A+ A A-

Добар почетак на СП: пушком пети, пиштољем шести!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

1prvidanmasovicstefanovicpejovicГРАНАДА - Одличан почетак српских стрелаца на Шампионату света у Гранади: мушка репрезентација ваздушном пушком освојила је са 1.868,8 кругова (Стефановић 625,3, Плетикосић 622,3, Себић 621,2) пето место у конкуренцији 28 селекција, док је мушка репрезентација МК пиштољем са 1.659 кругова (Златић 559, Микец 553, Гргић 547) шеста и до бронзе јој је недостајало седам кругова!


Најбољи појединачни пласман ваздушном пушком забележио је Милутин Стефановић на 12. месту са 625,3 круга и за улазак у финале недостајао му је тачно један круг. Сва тројица српских представника МК пиштољем прошла су елиминације и пласирали су се поједначне квалификације у уторак 9. сепетембра после којих ће се осморица најбољих борити за трофеје и четири олимпијске визе.
У атомској конкуренцији ваздушном пушком, славили су Кинези са 1.886,5 кругова оборивши сопствени светски рекорд (1.882,8 – Првенство Азије 2013). Сребро је припало Русији са 1.880,5 кругова, док је бронзу освојила Белорусија са 1.874 круга. Србија је за медаљу остала „кратка“ са 5,2 круга. У Минхену 2010. били смо осми.
Појединачно, славило је кинеско чудо од детета,  светски рекордер и број један на светској ранг листи Хао Ран Јанг (18 година), испред Руса Назара Логинеца и Белорусја Виталија Бубновича. Олимпијске визе освојили су и четвртопласирани Сергеј Круглов (Русија), петопласирани Ји Феи Цао (Кина) и шестопласирани Жереми Моније (Француска). Кина и Рисија су испуниле бонус од два стрелца за Рио и  ове земље више не конкуришу ваздушном пушком.
Стефановић је слабо почео меч (прва серија 102,8 кругова) и нешто слабије завршио (последња серија 103,7) и прошустио шансу за улазак у финале:
- Трудио сам се да сваки метак опалим онако како сам тренирао, али сам погрешио на почетку, а са тим се слаже и Срећко Пејовић, спортски директор репрезентације, јер сам пожурио, хтео сам да што пре уђем у свој ритам и направио сам неколико грешака. У првих пет метака сам имао јаку трему и погодио сам две деветке, од укупно три колико сам их имао у целом мечу! Касније је било много боље, имао сам добре серије, али на жалост недовољно да се пласирам у финале – рекао је Милутин Стефановић који је потврдио да спада у сам светски врх у овој дисциплини.
Срећко Пејеовић, спортски директор је овако оценио учинак такмичара пушком:
- Били су веома близу медаље, пет кругова, када се погоци очитавају на децималу, није било недостижно. Стефановић је слабим стартом покварио резултат, а Плеткосић и Себић, могли су који круг више и били бисмо у кругу освајача медаља. Кинези су се потврдили као апсолутни фавортити за победе у свим дисциплинама, имали су  чак тројицу стрелаца у финалу. Руси су други а мало изненађење је бронза Белорусије.
Елиминације МК пиштољем рачунале су се за екипне медаље и Србија, која је била четврта у Минхену, остала је у самом светском врху заузевши  високо шесто место. Пејовић истиче:
- И овде смо имали шансу за трофеј, Гргић је отпуцао нешто слабије, али је битно да су се сва тројица пласирала у појединачне квалификације и  надам се бољим серијама и пласману у финале у уторак. Тешко је на овако јаким такмичењима прогнозирати медаље и високе пласмане. Важно је да сви дају све од себе, наши стрелци то умеју, а овај добар почетак, који је разбио почетну трему, помоћи ће, сигуран сам, свима у наставку.
Тренер Дамира Микеца, Горана Микец је  рекао:
- Дамир Микец се оптеретио, желео је да покуша да „извуче“ екипу до медаље која је била веома близу. То  га је коштало лошег почетка, прва два метака „осмица“ и „шестица“ и после осам хитаца изашао је са  ватрене линије да се консултујемо. Та серија му је била и најслабија, само 87 кругова. Имао је и  89 кругова у трећој серији и обе су му знатно поквариле резултат.
Другог дана Шампионата света Гргић, Микец и Златић гађаће појединачне квалификације МК пиштољем за улазак у финале које је од 14 часова. На ватрену линију ће и женска репрезентација ваздушном пушком. У првој „партији“ гађаће Ивана Максимовић и Андреа Арсовић (77 учесница) а у другој Катарина Бисеречић (68 такмичарки). Финале је од 16 часова.
Церемонија отварања 51. Шампионата света обављена је у Алхамбри, тврђава и палати средњовековних маварских краљева Шпаније, у Театро дел Генералифе. Присутно је било око 1.000 званица и учесника. Шампионат је отворио председник ИССФ Мексиканац Рања. Испред Стрељачког савеза Србије присуствовао је председник Синиша Машовић.
Резултати први дан Шампионата света у Гранади – ваздушна пушка, мушкарци: 1. Кина 1.886,5 кругова (светски рекорд), 2. Русија 1.880,5, 3. Белорусија 1.874...5. Србија 1.868,8 итд. Укупно 28 репрезентација:
Појединачно: Хао Ран Јанг (Кина) 207,9, 2. Назар Логинец (Русија) 206, 3. Виталиј Бубнович (Белорусија) 184,9.... 12. Милутини Стефановић 625,3, 34. Стеван Плетикосић 622,3, 45. Миленко Себић 621,2 круга. Укупно 116 стрелаца. Финале вредело 626,3 круга.
 МК пиштољ, сениори – екипно: 1. Кина 1.677, 2. Кореја 1.669, 3. Демократска република Кореја 1.666...6. Србија 1.659 итд. Укуно 23 репрезентације. Златић је са 559 кругова био шести у својој елиминационој групи, Микец са 551 круг девети, а Гргић са 547 кругова 23.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 08 септембар 2014 15:22
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани