Кућа Добрих Вести

Login

Свечаност "Олимпијско срце" за младе олимпијце

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1oksnankingmamaivanejorovicidamirstajnerБЕОГРАД - Родитељи учесника других летњих Олимпијских игара младих у Нанкингу у Кини од 16. до 28. августа, потписали су на свечаности „Олимпијско срце“ у Скупштини града Београда одборење за учешће на овом великом такмичењу. Том приликом Олимпијски комитет Србије уручио им је и специјална признања. Олимпијску заставу и признање добиле су и школе које похађају млади олимпијци, а признања су припала и клубовима у којима у стасали.
Прво одборење потписали су  мајка тенисерке Иване Јоровић, која ће носити заставу на свечаном отварању у Нанкингу, и шеф мисије на Олимпијским играма младих Дамир Штајнер.


Признања су примили и Министарство омладине и спорта Србије и Завод за спорт и медицину спорта Србије за континуирану помоћ младим спортистима током припрема и такмичења.
- Ово је важан тренутак у каријери сваког младог спортисте, али и његове породице, клуба у коме тренира и школе коју похађа јер учешћем на Олимпијским играма младих он улази у олимпијску породицу - истакао је председник ОКС Владе Дивац, захваливши се градоначелнику Београда Синиши Малом на гостопримству у свечаној сали Старог двора.- Уверен сам да ће ваша деца, ђаци и такмичари достојно представити Србију у Нанкингу  и да ће искуство које ће стећи помоћи дан напредују до олимпијских висина. Свима желим добродошлицу у олмпијску породицу уз велико хвала на уложеном труду у одгајању, васпитавању, школовању и развоју младих олимпијаца Србије.
1oksnankingkluboviСиниша Мали градоначелник Београда, је поздавио велики број угледних гостију, младих спортиста, тренера, представника школа и чланова породице:
- Част ми је и задовољство што могу да поздравим и упознам наше младе спортисте који ће бранити боје Србије на Олимпијским играма младих у Кини. Сама чињеница да имамо 24 учесника доказује да смо спортска нација. Радујемо се сваком успеху и сигуран сам да ће нас и у Нанкингу млади спортисти обрадовати и бити наши спортски амбасадори, као што су нас одбрадовалу у недељу и златни ватерполисти. Дочекаћемо их на балкону Скупштине града, а вама од срца желим да за неку годину и ви  будете поздрављени на балкону.
Државни секретар за спорт Предраг Перуничић нагласио је да велики број младих учествује у систему спорта Србије и да Мнистарство омладине и спорта изузетно улаже у развој талената:
- Кроз систем школског спорта прошле године је прошло око 360.000 ђака.  Акција „Спорт у школе“ имала је изузетан одјек и већ је укључено преко 100 школа. Младим олимпијцима желим много успеха у Нанкингу, пред њима је леп али и тежак пут да се трудом, радом и резултатима изборе  и за учешће на „великим“ олимпијским играма...
1oksnankingskoleПризнања су припала школама: Медицинској школи Нови Сада (похађа је Атина Камаси), Десетој београдској гимназији (Јасмина Пругинић, Милица Бабић), Техничкој школи „12. фебруар“ Ниш (Андрија Миловановић), Шабачкој гимназији (Бојан Милинковић), Средњој машинској школи Нови Сад (Драгослав Петровић), Прехрамбено угоститељској школи Чачак (Ивана Јоровић), Е гимназији Нови Сад (Петар Чонкић), Средњој школи „Светозар Милетић“ Нови Сад (Милица Ракић, Вук Челић), Шумарској школи Краљево (Јелена Ерић, Душан Рајовић), Техничкој школи „Никола Тесла“ Шид (Александар Роман), Техничкој школи Зрењанин (Милош Шућур), Другој економској школи Београд (Игор Глишин), Фармацеутској физиотерапеутској школи Београд (Тијана Богдановић), Гимназији „Светозар Марковић“ Нови Сад (Теа Тинтор), Гимназији и средњој стручној школи Илиџа, Источно Сарајево (Немања Мајдов), Гимназији „Светозар Марковић“ Јагодина (Урош Николић), ОШ „Здравко Гложански“ Бечеј (Јована Ђурић), Техничкој школи „Иван Сарић“ Суботица (Тамаш Кајдочи), Техничко технолошкој и пољопривредној школи „Деспот Ђурађ“ Смедерево (Зоран Рајић), Спортској гимназији Београд (Нађа Величковић) и Зрењанинској гимназији (Јован Калба).
1oksnankingroditeljiНа другим летњим Олимпијским играма младих у Нанкингу у Кини Србија ће имати 24 учесника у 12 спортова: атлетика (Атина Камаси - бацање копља, Јасмина Пругинић- 2.000 м стипл), бадминтон (Драгослав Петровић), бициклизам (Јелена Ерић, Милица Ракић, Душан Рајовић, Александар Роман), дизање тегова (Тамаш Кајдочи, преко 85кг), џудо (Немања Мајдов  до 81 кг, Теа  Тинтор до 63кг), кајак К-1 (Бојан Милинковић), пливање (Нађа Величковић, Јована Ђурић, Вук Челић, Урош Николић), стрељаштво (Милица Бабић – ваздушна пушка, Андрија Миловановић – ваздушна пушка), теквондо (Тијана Богдановић до 55 кг, Милош Шућур до 63 кг, Игор Глишин  преко 73кг), тенис (Ивана Јоровић и Петар Чонкић), рвање (Јован Калаба, 85кг) и веслање (Зоран Рајић – скиф).
У току идуће седмице млади олимпијци ће на Бледу имати кратке припреме  до поласка у Нанкинг.
У Нанкингу ће се млади спортисти такмичити стреличарству, гимнастици, атлетици, бадминтону, кошарци (три на три), одбојци, боксу, кајаку и кауну, бициклизму, скоковима у воду, коњичком спорту, мачевању, фудбалу, голфу, рукомету, хокеју на трави, џудоу, модерном петобоју, ритимичкој гимнастици, веслању, рагбију, једрењу, стрељаштву, пливању, стоном тенису, теквондоу, тенису, триталону, дизању тегова и рвању.
На првим летњим Олимпијским играма младих у Сингапуру 2010. Србија је имала 32 учесника у шест индивидуалних и два екипна спорта.
 Освојене су три медаље, злато: кошаркаши (три на три) сребро: Велимир Стјепановић (пливање, 100 м краул) и бронза: Велимир Стјепановић (пливање, 100  м бетерфлај).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 28 јул 2014 15:26
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија