Logo
Одштампајте ову страницу

Кад Деда Мраз остане без посла – прича о српском филму ,,Beyond reality Inc."

Оцените овај чланак
(1 Глас)

filmstudentiНОВИ САД - Више од три милијарде људи – скоро половина становништва на планети, преживљава са мање од 2,5 долара дневно. Бројне организације, угледне личности и холивудска машинерија често се хватају у коштац са овим проблемом помоћу филмске уметности. Захваљујући доброј вољи појединаца, српски филм „Beyond Reality Inc.“ могао би постати део ове социјално-одговорне, забринуте филмске породице.

Млади људи широм света боре се против неправде, угњетавања и сиромаштва тако што незадовољство претварају у волонтерски рад и уметност. У земљама у развоју, каква је наша, колико је то последица избора, толико је и последица готово сурове неизаинтересованости за проблеме филмских стваралаца. Зато се на овдашњим просторима снолики филмови рађају из срца, па се тек онда хране новцем, који обично никада не стигне до упорних ентузијаста. Анимирани филм „Beyond Reality Inc.“, сатирична прича о Деда Мразу који остаје без посла, један је од тих филмова.

 

                      filmlutkaidedamraz

Интернет потрага за правим Деда Мразом

Редитељ Вукашин Живаљевић и косценариста Радош Петровић, осмислили су фирму из наслова у којој су посао пронашла бројна бића из маште. Проблеми настају када капитализам нагризе свет бајке, па се у свеже приватизованом окружењу хероји, митски јунаци и свима омиљени Деда Мраз морају суочити са неодрживошћу својих вековних занимања. Да ли ће се Деда Мраз прилагодити захтевима модерног друштва, у ком униформни модели понашања и правила тржишта тешко фаворизују срчаност и рад од општег значаја, зависиће, између осталог, од успеха интернет кампање за финасирање филма, покренуте на сајту Rocket Hub.

 

 

Филм „Beyond Reality Inc.“ рађен је старом и помало запостављеном стоп-моушн техником, која је последњих година, захваљујући филмовима какви су, на пример, „Коралина“ или „Франкенвини“, показала да још увек поседује више стила и инвентивности од традиционалне, па чак и компјутерске анимације. Рад на овој врсти филма веома је напоран. „Када изађете из потпуно замраченог студија после десетак сати рада и снимљених неколико секунди филма, забљесну вас јутарњи зраци сунца и морате да погледате у сат да бисте схватили које је доба дана“, истиче Маја Девић, главна аниматорка пројекта.

Секунде филма проткане сатима посвећености

„Beyond Reality Inc.“ окупио је студенте различитих катедри Академије уметности у Новом Саду  и трајаће нешто мање од двадесет минута. Свака секунда у стоп-моушн цртаћу захтева 12,5 независно снимљених сличица, које повезивањем стварају покрет. Тренутно, завршена је половина филма, тако да ће аниматори провести још много бесаних ноћи. Иако су сви досадашњи кораци у реализацији урађени сопственим капацитетима и улагањима, тиму волонтера потребан је новац да би снимили и имплементирали очи јунака, урадили монтажу, корекцију боје, створили четири нове луткице, изградили најкомплекснију сцену у филму, снимили дијалог...

                       filmstudentilutke

 

Уколико донације путем интернета пристигну до краја јула, у филму ће се говорити на осам светских језика, јер „Beyond Reality Inc.“ обилује ликовима из различитих епоха и култура. Измаштана, забавна и поучна уметност се на тај начин поново испреплетала са проблематичном стварношћу. Баш као што су елоквентни јунаци филма погођени економским и социјалним проблемима, тако и људи широм света заиста губе посао и гладују на свим језицима, док сиромаштво постаје глобални проблем.

Деда Мраз увек може да упрегне ирвасе и пронађе неко лепше место. Ми, с ове стране реалности, једино општом уметничком комуникацијом можемо да истакнемо тамне стране капитализма, убрзамо њихов нестанак и створимо снажне филмске поруке које не познају границе.

Више о томе како можете подржати филм прочитајте ОВДЕ



 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 28 јул 2014 13:05
Љубисав Панић

ЉУБИСАВ ПАНИЋ  je рођен 1983. године у Лозници. Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. Члан је редакције и новинар магазина Лице улице, где пише текстове о филму, друштвеним и еколошким проблемима. Филмске критике пише за сајт Попбокс, а као филмски критичар и критичар научнопопуларне литературе радио је за магазин Yellow Cab. Његова примарна интересовања везана су за области филма и науке.

Најновије од Љубисав Панић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015