Кућа Добрих Вести

Login

Плетикосић 14. МК пушком тростав на СП

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1sestidanpletikosicГРАНАДА - Стеван Плетикосић, српски стрелац заузео је високо 14. место у гађању МК пушком тростав  три пута 40 метака шестог дана 51. Шампионата света у стрељаштву у Гранди са 1.172 круга (клечећи 388, лежећи 397, стојећи 387). Финале је вредело чак 1.177 кругова.


 Немања Миросављев је такође добро гађао и са 1.171 кругом (393, 397, 381) пласирао се на 18. место. Миленко Себић је завршио на 48. позицији са 1.160 кругова (392, 395, 373).
Злато је освојио Ћинан Жу (Кина) са 457,2 круга, сребро је припало Сергеју Каменском (Русија) са 456 кругова, док се бронзом окитио Виталиј Бубнович (Белорусија) са 443,6 кругова. Пре финала најбољи је био Италијан Николо Камприани са 1.183 круга, али је у финалу први испао.
- Ово је било, по резултатима, најјаче финале у историји свих такмичења у организацији ИССФ – категорчан је био Плетикосић после меча.-  Четворица стрелаца имала су преко 1.180 кругова, што улази у зону близу светског рекорда који је 1.186 кругова, а  улазница за финале била је паклено скупа - чак 1.177 кругова! Задовољан сам резултатом од 1.172 круга, са њиме сам, на пример, на Првенству света у Загребу 2006. освојио сребро у овој дисциплини и то показује колико  су напредовали резултати, али и технологија. Нове пушке швајацарског произвођача Блајкер су подигле серије до космичких висина. Од осморице финалиста само један није гађао са том пушком. Нисам имао ни спортске среће, у  лежећем ставу имао сам три поготка електронски мерено 9,9,  било је још десетак таквих у друга два става и да је макар половина „закачила“ центар, гађао бих сигурно у финалу ...
Срећко Пејовић, спортски директор СС Србије  је овако оценио  досадашњи ток шампионата:
- Три медаље, златна и две бронзане, две олимпијске квоте и високи екипни и појединачни пласмани,сврстали су Србију у сам светски врх и са те стране можемо да будемо задовољни. Постали смо одмах олимпијски спорт, то нам гарантује сигурност у наставку борби за олимпијске визе и наш  план је да за Рио освојимо укупно шест до осам „квота“. Са друге стране, имали смо и доста пропуштених прилика и мораћемо са стрелцима и тренерима добро да анализирамо,  да утврдимо да ли је било грешака и да их за наредна такмичења исправимо.
Пејовић указује на чињеницу да је технологија и техника изузетно подигла ниво резултата, а да српски стрелци у овом тренутку то нису могли да прате:
- Ово није алиби већ чињеница: нова швајцарска пушка  Блајкер је  хит лета 2014. Наши стрелци гађају са пушкама чије су цеви из прошлог века, неке и из 1970. и сигурно је да нису конкурентни ривалима, па ћемо се потрудити  да у наредном периоду уложимо више у опрему. Блајкер цев кошта око 4.000 евра, цела пушка око 6.000 евра. Значајан издатак за наш сиромашни савез и још сиромашније клубове, али ако желимо да пратимо светски врх без тога се не може...
Синиша Машовић председник Стрељачког савеза Србије захвалио се Министарству омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету, Спортском савезу Србије на великој подршци стрељачком спорту и још једном честитао стрелцима, стручном штабу и тренерима  на изузетним резултатима:
- Српски стрелци у конкуренцији близу 100 земаља нису ни у једној сениорској дисциплини били испод осмог места екипно, освојили су и злато и две бронзе, а освајањем две олимпијеке визе смо потврдили да смо најстарији и најуспешнији олимпијски спорт. Оваквим сјајним пласманима стрелци су оправдали сва улагања државе, а и стрељачког савеза,  у веома квалитетне припреме. Високо ценимо подршку Владе Србије преко Министарства омладине и спорта и молимо да нам још мало помогну да добијемо тренинг центар на стрелишту на  Царевој Ћуприји које је на тој локацији од 1851. и најстарији је спортски објекат у Београду. Запело је  око неких одлука урабниста које  су у супротности са оним што смо замислили  и нису добра решења, јер не бисмо добили објекат који би на дуже стазе обезбедио врхунске услове за тренинге. Свесни смо економске ситуације, не летимо високо, знамо да не можемо да имамо стрелиште какво је, на пример, ово у Гранади. Наше стрелиште би било неупоредиво скромније али довољно добро да се  скућимо и не  тренирамо више по иностранству...
Седмог дана у недељу 14. септембра гађаће сениорке МК пушком  60 метака лежећи  Ивана Максимовић, Андреа Арсовић и Јелена Живковић (не гађају финале, медаље се се поделити после основног дела).
На ватрену линију ће и јуниорке ваздушном пушком (Милица Бабић, Тиха Тодоровић и Нина Радуловић) и финале је од 12,30 часова. Гађаће и јуниори (Андрија Миловановић, Стеван Јовановић и Милош Ивановић) такође ваздушном пушком и то такмичење ће трајати два дана!? Организатори су повукли неуобичајен потез,  првог дана гађаће се основни део и рачунаће се за екипне медаље, појединачно финале је у понедељак 15. септембра од 10,30 часова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 13 септембар 2014 16:26
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија