Logo
Одштампајте ову страницу

Отворена изложба са првог такмичења IndiaSerbia

Оцените овај чланак
(3 гласова)

jogaglavanБЕОГРАД - Изложба 50 најбољих радова на првом фото-такмичењу IndiaSerbia 2014. је отворена у београдском Музеју примењене уметности (МПУ) у организацији Еџит фондације, Амбасаде Индије и МПУ.


Амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чохан је катала како се нада да ће изложба помоћи приближавању разноврсних култура народа дв државе и допринети узајамном бољем разумевању. “Изабране фотографије ћемо са задовољством поклонити Туристичкој организацији Србије ради промоције туризма Србије,” казала је амбасадорка Чохан која је изразила захвалност Еџит фондацији за организацију изложбе, као и авио компанији Етихад ервејз и Туристичком представништву Индије у Франкфурту на спонзорству такмичења.

 

joga

 

Директорка МПУ, Љиљана Милетић Абрамовић је рекла да је та културна институција од националног значаја, препознала велики креативни потенцијал ове идеје као и могућност отварања нових културних и комуникацијских токова међу младим људима две земље. “Желели смо да у духу традиционално добрих односа Индије и Србије, допринесемо даљем развоју наше пријатељске сарадње и у области цултуре,” казала је директорка МПУ.


Иван М. Петровић, извршни менаџер Exit fondacije је навео да тај, међу најпознатијим модерним српским брендовима, “активно ради на промоцији доброг имена Србије у свету. Недавно смо основали специјализовану организацију Brand Serbia која, заједно са међународним партнерима, спроводи IndiaSerbia, први пројекат за промоцију Србије и њено повезивање са Индијом кроз слободно учешће грађана обе земље у заједничким такмичењима и пројектима,” казао је званичник EXIT.


Петровић је истакао како је за EXIT Фондацију била част да сарађује са фирмом TheIdeaWorks из Индије, повезане са Incredibe India, коју је Светски економски форум из Давоса прогласио за најбољу кампању за национално туристичко брендирање.


Аутор најбољег рада из Србије, Золтан Бисак освојио је главну награду и пут у Индију, у којој је боравио прошлог месеца, док ће аутор најбољег рада из Индије, Самир Басу доћи у Србију овог лета као гост BRAND SERBIA и EXIT Фондације. Тада ће посетити и Exit фестивал, заједно са другим финалистима конкурса.


Овогодишњи концерти на EXIT Фестивалу у Новом Саду ће трајати од 9. до 12, јула
"Највише сам одушевљен људима, њиховим добрим расположењем и пријателјством према странцима. Вратио сам се са много лепих успомена и нових пријатељстава", рекао је, поред осталог, Бисак.


Жири је чинило по пет истакнутих фотографа из Индије и Србије, а на конкурс је пристигло више од 1.500 фотографија.


"Ми, чланови жирија смо имали привилегију и слатке муке, да од великог броја фотографија прво дођемо до најбољих 50, а потом да прогласимо победнике. Надам се да ће конкурс постати традиционалан, и тиме још више ојачати пријатељске везе наше две земље", рекао је Драган Кујунџић, познати професионални фотограф и члан жирија.


Према саопштењу из Амбасаде Индије, Фото-такмичење IndiaSerbia је заједнички пројекат Амбасаде Индије у Србији, EXIT Фондације, BRAND SERBIA и IdeaWorks Design&Strategy, компаније из Гургаона у Индији, замишљен да унапреди међу грађанима, професионалцима и институцијама две државе традиционално тесне и пријатељске односе још из 1950-тих, које су поставили ондашњи премијер Индије Џавахарлал Нехру и председник Јосип Броз Тито, оснивачи покрета несврстаности.


Пријатељске везе и сарадња из тог периода представљају и после распада Југославије почетком 1990-тих те обнављања државности Србије, основу за везе између две земље, поручено је из Амбасаде друге најмногољудије земље на свету и треће највеће светске привреде, када се укупан домаћи производ мери паритетом куповне моћи Индије.
Љубитељи фотографије и гости изложбе имали су прилику да уживају у демонстрацији јоге чланова Vidya Yoga, школе јоге Драгана Лончара, традиционалној индијској музици, а потом и пријатном дружењу.


Изложба која приказује најбоље фотографије овог такмичења и пружа занимљиве увиде, те вредну фото документацију из Индије и Србије, биће отворена до 14. марта ове године у МПУ, Вука Караџића 18 у Београду.


Више информација о пројекту „IndiaSebia“ на званичној презентацији: www.indiaserbia.com.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 март 2015 22:22
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015