозу или поезију, тако и за све љубитеље лепе речи.
Клуб је основан, пре свега, да афирмише младе и талентоване писце и помогне им да кроз јавне презентације својих радова и издавачку делатност пронађу своје место у свету признатих и добију подстицај за даљи рад.

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Најновије од Вукица Сотировић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015