Кућа Добрих Вести

Login

Регионална студентска конференција о књижевности сутра у Београду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

klub128БЕОГРАД - Клуб студената опште књижевности и теорије књижевности – „Клуб 128” организује регионалну студентску конференцију о могућностима бављења књижевношћу и начинима њеног постојања у доба масовних медија и глобализације, а на културно-политички маргинализованом простору Европе. 

Конференција под називом "Савремена компаратистика у региону: (ре)контекстуализација" почиње сутра у Београду и трајаће до 28. априла.

На конференцији ће учествовати око 140 студената из Србије, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Словеније.
Програм конференције садржаће студентска излагања и трибине.

Студентска излагања бавиће се савременим проблемима књижевности и компаратистике као академске дисциплине у контексту земаља на простору бивше Југославије. Важно питање књижевног проучавања ван академских оквира биће отворено на једној од трибина у оквиру конференције. Конференција ће, такође, садржати и дебатни и културно-уметнички програм.
Такође, у склопу конференције биће организовано једно уметничко вече и две трибине, па свако ко воли лепу реч и књижевност добродошао је на овај догађај који ће се одржати на неколико локација: Филолошки факултет у Београду, КПГТ, Кулурни центар Rex. Детаљни програм конференције погледајте ОВДЕ.

Регионална књижевност и уметност под лупом

Програм конференције садржаће студентска излагања на задате теме. Кроз студентска излагања желе се преиспитати савремени проблеми књижевности и компаратистике као академске дисциплине у контексту земаља на простору бивше Југославије.
Једна од тема биће „Регионална књижевност и уметност под лупом“. Ова тема подразумева бављење регионалним делима, ауторима, књижевностима и/или њиховим одликама, књижевним поступцима, преовлађујућим темама и утицајима (суседних и других књижевности, друштвених прилика, политике, идеологије итд.).

Приступ западном канону са обода Европе

У оквиру ове теме излагачи треба да понуде сопствена читања класичних дела западног канона, али и да поставе питање какав значај западни канон има за нас, можемо ли му својим читањем дати допринос и на које начине му можемо приступити из маргинализоване позиције.

Зашто општа и компаративна књижевност овде и сада?

Овде се мисли, пре свега, на разматрања о значају опште и компаративне књижевности као дисциплине у контексту земаља на простору бивше Југославије. Отвара се питање зашто студије компаративне књижевности имају посебан значај за наш контекст и какве су перспективе за опстанак компаратистике на овим просторима и у ком облику.
Организацију конференције подржао је Филолошки факултет Универзитета у Београду, Студентски парламент Филолошког факултета и Катедра за општу књижевност и теорију књижевности
Идеју о сарадњи студената опште и компаративне књижевности земаља на простору бивше Југославије покренули су студенти Филолошког факултета „Блаже Конески“ Универзитета „Свети Кирил и Методије“ у Скопљу. Прва регионална конференција одржана је 12. до 15. априла 2013. године на тему „Књижевност у савременом контексту: однос књижевности са компаратистиком, филозофијом и уметношћу кроз историју и данас“.
Следећа конференција, „Перспективе сувремене компаратистике“, одржана је у Загребу од 15. до 18. новембра, такође, прошле године.

Трибина „Чему читање“
Студије хуманистике, на челу са студијама књижевности, налазе се под притиском да објасне свој смисао и сврху у оквиру универзитета на ком је за циљ образовања постављен економски просперитет државе и њених грађана. Криза хуманистичких наука појављује се на нашим просторима у специфичном контексту који је обележен распадом Југославије, оружаним сукобима, те честим и драматичним политичким променама. На питање чему читање академски радници и јавни интелектуалци дају различите одговоре (Martha Nussbaum, Gerald Graff, Stanley Cavell, Louis Menand, Diane Elam): читање може имати етичке и политичке ефекте, оно омогућава боље разумевање како сопственог тако и туђег живота и искуства, читањем се учи критичко и самостално промишљање разних ситуација, ставова и поступака... На трагу тих дебата, трибина поставља питања о вези између читања, имагинације и емпатије, културалним ратовима у настави књижевности, формирању и преиспитивању идентитетских образаца у књижевности, значају књижевне критике и разговора о књижевности у јавном простору.

Трибина „Педагогија и дело Светозара Петровића“
У оквиру конференције одржаће се и трибина о Светозару Петровићу. Светозар Петровић (1931-2005), теоретичар и историчар књижевности. Предавао је на Загребачком, Новосадском и Београдском Универзитету, а последипломске курсеве држао је и на универзитетима у Сарајеву и Чикагу. Главна подручја његовог интересовања биле су методологија проучавања књижевности, теорија стиха, историја старије српске и хрватске књижевности, као и књижевности Истока.
Преводио је са хиндуа и био један од оснивача прве југословенске катедре за индологију. Најутицајније књиге: Природа критике (1972) и Облик и смисао (1986). Београдска „Фабрика књига“ објавила је Дела Светозара Петровића у пет томова.

Поетско вече
У склопу студентске конференције "Савремена компаратистика у региону: (ре)контекстуализација" Клуб 128 организује поетско вече са Аном Ристовић, Драганом Младеновић и Јасмином Топић.

Читање песама три српске ауторке Ана Ристовић, Драгана Младеновић, Јасмина Топић отвориће нека од горућих питања у вези са данашњом поезијом – какво су место и улога поезије у савременом друштву, треба ли писати ангажовано, шта данас значи бити жена која пише, у каквој је вези савремена поезија са многовековном поетском традицијом, као и читав низ других проблема које стваралаштво данас дотиче. Са песникињама ће се причати и о томе како оне виде српску поетску продукцију у односу на европску и регионалну поетску сцену. С тим у вези, песникиње ће представити и “Рукописе”, Зборник поезије и кратке прозе младих са простора еx-Yу, који уређују заједно, на челу са Јасмином Топић.

Поетско вече биће пропраћено музичким програмом, за који ће бити задужени Милена Тамбурић, Стефан Димитријевић и Лука Радовановић.
“Клуб 128” је удружење студената опште књижевности и теорије књижевности ради организовања активности на пољу књижевности и шире културе. Клуб окупља студенте књижевности ради дружења, стручне сарадње, афирмације и промоције струке, размене знања и искустава.

Извор: Кућа добрих вести





Последњи пут измењено четвртак, 24 април 2014 22:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија