Кућа Добрих Вести

Login

„Фрижидер“ у Чангвону

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1GREJALICENAPRIPREMAMAMAKSIMOVICZIVKOVICIarsovicunovomsaduБЕОГРАД - Стрељачка репрезентација Србије 8. априла одлетеће за Чангвон у Кореји на први овогодишњи Светски куп на коме ће се освајати олимпијске визе за Рио 2016.


- Кратке припреме спровели смо у Новом Саду у условима какви нас, бар према ономе што нам је предвидела интернет временска прогноза, чекају и у Чангвону: температуре од шест до 15 степени Целзијусових, значи -  биће смрзавања - каже Срећко Пејовић, спортски директор СС Србије.- МК оружјем смо тек почели да радимо и оно што су стрелци показали  је у складу са прогнозама за старт сезоне. Ваздушним оружјем, утисак је много повољнији, у пуном су залету и ту је оцена много боља.
Пејовић је, међутим, уверен да ће бити добрих вести из Чангвона:
-  Сви знају циљ, а то је освајање још олимпијских виза за Рио, уз две које су лане на СП у Гранади српском стрељаштву донеле Андреа Арсовић и Јасна Шекарић. Имају много искуства и  велики су, проверени, борци дорасли изазову оваквих такмичења. Сваком стрелцу је много лакше када на почетку предолимијске године овери карту за Рио, може мирније да ради и то је велики мотив који „подигне“ сваког такмичара да пружи максимум...
Као и увек, финансије су велика брига. Министарство омладине и спорта Србије, које помаже програм стрелаца, смањило је буџет Стељачком савезу Србије за 23 процента у веома важној предолимпијској годни и стрелци су на великим мукама:
- Правимо праве вратоломије да се стрелци  спакују, пажљиво планирамо сваки грам пртљага јер се вишак тежине папрено наплаћује. Остаје се десетак  дана, свима је због хладног времена потребно више одеће, а кофери са оружјем су тешки, носе се по две пушке и два пиштоља. Трудимо се да што више уштедимо јер нас чека изузетно финансијски тешка година, пошто  су још два Светска купа са скупим авио картама, у мају у Форт Бенингу у САД и у августу у Габали у Азребејџану. У оваквој беспарици учешће је доведено у питање. У Минхен ћемо, у мају, по традицији путовати целу ноћ - комбијима – објаснио је Пејовић.
Број учесника у Чангвону је велики, што је и најава јаке конкуренцији,  па су домаћини (МК стрелиште има 60 места) у свим дисциплинама МК пушком и пиштољем на 50 метара морали да уведу елиминације! Прво финале је у петак 10. априла ваздушном пушком за мушкарце, а последње у среду 15. априла МК пушком тростав за мушкарце.
У Чангвону ће гађати -пушка: Немања Миросављев (Нови Сад)  - само МК пушком (тростав и 60 лежећи), Милутин Стефановић („Чика Мата“) и Миленко Себић (Црвена звезда) - све три дисциплине (МК пушка тростав и 60 лежећи као и ваздушна пушка), Ивана Максимовић („Академија Максимовић“), Андреа Арсовић (Партизан) и Јелена Живковић (Јагодина) - све гађају ваздушну и МК пушку - тростав, пиштољ: Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац) и Андрија Златић („Алекса Дејовић“, Ужице), Зорана Аруновић, Јасна Шекарић (обе Ц. звезда) и Бобана Величковић (Бор 030) – сви гађају МК и ваздушним пиштољем. У стручном штабу у Кореји биће Драган Доневић, Јелена Аруновић, Горан Микец и Горан Максимовић.
Последњи пут Светски куп одржан је у Чангвону 2013. Стрелци Србије су освојили пет медаља – злато, сребо и три бронзе. Златом се окитила Андреа Арсовић МК пушком тростав, сребром Зорана Аруновић ваздушним пиштољем, две бронзе је освојила Ивана Максимовић (МК и ваздушна пушка) и једна бронза је припала Немањи Миросављеву (МК пушка тростав). Андреа Арсовић је поставила и два светска рекорда - 419,7 кругова ваздушном пушком у основном делу и  455,4 кругова у финалу тростава.
Чангвон ће 2018. бити домаћин Шампионата света у свим дисциплинама.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 април 2015 17:18
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија