Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал „Ускршње чаролије“ у Новом Саду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

uskrsБЕОГРАД - Чаролија фестивала „Ускршње чаролије“ је званично и почела данас, у 10 часова у холу Пороришта младих у Новом Саду, наступом хора „Чаробне фрулице“ и малих плесача плесног студија „Professional".

 

Фестивал у част пролећу и једном од најлепших хришчанских празника Ускрсу је почео, а уметност, песма и граја малишана је испунила препун хол Позоришта младих.

 

Организаторка и координаторка програма фестивала, Северина Простран Милетић, нагласила је да ће се ова добра енергија ширити Позориштом младих, али и градом у наредна три фестивалска дана и поздравила све пријатеље и институције културе које учествују у реализовању програма фестивала.

 

Члан градског већа задужен за културу господин Вања Вученовић је присутнима честитао ускршње празнике, а најмлађима пожелео пријатан пролећни распуст уз програм који је Дечији културни центар Нови Сад припремио за њих.

 

„Град Нови Сад је препознао значај овог фестивала и наставиће и у будуће да подржава овакве програме за најмлађи“, истакао је Вученовић.

Током укупно четири дана трајања фестивала са децом ће се дружити музичари, кустоси, педагози, мађионичари, аниматори, математичари и физичари и млади уметници из Београда и Новог Сада.

 

Научна играоница за малишане

 

Други дан фестивала обележиће научни експерименти за најмлађе које су припремили гости из астрономског друштва “Руђер Бошковић“ из Београда. Овај вид научне играонице имплементира корелацију уметности и свих наставних предмета природних наука са астрономијом, јединствен је на територији Србији, како по мултидисциплинарности, тако и у смислу методике рада са децом која укључује све принципе активне и кооперативне наставе, неформалног учења и учења кроз игру.

 

Овакав перформанс је први пут изведен на Европској конференцији „Show physis"  на Универзитету у Женеви 2009. године, као и на другим манифестацијама, семинарима и камповима у различитим градовима у Србији. Сјајна прилика да мали Новосађани и њихови гости науче нешто ново.

 

Децу очекују и експерименти из физике као што су куглање ваздухом, експлозија боја или развајање соли од бибера које су припремили за њих наставници из приватне основне школе „Мика Антић“ из Новог Сада. На овим радионицама ће мали научници такође моћи и да сазнају шта је је то нењутновска течност.

 

Различити програми сваког фестивалског дана почињу у 10 часова и за посетиоце „Ускршњих чаролија“су потпуно бесплатни и није потребна пријава за учешће на радионицама.

 

Дечији фестивал “Ускршње чаролије“ организује Дечији културни центар “Деци на дар“ из Новог Сада под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Позоришта младих.

 

Комплетан програм фестивала можете пронаћи и на Фејсбука страници центра: facebook.com/fondacija.decinadar и на официјалном сајту центра www.decinadar.org.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 06 април 2015 22:45
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015