Logo
Одштампајте ову страницу

Прва медаља отишла у Пољску

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1mascotnanjingjpgНАНКИНГ - Агата Новак, стрелац из Пољске освојила је златну медаљу првог дана стрељачких такмичења на другим летњим Олимпијским играма младих у Нанкингу у Кини са 196,9 кругова. Сребро је припало Рускињи Маргарити Ломовој са 194,7 кругова, док је бронзу освојилиа Минг Јун Ким (Кореја) са 175,4 круга.


 Пред последњи хитац Ломова је имала предност у односу на Пољакињу од пола круга (186,7:186,2). Последњим метком Рускиња је, међутим погодила 7,7 кругова, Новакова 10,7 и  злато је отишло у Пољску! Медаље је уручио председник Међународне федерације стрељачких спортова (ИССФ) Олегарио Васкез Рања (Мексико).
Пре финала, које је вредело 372 круга, најбоља је била  Ји Ксиу Тех из Сингапура са 382 круга испред Гркиње Ане Коракаки која је пре две сезоне  гађала за Смедерево, са 380 кругова и Алаф  Елходход из Египта са 380 кругова. Коракаки је завршила на четвртом месту.  Новакова је у финале ушла као осма са 372 круга, Ломова је била четврта са 379, а Ким шеста са 374 круга.
Србија није имала представника у овој дисциплини. Од српских такмичара прва ће на ватрену линију у уторак 19. августа Милица Бабић млада репрезентативка Новог Сада у гађању ваздушном пушком. Андрија Миловановић млади ас Ниша ће истим оружјем нишанити медаљу 20. августа. Обоје српских представника ће се такмичити и у микс тимовима по специфиним правилима у четвртак 21.  августа.  На основу пласмана у појединачном делу правиће се мешовити тимови – прва такмичарка са 20. такмичарем, друга са 19. итд. Жреб ће бити полудиригован да се избегне да у екипи буду такмичар и такмичарка из исте земље.  Тимови ће носити имена градова у којима су одржане летње  Олимпијске игре.
Првог дана одржаће се меч са 40 дијабола за такмичара и такмичарку и на основу укупног резултата (на децималу) одредиће се пласман првих 16. Потом се гађа за улазак међу осам са по 20 дијабола, али на команду (дијабола мора да се испали за 45 секунди) и екипа која у два хица која се оцењују на децималу има укупно више кругова добија један поен. Победник је микс тим који први сакупи десет поена. У петак 22. августа гађаће се четвртфинале, полуфинале и финале такође са по 20 дијабола по истом поен систему.
Председник ИССФ Олегарио Васкез Рања је истакао после првог такмичења:
- Било је изванредно, публика је бодрила младе такмичаре пљескањем у ритму музике, а стрелци су им се одужили изузетно узбудљивим и неизвесним финалом. Стрељаштво је показало своје најлепше лице.

Извор: Кућа  добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 18 август 2014 14:12
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015