Logo
Одштампајте ову страницу

Проглашени најбољи млади писци кратке приче

Оцените овај чланак
(1 Глас)

konkursssssssБЕОГРАД – Најбољи млади писци кратке приче, победници на конкурсу за кратку причу у пројекту «Јасно и гласно» имали су прилику да протекле седмице читају своје радове на својеврсном књижевном матинеу у Библиотеци «Бранко Миљковић» на Звездари.

Својеврсни књижевни матине, одржан је 10. априла у Библиотеци „Бранко Миљковић“ где су најбољи млади писци читали своје радове, разнежили и емотивно дотакли све присутне топлином и дубином својих порука.

Написати прозне минијатуре је један од најтежих задатака у књижевном стваралаштву. Једрити кроз причу, простор и време, представити доживљај, пренети емоције, дотаћи и поучити са мало речи није лако ни за већ доказане писце. Зато је успех младих средњошколаца значајнији и већи, као и улога њихових педагога.

Сви учесници, 16 средњошколаца и 8 педагога су награђени књигама.
Конкурс за кратку причу је део пројекта Јасно и гласно који се реализује у оквиру Звездаријаде, а подржан је од стране Канцеларије за борбу против криминала и дроге Уједињених нација, Иницијатива младих.

Описати мисао – то је дар

Жири је имао тежак задатак да одабере прва три места међу ауторима 27 изврсних прича, донео је одлуку.

„Када неко уме да пише као ви, да ослика детаљ, вербализује емоцију, опише мисао, он има чаробни штапић којим може да мења стварност. Мој унутрашњи свет више није исти после читања ваших радова, којима сте ме дирнули, увели у своје скривене кутке, којима сам осетила делић ваших душа и ваших мисли, што је најдрагоценији контакт међу бићима. Ви говорите тим језиком и негујте свој дар, а осећајте обавезу да га развијате и њиме чините своје окружење лепшим и бољим», обратила се младим писцима Јелена Николић, чланица жирија.

Првом наградом овенчао је двоје средњошколаца – Софију Марковић, девојчицу са већ дубоко трасираним путем у књижевној уметности, и Јована Гавриловића, обоје ученика Шесте београдске гимназије.

Заљубљене шљиве, Колевка, ковчег, Изнад празног тањира, Запис на кожи су само део опуса прича којим је Софија учествовала на конкурсу и у којима су чланице жирија имале прилике да уживају.

Јован је такође послао већи број минијатура (Поглед уназад, Бол, Вођа, Време) у којима је показао зрелост и занимљиву вештину писања.

Другу награду понели су Константин Костић, ученик Фармацеутско-физиотерапеутске школе, и Вера Бајић из Четрнаесте београдске гимназије. Ништа мање емоција, иако су добили трећу награду, нису изазвали ни Стеван Рацић, из Седме београдске гимназије, Аида Аговић, из Фармацеутско-физиотерапеутске школе, и Мијат Цмиљанић, из Грађевинске школе.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 12 април 2014 14:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015