A+ A A-

„Google“ данашњи дан посветио Одри Хепберн

Оцените овај чланак
(2 гласова)

odriiiiiiiБЕОГРАД – Компанија „Google“ посветила је данашњи дан великој глумици и холивудској звезди али жени која је велики део свог живота посветила хуманом раду у организацији УНУЦЕФ – Одри Хепберн.

Одри Хепберн (енгл. Audrey Hepburn) је била енглеска глумица и модел и рођена је на данашњи дан 1929. у Бриселу (Белгија), а преминула 20. јануара 1993. године у Толокеназу (Швајцарска).

Њено пуно име било је Еда Кетлин Ван Хемстра Хепберн-Рустон.

Рођена је као Одри Катлин Растон (енгл. Audrey Kathleen Ruston) у Бриселу од оца Џозефа Ентонија Растона, ирског банкара и мајке баронесе Еле фна Хемстра, припаднице холандске аристократије чији су преци били француски и енглески краљеви.

Њен отац је тек касније додао презиме Хепберн. Имала је два полубрата из мајчиног првог брака са холандским племићем. Похађала је приватне школе у Енглеској и Холадији.

Родитељи су јој се развели 1935. године, а она наставља да живи са мајком у Арнхему (Холандија). Када је започеле Немачка инвазија на Холандију у Другом светском рату, она одлучује да користи име Еда фан Хемстра, јер је њено старо име звучало сувише енглески.

Током холандске глади у току зиме 1944. године, Немци су запленили од Холанђана ограничене количине хране. Без грејања и хране, људи су умирали у од глади и хладноће. Због неухрањености, Одри је озбиљно оболела. Остајала је у кревету и читала књиге, да не би размишљала о глади, а касније је изводила балет да би сакупљала новац за покрет отпора.

Упоран труд и рад

Након рата се сели са мајком у Лондон (Енглеска), где је била балерина, радила као модел и 1951. године почиње да ради као глумица. Глумом се почела бавити да би мајци помогла око трошкова. Њена прва већа улога је била у филму „The Secret People“, 1951. године у коме је играла балерину. Касније игра у музичкој комедији на Бродвеју која се звала „Gigi“. За ту улогу је награђена наградом „Theatre World Award“. После тога 1953. године игра са Грегоријем Пеком у филму Празник у Риму, за ког осваја Оскара за најбољу главну глумицу. Нешто касније игра у представи Ondine, за коју је награђена наградом Тони за најбољу глумицу. Награду је добила после неколико седмица након Оскара, чиме је потврдила своју глуму и као филмска и као позоришна глумица.

Поставши велика холивудска звезда, имала је прилику да игра са познатим глумцима као што су Фред Астер (Funny Face), Хемфри Богарт и Гари Купер (Love In The Afternoon), Џорџ Пепард (Доручак код Тифанија), Кери Грент (Шарада), Рекс Харисон (Моја лепа госпођице), Питер О'Тул (Како украсти милион) и Шон Конери (Robin i Marian). Многи од ових глумаца су јој постали пријатељи, Рекс Харисон је Одри звао својом најдражом главном глумцом. Кери Грент је једном рекао „све што желим за божић је да снимим још један филм са Одри“, а са Грегоријем Пеком је остала пријатељица целог живота. Након њене смрти, Пек је пред камерама рецитовао њену омиљену песму „Unending Love“ (Љубав која не престаје).

Приватни живот

Била је педесетих година верена за Џејмса Хенсона, да би се касније удала два пута, за глумца Мела Ферера и италијанског доктора Андреа Дотија. Из брака са Ферером има сина Шона, док из брака са Дотијем има још једног сина који се зове Лука. Пре њене смрти упознала је Роберта Волдерса са којим је била у вези, иако се никад нису венчали.

Почетком деведестетих је открила да има неку врсту рака на слепом цреву. Оперисала се у Лос Анђелесу, али јој то није помогло. Преминула је 20. јануара 1993. године у Толокеназу (Швајцарска). Остала је запамћена као једна од најлепших глумица које су се појавиле на филму.

Рад за УНИЦЕФ

Након свог последњег филма, постала је почасни амбасадор УНИЦЕФ. Због свога искуства током Другог светског рата, одлучила је да помаже сиромашној деци из разних земаља света. Иако је радила за УНИЦЕФ и током педестетих, сада се више посветила том раду и посећивла је сиромашне земље у Африци и јужној Азији. Неуморно је радила за УНИЦЕФ све до краја живота.

Одри је једна од ретких глумица који су успеле да освоје награде: Оскар, Греми, Еми и Тони.

Извор: Кућа добрих вести/Википедија


Последњи пут измењено недеља, 04 мај 2014 14:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани