Кућа Добрих Вести

Login

Штефанеку бронза на Европском шампионату у рвању

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Српски рвач грчко римским стилом Давор Штефанек освојио је бронзану медаљу у категорији до 60 кг на 59. Европском првенству у Београду, пошто је у надметању за треће место, после сјајне борбе, савладао Максима Кахарског из Белорусије са 2:1 у рундама.

То је трећа европска медаља у каријери 27- годишњег Суботичана на Европским првенствима. Истовремено, Штефанек је освојио прву медаљу за нашу земљу на овом шампионату. У каријери је освојио сребро 2004. године на првенству Европе и бронзу на ЕП 2008. Био је и светски првак у јуниорској конкуренцији.


      - Ишао сам на златну медаљу, али сам задовољан и са бронзом, јер сам скидао много килограма. Зато сам и подбацио у мечу против Иштвана Леваија из Словачке. Не верујем да ћу се више такмичити у овој категорији - рекао је Штефанек, непосредно после освајања медаље.

      Тренер националног тима Србије Сретен Дамјановић је смирено коментарисао овај велики успех:
      - Освојена је медаља, али не она коју  смо желели. Ишли смо на најсјајнији трофеј, јер смо хтели да вратимо рвање на место где је некад било. Остаје да сачекамо другу прилуку. Штефанек је у напону снаге и радоваћемо се још његовим успесима…
     Штефанек је до шансе да се бори за медаљу дошао победом у репесажу. После три исцрпљујуће рунде, био бољи  од Толимира Сокола из Хрватске са 2:1 у бодовима.
      - Штефанек се сјајно борио иако је пре тога имао четири веома тешке борбе - похвалио је српког аса  тренер репрезентације Србије.
      Пре тога, Штефанек је изгубио у четвртфиналу обе рунде против одличног Иштвана Леваија из Словачке са 10:2 у бодовима, али је Словак у полуфиналу победио Максима Казарког из Белорусије у две рунде и тако се пласирао у финале, “повукавши” нашег рвача у репасаж, где је  победом отворио пут ка трофеју.
     - Нисам рвао како треба против Леваија. Судијска интервенција ме је мало пореметила, али то није оправдање - рекао је Штефанек.
      У првом колу Штефанек је  победио Португалца Мануела Алмеиду, а у  осмини финала био је успешнији од Швајцарца Патрика Штаделмана у две рунде. Против швајцарског представника, који је у првом колу био бољи од Молдавца Исламова, Штефанек је одлично рвао, баш онако како је од њега тражио тренер Сретен Дамјановић.
      - Штефанек је поштовао наш договор да у првој рунди рве у партеру. Одлично  је радио, а у другом делу меча је лако поентирао. –прокоментарисао  је Дамјановић.
      Остали српски рвачи првог дана Шампионата Европе грчко римским стилом нису имали много успеха. Млади, 18 - годишњи Сенћанин Кристијан Газдаг (до 55 кг)  није успео да се умеша у борбу за бронзану медаљу пошто је поражен у репесажу. Победио га је  Александар Костадинов (Бугарска) у две рунде. У првом колу Газдаг је у квалификацијама изгубио од Мађара Петера Модоша, који је ушао у финале и тако “повукао” у репесаж младог српског рвача.. Модош је за 15 -так секунди у обе рунде завршио посао проив Газдага коме стручњаци предвиђају сјајну будућност.
      Супертешкаш Милош Спасић (до 120 кг) је имао тежак меч против Ролфа Берингера из Немачке. Искуснији Немац је решио обе рунде у своју корист.
     - Спасић је  “радио” меч  колико му је то противник дозвољавао. Није разочарао, дао је све од себе - сматра тренер Дамјановић.
     Већи отпор противнику пружио је у категорији до 96 кг Дејан Франковић. Против одличног Бугарина Колојана Дишева предност је изгубио у почетку борбе, када је искуство надјачало Франковићев ентузијазам.
     Другог дана у недељу 11. марта на струњаче изаћи још три наша такмичара. Највећи адут за нову медаљу биће Александар Максимовић. Петар Бало и Горан Булатовић имају мање шанси да се умешају у борбу за трофеје
       Максимовић ће у категорији до 66 кг имати за противника Бенедикта Пуфера (Аустрија), док ће се Булатовић у категорији од 74 кг састати са Кулиничом из Пољске. Бало, у категорији до 84 кг, имаће за противника Адомаитиса (Литванија)
     - Жреб је био на страни Максимовића. Остали су добили веома јаке ривале, ако прођу прво коло, биће то пријатно изненађење и велики успех – сматра Дамјановић.
      У категорији до 96 кг, Јерменин Артур Алексанјан освојио је злато, Литванац Миндагас Езерскис сребро а две бронзе су припале Шалва Куадабадзеу из Азербејџана и Серхију Рутенку из Украјине.  Дејан Фрањковић је 20. од 24 рвача.
      У категорији до 60 кг, Иштван Леваи  (Мађарска) је у финалу савладао Иву Ангелова (Бугарска). Бронзе су припале Давору Штефанеку (Србија) и Арслану Абдилину (Русија).
     Елчин Алијев (Азербејџан) освојио је шампионску титулу у категорији до 55 кг. Петеру Модошу (Мађарска) припало је сребро а две бронзе Фатиху Уцунцу (Турска) и Александру Костадинову (Бугарска). Кристијан Газдаг је заузео 12. место од 19 рвача.
       Турчин Риза Кајалп победио је у категрији до 120 кг. Вицешампион Европе постао је Рус Хасан бароев, док су бронзане трофеје освојили Украјинац Јевхени Орлов и Јури Патрикев (Јерменија). Милош Спасић је 20. од 22 рвача.


Последњи пут измењено четвртак, 30 август 2012 16:42
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија