Logo
Одштампајте ову страницу

Данас је Међународни дан људских права

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ljudska-pravaБЕОГРАД - Међународни дан људских права, који се данас обележава широм света, и у Србији ће бити пропраћен низом манифестација, како би се указало на значај поштовања права и достојанства сваког појединца.

 

Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије је овај дан обележила конференцијом на којој су представљени механизми за праћење људских права у Србији, а на скупу су говорили потпредседница владе Кори Удовички, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, шефица Преговачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић...


На конференцији је представљен Национални механизам за праћење спровођења препорука тела УН, Механизам за праћење спровођења Акционог плана за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период 2014-2018. године и Механизам комуникације и координације донаторске помоћи Канцеларије за људска и мањинска права.

 

Криза угрожава економска и социјална права грађана

 

Поводом Дана људских права и Заштитник грађана Саша Јанковић пред надлежним скупштинским одбором представио је модел Закона о родној равноправности.


„Међународни дан људских права, 10. децембар, велики број грађана Србије дочекује притиснут кризом која посебно угрожава њихова економска и социјална права, али не само њих. Органи јавне власти зато имају додатну обавезу да поступају правично и законито, како би грађани равноправно уживали права која им гарантује Устав и закони. У порасту је број притужби грађана на тешку социјалну и економску ситуацију изазвану губитком посла или смањењима зарада и пензија. Органи јавне власти дужни су да при доношењу и спровођењу одлука, па и оних које су инспирисане штедњом, стриктно поштују Устав и законе. Никако се не би смело догађати да високи државни функционери, укључујући и министре, самовољно одлучују о питањима која су стриктно уређена законом”, навео је у саопштењу на свом сајту Заштитник грађана.


Даље се наводи да је „Влада Републике Србије је по први пут почела да се организовано стара о извршењу препорука Заштитника грађана и проценат отклањања неправилности у поступцима контроле рада органа власти које покрене Заштитник грађана изузетно је, и за европске услове висок - преко 90%. Ипак, места задовољству нема јер органи власти и даље јако често поступају неправилно и нема довољно унутрашње контроле њиховог рада“.


“У периоду економске кризе посебно је велика и опасност од насиља и Заштитник упозорава на нужност репресивних мера против насилника, али и значај генералне превенције која је запостављена. Родна равноправност и заштита права детета морају да остану високо на листи приоритета органа јавне власти, али и друштва у целини. У настојању са допринесе стварању услова за превазилажење овог проблема, Заштитник грађана је Народној скупштини Републике Србије понудио модел Закона о родној равноправности”, истакао је заштитник грађана.

 

Правна неуређеност одређених области људских права

 

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упозорио је поводом Међународног дана људских права, да због правне неуређености одређених области људских права постоји ризик њиховог угрожавања.

 

Подсећајући да је пре више од две године Влади Србије упутио иницијативу за доношење Закона о безбедносним проверама, Шабић је у сопштењу поручио да је неспорна потреба да се у одређеним ситуацијама спроводе одговарајуће безбедносне провере.

 

 "Та потреба је реалност, чак неминовност у свакој савременој држави. Али, управо због значаја безбедносних провера али и чињенице да оне, по логици ствари представљају можда најинванзивније задирање у приватност грађана, не би се смела толерисати чињеница да постоје бројни недостаци и спорна питања у вези са вршењем тзв. ''безбедносних провера'' код нас", рекао је Шабић.

 

Према његовим речима материја безбедносних провера је већ деценијама уређена у Србији у неколико закона и, углавном, подзаконских прописа, али само сегментарно, непотпуно и непрецизно.

 

Иницијатива младих за људска права обележиће Дан људских права акцијом у 11 градова у Србији током које ће позвати грађане на солидарност са онима чија људска права нису обезбеђена. Акција "Не потцењуј људска права" одржаће се у Бору, Врбасу, Врњачкој Бањи, Апатину, Шиду, Бачкој Паланци, Суботици, Крагујевцу, Новом Пазару, Јагодини и Београду.

 

Љубав или нешто друго

Поводом 10. децембра, Mеђународног дана људских права, и последњег дана у оквиру манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, на тргу испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77, у среду, 10.12. у 13 сати почеће акција „Љубав или нешто друго“.

Са циљем да се подигне свест о значају превенције насиља у адолесцентским везама ученице и ученици VII београдске гимназије разговараће са пролазницама/цима о овој теми, а делиће се и промо материјал који указује на овај проблем, моделе понашања.

У оквиру исте акције за ученице и ученике завршних разреда VII гимназије у просторијама ове школе у понедељак, 8. децембра у 13 сати одржано je интерактивно предавање на тему партнерског насиља у адолесцентским везаама.

Акцију организује „Центар за едукацију и саветовање – Каталиста“, у сарадњи са Седмом гимназијом, а у оквиру пројекта „Превенција насиља у адолесцентским везама“, који је подржан од стране Градске општине Звездара


Иначе, oпшта повеља о људским правима каже: сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима", каже први члан Опште повеље о људским правима. „Рођењем и првим тренутцима живота човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената“.


Савремена међународна регулатива људских слобода и права започиње Повељом Уједињених нација 1945. године. Повеља као један од глобалних циљева УН проглашава и дефинише нужност сарадње међу државама ради решавања "међународних проблема економске, социјалне, културне или хуманитарне природе и унапређивање и подстицање поштовања права човека и основних слобода за све без обзира на расу, пол, језик или веру", што стоји у првом члану.

 

 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 децембар 2014 21:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015