Кућа Добрих Вести

Login

Срби лежећи погодили бронзу на СП

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1trecidanbronzamirosaVLJEVSEBICPLETIKOSICГРАНАДА - Трећи дан такмичења на 51. Шампионату света у стрељаштву у Гранади и друга медаља за Србију, поново бронзана. Мушка сениорска репрезентација Србије освојила је треће место у дисциплини МК пушка 60 метака лежећи са 1.868,4 круга (Стеван Плетикосић 624,7, Миленко Себић 622,5, Немања Миросављев 621,2) оборивши и државни рекорд који је на ЕШ у Осијеку 2013. поставила селекција Србије (Себић, Миросављев, Плетикосић) од 1.865,2 круга.

 

Злато је припало Кини са 1870,8 кругова, сребро Белорусији са 1.868,4 круга. Четврти су Французи са 1.868,1 круг, а пети у конкуренцији 34 селекције су Швајцарци са 1.865 кругова.


У историји нашег стрељаштава на Шампионатим света у овој дисциплини освојене су, пре ове, само две медаље, такође бронзане: прва у Финиксу 1970, друга у Москви 1990. и у тој репрезентацији био је Миросављев са Дебевецом и Максимовићем.


Сва тројица српских стрелаца пласирала су се за појединачне квалификације у четвртак 11. септембра после којих ће осморица најбољих борити за индивидулане медаље. Плетикосић је био други у трећој елиминационој групи са 624,7 кругова, Себић пети у другој са 622,5, а Миросављев 17. у првој са 621,2 круга.


Ово је друга медаља за српско стрељаштво на Шампионату света. Бронзу су другог дана ваздушном пушком освојиле Андреа Арсовић, Ивана Максимовић и Катарина Бисерчић. Андреа Арсовић је освајањем петог места у финалу донела српском спорту прву олимпијску норму за Рио 2016.
1trecidanbronzaplatikoscimasovicЕлиминације МК пушком тростав у три групе (укупно око 150 стрелаца)  рачунале су се за екипне медаље. И поред, за нијансу слабијег старта Миросављева, са добрим резултатом Себића, Србија се нашла у кругу кандидата за трофеје. Сав  притисак пренео се на искусног Стевана Плетикосића, крагујевачког олимпијца, који је гађао у трећој групи. Плетикосић, који је по старим правилима када су се погоци оцењивали на на пун круг, био светски сурекордер са апсолутних 600 кругова, а има  појединачно светско сениорско сребро у овој дисциплини из Милана 1994, не само да је издржао притисак него је постигао и најбољи резултат у екипи  и „довукао“ је до медаље.


- Знао сам резултате Миросављева и Себића, али нисам знао тачно где смо у екипном пласману после два стрелца – причао је Плетикосић после меча.-  У овој дисциплини одлучују десетинке и велики је рулет, поготово у условима  када је било доста ветровито  и компликовано за гађање, где мала грешка може скупо да те кошта.  Осећао сам да је „тесно“, да смо близу медаље и у финишу сам се максимално концентрисао. После смо видели да је одлучио последњи метак: Француз Сувеплан је погодио 10,3 круга, а ја 10,7 кругова и за 0,4 круга смо претекли триколоре за бронзу! Ово нам је свима велики подстрек да у појединачним квалификацијама дамо максимум за високе пласмане.
У гађању МК пиштољем за даме, Србија је била веома близу медаље.  За бронзу је недостајало пет кругова! На шестом месту Србија је имала 1.729 кругова (Шекарић 580, Ј. Гргић 578, Аруновић 571). У конкуренцији 18 репрезентација, злато је припало Кини са 1.741, круг, сребро Монголији са 1.739, бронза Кореји са 1.734 круга, четврта је Немачка са 1.733, пета Француска са 1.731 кругом...


Најближа појединачном финалу била је Јасна Шекарић која је са 580 кругова (291 прецизно 289 брза паљба) заузела 16. место од 96 такмичарки. Финале је вредело 583 круга. На 22. позицију пласирала се Јасмина Гргић са 578 кругова (284, 294) док је Зорана Аруновић 46. са 571 кругом (286, 285).
Злато је освојила Јинг Јинг Џанг (Кина) победивши у  финалу финала Јанг Ми Ким из Кореје са 7:1 у поенима. Бронза је припала  Ренати Тобаи Сике из Мађарске која је са 10:8 савладала Сук Јонг Јо (ДНР Кореја).
1trecidanbronzacestitkearsovicУ полуфиналу, у меч за злато одмах се пласирала Јанг Ми Ким са 21 „хитом“. За друго место у мечу за злато распуцавале се са по 16 „хитова“ Џанг, Тобаи Сике и Јо.  Прошла је Џанг. Пето место са 15 хитова припало је Тиро (Француска), шеста је  са 14 „хитова“  Карш (Немачка), седма Бугарка Бонева која је имала 11 „хитова“ (и најбољи рзуклтат пре финала од 588 кругова) и осмо Франкет (Шпанија) са 10 „хитова“.
Једина српска такмичарка овим оружјем у јуниорској конкуренцији Ана Алентијев завршила је на 33. месту од 50 учесница са 556 кругова (278, 278). Финале је вредело 572 круга. Екипне медаље припале су Кини са 1.722 круга, Француској са 1.713 и Русији са 1.710 кругова.  Појединачно злато освојила је Матилда Ламол (Француска), сребро Јуе Меи Лин (Кина), а бронзу Лидија Ненчева (Бугарска) која је пре финала имала најбољи резултат од 584 круга.


- Бронза сениора МК пушком 60 метака лежећи блиста као злато! Када смо гледали таблу са резултатима, схватили смо да је чак 20 земаља довело екипе способне да се боре за медаљу, тако је била „паклена“ конкуренција.  Иза нас у су остале репрезентације које су у Минхену 2010. освојиле медаље САД, Кореја и Русија.   И такмичарке МК пиштољем су биле близу трофеја. Јасна Шакарић и Јасмина Гргић су одлично гађале. Гргићева је била под великим притиском после експлозије метка у цеви првог дана. Сваки нови застој  претио је искључењем. Издржала је и сјајно отпуцала брзу паљбу погодивши 294 круга. Да је Зорана Аруновић гађала  приближно ономе што је показивала ове сезоне, а  дошла је изузетно спремна, и овде бисмо се радовали. Очигледно да је потресена после крађе аутомобила три дана пред полазак у коме су јој била стрељачке ципеле и да се није привикла на друге. Трудићемо се да је припремимо за такмичење ваздушним пиштољем.  Четврти дан је пун нових изазова, имамо заиста разлога да будемо оптимисти - коментар је Срећка Пејовића спортског директора репрезентације. 


У четвртак 11. септембра,  сениори Плетикосић, Миросављев и Себић гађаће појединачне квалификације МК пушком 60 метака лежећи. Финале осморице најбољих је од 11,30 часова.


На ватрену линију у елиминацијама МК пушком тростав 3 пута 20 метака, које ће се рачунати за екипне медеље, ће сениорке Ивана Максимовић, Јелена Живковић и Андреа Арсовић.  


Ваздушним пиштољем за појединачне и екипне медаље бориће се  сениори Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић. Финале је од 13,30 часова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 септембар 2014 18:21
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија