Logo
Одштампајте ову страницу

Пас водич за особе са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

passsssБЕОГРАД - Особама с инвалидитетом у Србији биће омогућено кретање уз помоћ пса водича у јавном превозу, објектима и површинама у јавној употреби и у радном простору, утврђено је Законом о кретању уз помоћ пса водича, који је Скупштина Србије недавно усвојила.


Тим прописом се обезбеђује остваривање Уставом загарантованих основних начела која се односе на људска права, а нарочито на забрану дискриминације и увођења посебних мера ради постизања пуне равноправности особа.


По закону, особа која се креће уз помоћ пса водича има право на коришћење свих превозних средстава у јавном превозу, укључујући и задржавање на свим просторима који су предвиђени за путнике.


Према нацрту који је утврдило ресорно министарство, кретање уз помоћ пса водича јесте намењено слепим и слабовидим лицима, али би се односио и на друге особе с инвалидитетом, као и на друга лица која псе користе у терапеутске сврхе, што је потпуна новина.


Закон омогућава да се сва лица која се крећу уз помоћ пса водича једнако као и други грађани, користе јавни превоз и објекте, имају право на приступ и боравак на јавним местима и радном простору. Без закона би улазак слепих особа и других инвалида са псима водичима могао бити забрањен у аутобусу, кафићима, зеленим површинама парка, халама...


Предвиђене су новчане казне за кршења закона које се крећу од 10.000 динара до пола милиона динара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 28 март 2015 16:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015