Logo
Одштампајте ову страницу

Београдски гастро фест

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gastrooooБЕОГРАД - Кулинарска федерација Србије и Дипломатска асоцијација Србије организују први „Београдски гастро фест“ који ће бити одржан од 16. до 19. октобра на Београдском сајму.

 

„Београдски гастро фест“ je највећи гастрономски спектакл на Балкану који има за циљ унапређење кулинарске и угоститељске понуде Београда и Србије и позиционирање Београда као регионалног гастрономског центра.

 

"Гастро фест" под једним називом обједињује чак четири манифестације са вишегодишњом традицијом:

 

Балкан Culinary Cup - узбудљиви гастро шампионат који трећу годину за редом окупља најбољедомаће и стране куваре и посластичаре. Демонстрирајући најсавременије технике рада и размењујући искуства, такмичари се боре се за вредне титуле и награде.


Big Master - пословна и едукативна манифестација организована кроз низ интерактивних предавања, презентација и размену искуства са најрелевантнијим стручњацима из области кулинарства. Big Master је намењен свим професионалним куварима, а ове године ће, по други пут, бити одржан у оквиру „Београдског гастро феста“.

Ову манифестацију отвориће тим најближих сарадника Гордона Ремзија,„некрунисаног краља светске кухиње“.


Balkan Chilly Festival – јединствен food chow у организацији Дипломатске асоцијације Србијепосвећен љутим јелима. Осмишљен тако да подстакне производњу чили паприке у Србији, а под слоганом Chilly Festival „ - од семена до тањира“. Фестивал укључује радионице о националним кухињама балканских земаља које традиционално користе чили зачине – Македоније, Румуније, Бугарске…


У оквиру другог по реду Balkan Chilly Festivala директор Асоцијације, Вик Јенсен, заједно са Лепим Брком куваће са децом, док ће у недељу, 19. октобра бити организовано такмичење „Ко може да поједе највише чилија?“.


EXPO је последња по реду манифестација уоквиру „Београдског гастро феста“. Једина јеотвореног типа и намењена је свим љубитељима добре гастрономије.


EXPO је осмишљен као сајам квалитетне хране, пића, кулинарске опреме и националних гастро сувенира. Куповином улазнице, посетиоци стичу право на куповину експоната о повлашћеним ценама.


Гастрономи ће у оквиру те манифестацијемоћи да учествују у акцији кувања пасуља у аутентичној предратној кухињи, која ће специјално за ту прилику, бити монтирана на Београдском сајму.


Највећи кулинарски стручњаци


До сада незапамћен гастро спектакл окупиће више од пет стотина највећих стручњака из области кулинарства:

 

Cesar Bartolini, Head Chef тима чувеног Гордона Ремзија и аутор књиге "Храна и кување Аргентине" у којој је објединио шездесет пет традиционалних рецепата из срца Јужне Америке, своје кулинарске мајсторије показаће на Big Masteru овогодишњег Београдско гастро феста.

 

Michael Kreiling, звезда немачке ТВ ,,Gusto“, каријеру је градио у ресторанима и хотелима широм Немачке, Француске и Велике Британије, тренутно у улози Head Chef-a хотела Хајат у Београду. Поставио је нове стандард у изради јеловника за ресторан Метрополитан грил, одговоран за концепт банкет кухиње и селекције кетеринга.

 

Spiros Dimitrou, кулинарски судија Светске кулинарске асоцијације - WACS (World Association of Chefs) један од потпредседника Асоцијације шефова кувара Србије. Јовица Јовичић, водитељ култног кулинарског серијала „Паклена кухиња“, члан Кулинарске федерације Србије, освајач многих златних медаља и капитена српског кулинарског тима на бројним такмичењима.

 

Лепи Брка (Ненад Гладић), аутор и водитељ емисије о кулинаству, ,,Гастрономад“, аутор истоимене књиге, члан Кулинарске федерације Србије, у оквиру Balkan Chilly Festivala заједно са директором Дипломатске асоцијације Србије, господином Вик Јенсеном, куваће са децом.

 

Гастро фест се одржава уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 октобар 2014 12:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015