Logo
Одштампајте ову страницу

Ивана Максимовић освојила сребро МК пушком тростав на ОИ у Лондону и стоту медаљу за Србију!

Оцените овај чланак
(0 гласова)

ivana-postiolje-uvodnaЛОНДОН - Дочекасмо и – стоту: Ивана Максимовић репрезентативка Србије у стрељаштву освојила је сребрну медаљу на Олимпијским играма у Лондону са 687,5 (590 кругова – изједначен државни рекорд основног дела, по ставовима лежећи 196, стојећи 197, клечећи 197). Стрелци су тако донели Србији 99. (Андрија Златић, бронза ваздушним пиштољем) и 100. медаљу (Ивана Максимовић МК пушка тростав) у историји од 1912.

Уједно ово је 12. олимпијска медаља стрељачког спорта три златне, четири сребрне и пет бронзаних.

Златна медаља припала је Американки Џејми Ли Греј (девојачко Бејерл) са 691,9 – нови олимпијски рекорд финала (592 – нови олимпијски рекорд основног дела) а бронза Адели Сикоровој (Чешка) са 683 (584) круга. Финале је вредело 583 круга и четири такмичарке са овим резултатом распуцавале су за два места у плеј офу!

Друга српска такмичарка Андреа Арсовић пласирала се на 27. место од 48 учесница са 577 кругова (196, 190, 191). Максимовићева (22 године) је ушла у финале као друга. Изједначила је са 590 кругова државни рекорд Лидије Михајловић са Светског купа у Минхену 2011. Ове сезоне је на неким такмичењима је у лежећем ставу „убијала“ и максималних 200 кругова, а управо је у Лондону са 196 кругова у том ставу имала један од слабијих резултата. Међутим, у друга два става технички много захтевнија стојећем (197) и келећем (197) је „извукла“ резултат и направила чак пет кругова предности у односу на трећепласирану Рускињу Вдовину!

Финале је гађала као да има вишедеценијско искуство: није јурила “јаке” центре, јер ту може да се погреши па се омакне и нека осмица и сачувала је дуго место!

Водећа Греј (познатија под девојачким Бајерл, четврта и пета у Пекингу 2008. вицешампионка света из Лахтија 2002. победница финала светског купа у Минхену 2010), је са 592 круга поставила нови олимпијски рекорд круга бољи до старог и само два круга до светског!

Бронза је одлучена у последњим хицима. Хрватица Пејчић која се пробила на треће место је седмим метком убила 8,7 и после три деветке, Сикорова седмим 10,7, осмим чисту осмици али потом два центра и пробила се на треће место.

- Још нисам свесна шта сам урадила – каже Ивана Максимовић.- У глави ми бубња, све ме боли! Успех делим са свим репрезентативцима и стрелцима Србије а велику улогу имала је и моја породица, мама Мира која је завршетак дочекала уплакана и једва се пробила да ме загрили, тати Горану и наравно брату Марку. Тата ми је унео ствари за финале, маму нисам ни видела али сам осећала да је близу и да ме бодри.

У финалу нисте “напали” Греј?

- Она је сјајан стрелац, један од најбољих у свету у овој дисциплини и не знам колико би, у околностима када има два круга предности, то било реално.Ово је дисциплина где за час можеш да погодиш осмицу, па и седмицу и нисам желела да ризикујем. Гађала сам да не буде ни један погодак испод 9,2 била сам максимално концентрисана до последњег метка јер ми се дешавало да изгубим прво место десетим хицем! Јесте била велика предност од пет кругова али мораш да се бориш као да нема разлике, за сваки круг. Била бих разочарана да сам пала на треће место…

Да ли сте пратили шта се дешавало са другим такмичаркама?

- Јесам, али нисам могла да видим и све резултате. Знала сам да ни једног тренутка није моја предност била угрожена па ми је и то олакшавало финале, али сам видела да је за бронзу био жесток окршај! Атмософера је била изванредна, хвала стрелцима и осталим спортистима на сјајном навијању. Мислим да мало хуке у финалу доприноси да стрељаштво живне, да све буде веселије и опуштеније…

В. д селектора Горан Максимовић у двострукој улози у Лондону, признао је да се “осећа боље него када је пре 24 године у Сеулу освојио злато”:

- Сребро је освојила у основном длеу а сачувала у финалу. Гађала заиста сјајно и направила пет кругова разлике у односу на трећу! Државни и лични рекорди имају посебну тежину када се постигну на оваквом такмичењу, значи да је спортиста дао све од себе и да је дошао максимално спреман. У лежећем ставу сам очекивао од 197 кругова па навише, имала је првим и последњим метком у другој серији деветке, али је тај мали минус надокнадила са два изванредна резулатата у стојећем и клечећем!

Финале је тактички водила добро, иако је са 97,5 кругова имала тек пети резултат, али ту није било ризика, циљ да се сачува сребро је испуњен. Арсовићева је изгубила пласман у финале у стојећем ставу где је у другој серији имала и осмицу. Могла је да се “извуче” у клечећем јер би са 197 кругова распуцавала за првих осам. Честике заслужује и моја супруга Мира, која је водила прави “рат” са Иваном пчоследње две године, терала је да ради и да тренира. Њена улога је била веоам важна у овом успеху.

Мајка Мира Максимовић. која је и тренер у Новом Београду Ушћу је била веома узбуђена:

- Постигла је оно о чему смо заједно сањале. Доказала је и себи да рад и труд увек буду награђени. Још сам у шоку, требаће времена да се емоције умире да мирно анализирамо и да се радујемо…

У дисциплини гађање глинених голубова - трап за жене, победила је Џесика Роси из Италије са 99 голубова (75 и 24). Са 75 голубова у основном делу изједначила је апсолутни светски и олимпијски рекорд, а са 99 голубва са финалом поставила нови светски и олимпијски рекорд. Сребро је припало Зузани Штефецековој (Словачка) са 93 голуба (73 и 20) а бронза Делфи Ре (Француска) такође са 93 голуба (72 и 21). И четвртопласрана Перили из Сан Марина је имала 93 голуба (71 и 22) и одлучивало је распуцавање. Словакиња је погодила три додатна голуба, Франсускиња два а такмичарка из Сан Марина само један и прва је испала.

Спортски портрет Иване Максимовић

ИВАНА МАКСИМОВИЋ (рођена 1990. клуб Нови Београд Ушће): Први пут учествовала на ОИ и освојила сребро МК пушком 3 пута 20 метака. Има бронзу са
Светског купа у Шангвону 2011. када је испунила и олимпијску визу за Лондон. Са Шампионата света у Минхену 2010. има екипну бронзу за сениорке МК пушком 3 пута 20 метака са Арсовићевом и Михајловићевом, а тада је била и шеста у финалу овим оружјем и за 0,5 кругова измакла јој је олимпијска виза.

Са Првенства Европе у Финској ове године има екипно србро ваздушном пушком са Андреом Арсовић и Драганом Тодоровић.

Била је и осма ваздушном пушком на Светском купу у Београду 2010.

На ЕШ у Бреши 2010. ваздушном била је седма.

Као јуниорка била је пета на ЕШ у Меракеру 2010. Тада је са Тодоровићевом и Бисерчићевом освојила и екипно злато ваздушном пушком.

Била је сениорска и јуниорска шампионка Србије ваздушном пушком 2008. и 2009, а 2010. је освојила титулу сениорске првакиње МК пушком 3 пута 20 метака.

У Купу Србије освојила је две титуле за сениорке МК пушком 2009. и 2010. док је 2011. била сениорска вицешампионка Србије ваздушном пушком и друга овим оружјем у Купу Србије.

Била је четворострука победица турнира „Олимпијске наде“ у Њитри као јуниорка 2007, 2008, 2009. и 2010. Два пута је освајала и пехар за најбољег стрелца на овом престижном такмичењу.

Сезона 2012: најбољи резултат ваздушном пушком 399, најбољи резултат МК пушком 588 кругова.

Домаћи трофеји у 2012: шампионка Србије МК пушком тростав, победница Купа Србије МК пушком тростав, друга у Купу Србије ваздушном пушком, трећа на
Првенству Србије ваздушном пушком и МК пушком 60 метака лежећи.

Тренутно је 16. на светској ранг листи МК пушком тростав.

Тренер јој мајка Мирибан (Мира) Максимовић (девојачко Акифовић), некада сјајан стрелац Партизана и јуниорске репрезентације и Јагодине пред крај каријере.

Отац Горан Максимовић је вршилац дужности селектора, олимпијски шампион из Селуа 1988. ваздушном пушком и петоструки олимпијац. И млађи брат Марко је стрелац.

МЕДАЉЕ И БОЉИ ПЛАСМАНИ СТРЕЛАЦА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА

Хелсинки 1952. - 14. Јован Кратохвил (МК пушка тростав).

Рим 1960. – 21. Мирослав Стојановић (МК пушка 60 лежећи).

Сијудад Мексико 1968. - 11. Слободан Пауновић (МК пушка – тростав).

Минхен 1972. - 10. Здравко Милутиновић (МК пушка, тростав).

Монтерал 1976. - 4. Срећко Пејовић (МК пушка тростав), 7. Здравко

Милутиновић (МК пушка, тростав), 8. Десанка Пешут (МК пушка 60 лежећи). У овим дисциплинама такмичили су се мушкарци и жене заједно.

Москва 1980. - 15. Здравко Милутиновић (МК пушка 60 лежећи).

Лос Анђелес 1984. - 12. Рајмонд Дебевец (ваздушна пушка), 17. Горан Максимовић (МК пушка, тростав).

Сеул 1988. - златне медаље: Јасна Шекарић (ваздушни пиштољ), Горан Максимовић (ваздушна пупшка), бронзана медаља: Јасна Шекарић (МК пиштољ), 8. место: Горан Максимовић (МК пушка, тростав).

Барселона 1992. - сребрна медаља: Јасна Шекарић (ваздушни пиштољ), бронзане медаље: Аранка Биндер (ваздушна пушка) и Стеван Плетикосић (МК пушка, олимпијски меч), 5. место: Горан Максимовић (ваздушна пушпка), 6. место: Јасна Шекарић (МК пиштољ).

Атланта 1996. - златна медаља: Александра Ивошев (МК пушка тростав 3 пута 20 метака), бронзана медаља: Александра Ивошев (ваздушна пушка), 4. место: Јасна Шекарић (ваздушни пиштољ), 4. место: Горан Максимовић (МК пушка, тростав), 6. место: Јасна Шекарић (МК пиштољ).

Сиднеј 2000. – сребрна медаља: Јасна Шекарић (ваздушни шиштољ).

Атина 2004. – сребрна медаља: Јасна Шекарић (ваздушни пиштољ), 13. Андрија Златић (ваздушни пиштољ).

Пекинг 2008. - 6. место: Јасна Шекарић (ваздушни пиштољ), 7. места: Дамир Микец (МК пиштољ), Лидија Михајловић (МК пушка тростав), Стеван Плетикосић (ваздушна пушка), десето место: Стеван Плетикосић (МК пушка 60 метака лежећи), 11. место: Стеван Плетикосић (МК пушка тростав).

Лондон 2012. - сребрна медаља: Ивана Максимовић ( МК пушка тростав 3 путa 20 метака), бронзана медаља: Андрија Златић (ваздушни пиштољ).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 август 2012 12:41
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Најновије од Бранимир Васић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015