Logo
Одштампајте ову страницу

Збирка поезије - "Добровољно заточеништво „Рајског кавеза“

Оцените овај чланак
(5 гласова)

slikaБЕОГРАД -  У издању Удружења књижевника Србије, објављена је друга самостална збирка поезије Иванке Радмановић. Читајући ову поезију, постајемо добровољни заточеници “Златног кавеза”, што је наслов ове књиге која на попришту српске књижевне сцене представља драгуљ, како својим садржајем тако и својом “појавом”. 

 

Иванка Радмановић, модна дизајнерка која већ годинама живи и ради у Њујорку, српској се читалачкој публици представила прошле године, објавивши збирку песама “Амарант – о бесмртној љубави” (ИП АРТЕ, Кућ добре књиге, Београд) и истоимени ЦД, на којем њене песме говоре Жарко Лаушевић и Лора Орловић. Приход од продаје био је намењен ревитализацији Библиотеке за слепе и слабовиде “Др Милан Будимир” из Београда.

 

Већ својом првом збирком Иванка је најавила другојачијост, аутентичан језик, чисту и бритку поетску мисао, јасну песничку конструкцију уз раскошне лирске слике, персонификоване ликове, магијски заводљиве “кадрове”… Релативно убрзано појављивање друге самосталне збирке, испунило је стрепњом њене фанове, који једном “закорачивши” у Иванкине строфе, остају у ишчекивању нових. Зашто стрепњом? Није велики број аутора који су у стању да изнедре нових 36 песама, самосвојсвтено, а другачије. Истог, ако не и неприкосновенијег квалитета, подједнако богатог колорита И снажније емоционалности. Ако је прва књига бајковита у наговештају судбинског, “Рајски кавез” је судбинска у испраћају бајки. Препуна страсти И бола, кипи истинољубивошћу по цену умирања. Свега И свакога, осим идеала. Осим снова због којих вреди живети И због којих се вреди будити. Макар довека сањали.

 proza

Рецензент Иванкине нове збирке је Радомир Андрић, песник и председник Удружења књижевника Србије. Читајући Иванкине стихове, оставио је записаним: - “… отвара се књига песама Иванке Радмановић “ Рајски кавез”, у којој уз обиље рефлексија и прозних фрагмената, функционално интерполираних, откривамо самосвојну поетску оствареност и несумњиве трагове једног интелектуалног задирања у свет значењски слојевит и тешко проходан до тајне у срцу људског бића и оне светлосне кише из космичко несагледивог безмерја.”

 

Емотивна вишеслојност Иванкиних поетских живота омеђана је, по поглављима, прозним кадровима које је ауторка “урамила”, застајкујући свакодневницом. Посматрајући тротоар сачињен од плоча медиокритетских хронологија навика, квазиморалних начела, полтронства, страхова… она се стиховима, слободним, не уримованим, али метрички синхронизованим, чува својом. Не стаје на спојеве.

 

Збирку коју ћете чувати, “Рајски кавез” који ћете само повремено и нерадо напуштати, заљубљени у заточеништво које сте сами одабрали, ликовно је и одговарајуће довршио Вук Вучковић, докторант на Факултету ликовних уметности у Београду.

Промоција књиге је заказана за 12. новембар 2014, у 12 сати, у просторијама Удружења књижевника Србије, Француска 7 у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 24 октобар 2014 21:56
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Најновије од Гордана Влајић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015