Logo
Одштампајте ову страницу

Дочек Српске нове године у више градова

Оцените овај чланак
(3 гласова)

novagodinaaaaaБЕОГРАД - Вечерас се дочекује Нова година по јулијанском календару, а у појединим градовима у Србији биће организованог дочека.

 

У Београду ове године неће бити организованог дочека Нове године по јулијанском календару, али ће у Храму Светог Саве традиционално бити служен молебан, а у поноћ уприличен ватромет. Молебан ће служити владика топлички Арсеније. Такође, за најмлађе је данас организован целодневни програм на Тргу отвореног срца (Тргу републике).


Београђанима преостаје да овај празник проведу у својим кућама или да забаву потраже у појединим клубовима, кафанама и ресторанима, који су припремили посебне програме за новогодишњу ноћ. Како најављују скадарлијски угоститељи, гости ће за вечеру и забаву уз звуке староградске музике, тамбураше и трубаче морати да издвоје између 2500 и 3000 динара. За љубитеље "тврђег звука", клубови у Савамали нуде провод уз "ди џејеве" и промотивне цене пића, док ће улаз у већини тих локала бити бесплатан, наводи се на порталу www.021.rs.


Град Ниш и градска општина Медијана, као суорганизатор, организоваће вечерас у центру Ниша дочек Нове 2015. године по јулијанском календару уз наступ Горана Бреговића и његовог оркестра. Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је да ће хонорар за наступ Бреговића и његовог оркестра сносити "пријатељи града" не саопштавајући имена донатора. Из градоначелниковог кабинета саопштено је да ће град сносити трошкове техничке организације дочека у износу од око 1,5 милиона динара. Пре наступа Бреговића, као предгрупе наступиће "Права ствар", Саита и "Црне Мамбе" и "Пентхаус бенд", саопштено је из Перишићевог кабинета.


У Јагодини Харис Џиновић


Дочек Православне нове године у општинама Поморавског округа биће организован вечерас на градским трговима у Јагодини, Свилајнцу и Депотовцу, као и у 56 ресторана тог округа.
У Јагодини на Градском тргу код фонтане, програм дочека Српске нове године почиње у 22.45, а наступиће Харис Џиновић. Председник Скупштине града Драган Марковић је позвао грађане Јагодине и других градова Србије да дођу у 22 сата. Грађанима, који ће православну нову годину дочекати на тргу у Јагодини, Марковић је обећао "послужење - роштиљске кобасице, јагодинско пиво и сокове, а у првим минутама нове године ватромет". "Трошкове дочека сносе пријатељи Јагодине и спонзори", рекао је Марковић.


Грађани Деспотовца православну нову годину дочекаће на Тргу Стефана Лазаревића уз оркестар "Моравски бисери", чај и кувано вино, изјавила је директорка Центра за културу, организатора дочека, Влатка Миленковић. Дочек почиње у 22 сата.
На Тргу Стевана Синђелића, Нову годину по јулијанском календару, дочекаће грађани Свилајнца. Грађани ће се забављати, уз музику са разгласа, чај, кувано вино, ракију и послужење, а биће и ватромет, изјавила је портпаролка Скупштине општине Ивана Тодоров.

 

Остале општине Поморавског округа - Ћуприја, Параћин и Рековац не организују дочек Српске нове године на трговима.
Дочек православне нове године у Јагодини, Ћуприји, Деспотовцу, Параћину, Свилајнцу и Рековцу организован је и у 56 угоститељских објеката у којима ће се служити храна, потврђено је у Одељењу санитарне инспекције, али и у других преко стотину угоститељских објеката, углавном кафића, у којима се неће служити храна.


Вечерас дочек Српске нове године на Тргу у Новом Саду


Програм ће почети у 21 сат наступом новосадске групе "Биг тиме", након чега ће око 22:30 часова на бину изаћи трубачки оркестар Дејана Јевђића, мајстора трубе Гуче за 2014. годину. Тридесетак минута пре поноћи наступиће Светлана Ражнатовић, а у поноћ ће уследити и ватромет.

 

Из Градске куће су апеловали на грађане да на време дођу на Трг и заузму своје место, као и да обрате пажњу на предмете који су недозвољени приликом уласка у концертни простор (оружје, пиротехника, стаклена амбалажа).


Контролни пунктови биће постављени на почетку свих прилазних улица ка тргу где ће редари прегледати грађане.
Због дочека, поједине улице у ширем центру града биће затворене за саобраћај. Трифковићев трг, као и улице Његошева, Милоша Хаџића, Светозара Милетића, Николајевска, Грчкошколска, Златне греде, Грозде Гајшин, Николе Пашића, Модене и Илије Огњановића биће затворене за саобраћај од уторака у 15 часова до среде у четири сата ујутро.


Полиција је саопштила да ће снимати и фотографисати скуп на Тргу слободе, од 21 сат до 2 часа ујутро.


Извор: Кућа добрих вести/www.021.rs 

 

 


Последњи пут измењено уторак, 13 јануар 2015 22:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015