Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни фестивал зелене културе Грин фест

Оцените овај чланак
(4 гласова)

grinfiksnaxnБЕОГРАД – Дом Омладине у Београду биће и ове године стециште еколошке мисли овог дела Европе захваљујуи петом по реду Међународном фестивалу зелене културе ,,Грин фест’’ (''Green fest'') који се одржава од од 29. до 31. октобра.

Организатор ове манифестације, о којој је  ,,Кућа добрих вести'' и прошле године извештавала, је Центар за унапређење животне средине, покровитељ је Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, а подржали су је и други партнери.

 

Као и претходних година сви садржаји су бесплатни, с тим што је неопходна резервација карата на званичном сајту манифестације. Карте за све догађаје  се преузимају на инфо пулту у оквиру саме манифестације. Долазак на догађај је омогућен како групама, тако и појединцима.

 

Уз промоцију екологије и хуманитарни део фестивала

Поред промовисања екологије и заштите животне средине, фестивал је и хуманитарног карактера. Услед незапамћених поплава које су погодиле Обреновац уништен је комплетан фонд библиотеке ,,Влада Аксентијевић'' у том граду. С тога организатори фестивала апелују на посетиоце, ако су у могућности, да донирају књигу и тиме помогну обнови библиотеке. Књиге се донирају на инфо пулту током трајања манифестације.

 

Програм фестивала је намењен широком аудиторијуму, од ученика основних и средњих школа до старијих, који желе да  упознају, виде  и  науче нешто ново о теми која из године у годину добија све већи значај, а то је живети у складу са ,,зеленим вредностима''. Кроз радионице, филмске пројекције, изложбе, иновације, панел дискусије и предавања биће обједињене различите идеје заштите и унапређења животне средине.

                 grinxn

Сва три дана фестивала су пропраћена целодневним активностима (10:00 – 21:00)  које се састоје из три дела – Међународног образовног – Грин филд (Green Field),  филмског – Грин Скрин (Green Screen) и изложбеног програма фестивала – Грин Сквер (Green Square)

 

Грин Филд – Међународни образовни програм

Образовни део програма чине различите радионице, предавања и дискусије, које воде стручна лица из различитих научних дисциплина која су повезане са  животном средином,  као и поједини ученици основних и средњих школа.

 

Радионице су намењене, пре свега, ученицима основних и средњих школа, док  су остали садржаји доступни свима онима који желе да обогате или да продубе своја знања из области животне средине. За овај сегмент је неопходна резервација карата на званичном сајту фестивала.

 

Грин Скрин – Међународни филмски програм

Филмски програм  се састоји из  такмичарског и ревијалног дела.

У оквиру такмичарског, биће приказана 52  кратка такмичарска аматерска  филма из 24 земље на основу одлуке стручног жирија. Првобитно је на конкурс пристигло 447 филмова из 54 земље света. Ове пројекције се  приказују од 18:00 часова.

У оквиру ревијалног дела биће приказивани документарно – играни филмови, победници најзначајиних светских фестивала, који су тематски повезани са самом идејом манифестације Чак седам од осам филмова из ревијалног филмског дела фестивала биће премијерно приказана у нашој земљи.

slikazavestxn

Филмски програм почиње вечерас у 20 часова премијерном пројекцијом филма ,,Семе живота'', који је један од најбоље оцењених документарних филмова од стране публике на другим светским фестивалима. Радња филма је посвећена залагању једног човека да реорганизује глобални систем управљања храном и учини га функционалнијим за будућност.

Поред овог остварења, посетиоци ће бити у прилици и да погледају, ,,Освета електричног аутомобила" о истраживачким програмима развоја електричних аутомобила највећих светских компанија и њиховој међусобној борби, ,,Обала" о последицама неодговорне урбанизације и контраверзи о климатским променама, где се сударају политика, економија и наука, ,,Нафта и вода" који нас упознаје са борбом  малог амазонског племена и њиховог младог лидера против нафтних компанија, ,,Већи од живота" - прича о животу у градовима и могућностима квалитетнијег становања кроз примену нових идеја развоја градова, и ,,Проклетство брана" чија је радња посвећена негативним ефектима брана и безбеднијим опцијама  за производњу енергије.

 

Фестивал ће бити затворен филмом „Рат за песак“ који говори о  ,,рату'' за други највише коришћени ресурс на свету - песак.

Карте за ревијални део фестивала можете резервисати на овом линку.

 

Грин Сквер – Међународни изложбени програм

Изложбу ће чинити поставке 24 излагача. Различите структуре имаће свој удео у изложби. Од државних предузећа попут ЈП „Србијашуме“,  приватних компанија попут Леново (Lenovo), и различитих организација које промовишу еколошке вредности у нашем друштву.

 

Пошто се и сам аутор чланка бави животном средином топло препоручује да издвојите Ваше време за потпуно бесплатан садржај фестивала ,,зелених вредности''. Та тема је у нашој земљи занемарена, а ово је јединствена прилика да се упознате са њом. Садржаји фестивала су разноврсни , и свако ко жели може да се укључи и тиме можда и промени погледе на свет и неке животне навике.

 

Почнимо од малих ствари, за почетак да не узимамо пластичне кесе у продавницама (или бар да смањимо њихову употребу), ако сваки појединац учини тај мали корак планета Земља и живи свет на њој биће Вам захвални.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 

 

 


Последњи пут измењено среда, 29 октобар 2014 12:29
Стеван Глигоровић

 

Стеван Глигоровић

 

Рођен је 13. маја 1990. године, многи када кажу 13. мај помисле на дан безбедности у Југославији или на пољопривредно добро недалеко од Београда. Но, његов животни пут није одређен симболиком датума и његова професионална усмерења су тежила далеко супротним тенденцијама. Одрастао је на Новом Београду, где и данас живи. Ту је започео свој пут, од рођења па све до данас.
Још код учитељице исказивао је интересовања за географију и историју као науке, a u вишим разредима је своје интересовањe исказивао у виду учешћа на градским и републичким такмичењима из два већ поменута предмета. Ти успеси су допринели да доцније упише Географски факултет Универзитета у Београду, историја је нажалост морала да буде потиснута. Кроз своје студије увидео је значај географије, који далеко превазилази оквире које већина има о тој науци, а то је њена практична примена у циљу унапређења живота људи и живог света. Након завршетка студија марта 2014. године, у кратком периоду ради у својству наставника географије у ОШ ,,Младост'' на Новом Београду. Као демонстратор учествује на манифестацијама ЦЕРН-a у Србији и на манифестацији ,,Ноћ истраживача''.
Свој даљи професионални развој наставља на свом матичном факултету на студијама II степена на катедри Геопросторне основе животне средине. Ужа интересовања су му животна средина и хумана географија. Себе описује као озбиљну, одговорну особу, посвећену перманетном усавршавању и као неоствареног гитаристу. Велики је поштовалац Толкинових дела.
Свој ангажман у ,,Кући добрих вести'' види као шансу да напредује и имплеменитира нови значај географске мисли широј популацији, притом стичући нова знања и искуства из осталих области људске мисли.

 

Најновије од Стеван Глигоровић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015