Logo
Одштампајте ову страницу

Данас је Бадњи дан

Оцените овај чланак
(4 гласова)

BadnjidanNNNNБЕОГРАД - Православни верници у Србији данас обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић - празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

 

Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, представља један од највећих хришћанских празника. Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији поздрављају речима "Христос се роди", а отпоздрављају са "Ваистину се роди".

 

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче. Срби Божић обележавају од памтивека, а Бадњаком, односно божићним дрветом се у кућу уноси срећа, здравље и напредак. Уз дрво, дарује се и жито да би наредна година била плодна.

 

Обавезно је и уношење сламе јер је то обичај још из предхришћанског периода и зато што се на тај начин приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

 

Паљење бадњака испред Храма Светог Саве на Врачару

 

Патријарх српски иринеј служиће вечерас вечерње са освећењем и паљењем бањака испред Храма Светог Саве на Врачару.

Сутра, на Божић, патријарх ће предводити свету архијереску литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду са почетком у 9 сати.

 

Поноћну литургију у Храму Светог Саве на Врачару служиће епископ топлички Арсеније, викар патријарха српског, саопштила је СПЦ.

 

Промена радног времена на Бадњи дан и Божић

 

На подручју Београда продавнице прехрамбених производа на Бадњи дан морају радити најмањје од 9 до 18 сати док продајни објекти на Божић, 7. јануара могу бити затворени.

 

Из "Градских пијаца" саопштили су и да зелене пијаце 7. јануара неће радити а да ће, тог дана пијаце „Земун", "Баново брдо", „Беле воде" и „Душановац" радити скраћено, од 6 до 13 часова.

 

Отворени тржни центар - Нови Београд "Бувљак", "Пијаца за промет старих ствари и робе са грешком" на Миљаковцу и Пијаца цвећа Тржни центар „Крњача" 7. јануара неће радити, објављено је на сајту градске управе.

 

"Паркинг сервис" саопштио је и да се 7. јануара на уличним паркиралиштима у зонираним деловима града паркирање неће наплаћивати.

 

Тада ће бити затворени и шалтери за рад са странкама у улицама Старине Новака 22, Краљице Марије 7 и Милешевској 51.

 

Ове пословнице ће 6. јануара имати скраћено радно време и биће отворене за све кориснике до 15.30 часова.

 

Све јавне гараже и посебна паркиралишта биће непрекидно отворени у дане празника и радиће по устаљеном систему наплате паркирања.

 

Служба за пренос возила - "паук " ће 7. јануара радити по режиму који се примењује током викенда, најављено је из "Паркинг сервиса".

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 јануар 2015 10:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015