Кућа Добрих Вести

Login

Београдска Ноћ музеја: Пролећна шетња кроз неиспричане приче

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pedagogijaБЕОГРАД - Дванаести пут заредом Ноћ музеја пробудиће Београд током треће мајске суботе – 16. маја од 17 часова до сат иза поноћи најбоља забава биће организована уз ноте културе на више од 60 локација.


Овогодишња Ноћ музеја реализује се уз подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, а земља-партнер манифестације је Аустрија, која ће на неколико места у граду спојити аустријско и балканско наслеђе са најновијим уметничким тенденцијама. Гости Ноћи музеја из Аустрије биће група Еинтагсмусеум, која ће оживети култни београдски клуб „Академија“ и претворити га у јединствени “Музеј на један дан”. Два уметника, један из Аустрије и један из Србије, у новој згради Музеју града Београда кроз изложбу „Tracks and Traces/ Стазе и трагови“ дочараће, сваки на свој начин, визије доживљаја урбаних простора.


Магични филмски пољупци очараће у храму најлепших успомена забележених на филмској траци! У Ноћи музеја, Ингрид Бергман и Хемфри Богарт, чекају посетиоце у Музеју Југословенске кинотеке, здању које отвара своја врата и представља легендарне пољупце који су обележили филмску уметност. Они којима романтика није јача страна мораће добро да се потруде да одоле осталим филмским искушењима као што су прилика да сами обраде филмску траку, развију негативе и позитиве, испробају расвету или пројектовање филмова.


Лик и дело Николе Тесле обасјаће и ову Ноћ музеја, па ће тако у музеју посвећеном нашем великом научнику и иноватору те вечери бити отворена изложба „Моји изуми“. Она ће Теслину генијалност представити кроз штампане медије – Теслину биографију која представља најважније дело његовог опуса, као и бројне стручне и популарне чланке које је објављивао током 1919. године. Биће изложени и до сада необјављени Теслини текстови о Првом светском рату, као и преписке нашег генија са главним уредником и издавачем култног часописа „Електрикал експериментер“.


Музеј науке и технике у сарадњи са студентима Факултета примењених уметности доказаће вам да уметност и наука, руку под руку, могу заједно да учине свет лепшим местом за живот. Тако посетиоце у новоотвореној Галерији Александар Деспић очекује рај звани индустријски дизајн, док ће у Научном центру експонати оживети на једну ноћ и заједно са посетиоцима проверавати вековима старе научне истине и законе.

noc

 

Своја врата отвориће и први приватни породични музеј


Премијерно у Ноћи музеја своја врата отвориће и први приватни, породични музеј у Србији – Дом Јеврема Грујића. Уз богату колекцију уметничких дела, попут слика Паје Јовановића или Уроша Предића, ово здање саграђено 1896. године за истакнутог државника и колекционара, чува и пушку Хајдук Вељка Петровића али и најстарију сачувану венчаницу у Србији... Деценијама касније на том месту је отворена култна „Дискотека код Лазе“, прва дискотека на Балкану, у којој су плесали Ален Делон, Мариза Беренсон и Омар Шариф, а која ће оживети на једно вече, управо 16. маја.


Кућа легата у Ноћи музеја представиће Миленка Шербана, великана који је на јединствен начин допринео развоју српске модерне уметности. Ове године манифестацији се први пут придружује и Легат Петра Лубарде, недавно отворено здање на Дедињу, које је до пре свега неколико година под талозима прашине крило уметничка дела и успомене на чувеног сликара. Сада, у новом руху, овај легат открива све своје тајне и извлачи на светлост сав труд уложен у његово оживљавање.


Дворски комплекс на Дедињу, једна од омиљених локација Београђанки и Београђана, и ове године ће отворити своја врата и посетиоце повести на путовање кроз деценије и векове за нама. Изложба фотографија „Неми сведок епохе“ дочараће како су изгледали данашњи простори у време Краља Александра, Краља Петра ИИ, Тита па и Милошевића. Осим тога, изложба „Генерал Михаиловић – први борац за слободу у окупираној Европи“ упознаће публику са животом и радом генерала Драгољуба Драже Михаиловића кроз јединствени избор из богате архивске грађе.


Недалеко одатле, у парку сењачког Факултета ликовних уметности, биће изложено вајарско благо Србије за које мало ко зна. Стицајем чудних околности, тридестих година прошлог века у Београд је као део приватне колекције породице Вељковић доспела значајна колекција скулптура.Настале у Француској и Италији крајем XИX века, оне представљају најпрецизније реплике врхунских вајара попут Микеланђеловог Мојсија и Дијане.


Зелени венац биће претворен у музеј на отвореном


Музеј афричке уметности приближиће посетиоцима 12. Ноћи музеја тајанствени континент кроз невероватне мурале које креирају уметници народа Игбо, Гурунси, Ндебеле и Басото. Сви заинтересовани упознаће се са традицијом осликавања зидова кућа, а на крају овог путовања у непознато посетиоце очекује концерт групе Shira u'tfila.


Показујући како се музеји крију и на најнеобичнијим локацијама, понекад на местима и у здањима поред којих свакодневно пролазимо, Ноћ музеја ове године, на једну ноћ, омиљену београдску пијацу Зелени венац претвара у музеј на отвореном. Стотине година обичаја највећих градских пијаца оживеће пред посетиоцима док буду пазарили на мерицу или на кантар, уз ћаскање о омиљеним деликатесима са бројним познатим личностима.


Са погледом у будућност и неговањем музејске публике на уму, дванаеста Ноћ музеја представља посебну Дечју туру са садржајима намењеним најмлађим посетиоцима, међу којима се многи први пут те вечери срећу са музејима. Павиљон Цвијета Зузорић биће претворен у Дечји павиљон, центар дешавања са лудом чајанком из „Алисе у земљи чуда“ и представљањем несвакидашњих обичаја везаних за Беле покладе. Мало позориште „Душко Радовић“ провешће малишане иза својих кулиса, Београдска филхармонија и Задужбина Илије М. Коларца упознаће их са музиком на посве нов начин, а ту су и бројне радионице намење малишанима и њиховим пратиоцима, на чак 12 локација.


У сарадњи са Установом културе „Пароброд“ и најстаријом аутентичном београдском парфимеријом „Сава“ овог маја Београд ће мирисати на парфем који је инспирисан са Ноћи музеја под називом „Београдска ноћ“. „Пароброд“ ће те вечери угостити и Фото Музеј, незаобилазну локацију за све љубитеље фотографије, успомена и занимљивих сведочанстава историје. Музеј науке и технике - Музеј српског лекарског друштва вратиће нас у кобни мај 1903. године, са поставком исплетеном око метака који су променили ток српске историје када су давних пролећних дана погодили кнеза Михаила, а пола века касније и краља Александра и краљицу Драгу.

 noc1

 

Само за посетиоце биће отворена Докторова кула


О врућим пролећним темама инспирисаним „Црвеним баном“ биће речи у Вуковој задужбини, где ће моћи да се види и прво издање те књиге. Само у Ноћи музеја за посетиоце ће бити отворена Докторова кула, прва психијатријска болница на Балкану, која је некада носила назив „Дом за с’ума сишавше“. Манифестацији се ове године придружује и Зоолошки врт града Београда који се са најмлађим љубитељима животиња и музеја дружи у Беби Зоо врту.


Улазнице за дванаесту Ноћ музеја већ су у продаји, по претпродајној цени од 400 РСД док ће на дан манифестације карта коштати 450 РСД. Једна карта за Ноћ музеја, као и до сада, важи за по један улазак на све локације у Београду.


Уз велику подршку Дирекције за јавни превоз града Београда, улазница ће на дан манифестације важити као путна исправа на свим линијама градског превоза у периоду од 16 до 24 часа. Деца до 5 година, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу.


Улазнице могу да се купе на свим продајним местима Евентима: на Тргу републике 5, ТЦ Ушће, благајни Дома омладине, Книжари Делфи СКЦ али и на осталим местима у Београду и целој Србији. Ове године, карта Ноћи музеја доноси попусте при куповини одређених брендова у Ушће ТЦ, у периоду од 17. до 19.маја.


Канал Viasat History је спонзор манифестације „Ноћ музеја“ већ шест година. Овај канал, заједно са 66 сателитских и 34 земаљских ТВ канала припада шведској компанији МТГ (Modern Times Group) чији су канали доступни у преко 140 земаља света.


Девети пут за редом пријатељ Ноћи музеја је Мобилна телефонија Србије а већ традиционални спонзори манифестације су ИДЕА, која је у оквиру друштвено одговорне кампање “Београд, град добрих ИДЕА” традиционално дала подршку Ноћи музеја, као и Кока Кола , Алфа банка и Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 мај 2015 22:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија