Logo
Одштампајте ову страницу

Промоција књиге „Игра“ и донаторско вече за „Београдског читача“

Оцените овај чланак
(4 гласова)

BibliotekaaaaБЕОГРАД - Представљање књига поезије „Игра“, аутора Милосаве Мике Павловић, у издању “Чигоја штампе“ одржаће се сутра са почетком у 19 часова у Библиотеци града Београда.


Представљање књиге подршка је ауторке Милосаве Павловић акцији „Београдски читач“, јер ће се на крају догађаја продавати књиге овог и других издавача по цени коју купци сами одреде.


Прикупљени новац намењен је реализацији скулптуре «Београдски читач» у центру Београда.


О књизи ће говорити професор др Ратко Божовић, социолог културе и уметности и Немања Ротар, књижевник.


Концепт и реализација промоције су поверени студентима Факултета драмских уметности из Београда. Стихове ће читати глумице Невена Ристић и Марија Радојевић, модератор догађаја је Андрија Даничић, глумац.


Проф. др Ратко Божовић о књизи је рекао „... Далеко од умишљеног интелектуализма, херметичности и софистицираности, у свом минимализму, њена поезија обзнањује облик догађајима у себи, у свом субјективном универзуму. Њено лирско Ја, у микро-доживљајима, своју рафинирану осећајност прочишћава до јасности поетичке самосвести, до креативне зрелости“.


А у својој рецензији Васа Павковић наглашава да је „Игра“ Милосаве Павловић сасвим необичан песнички пројекат. У њему је живот игра и поезија је игра – али су и живот и поезија озбиљне игре.... Поезија Милосаве Павловић у овој пажљиво организованој књизи стихова лишена је украса, лишена било каквог кићења и изразитије симболичке фигурације...... Зато „ИГРУ“ читамо и као молски лирски дневник и као одмерену исповест модерне жене...Нова песничка књига Милосаве Павловић подстиче нас, дискретно и одмерено, да и сами размотримо свој живот, своје љубави, односе са децом – смисао читавог тог напора испод неба и сунца.“
Библиотека града Београда, место где се одржава промоција књиге налази се у Кнез Михаиловој 56.

 

 

О пројекту „Београдски читач“


Београдски читач је мултидисциплинарни, дугорочни културолошки пројекат посвећен подршци књижевности, истицању значаја читања и очувању културе, са акцентом на изналажењу креативних и плодоносних решења која би подстакла и унапредила стваралаштво младих.


Пројекат има подршку Градоначелника Београда, а покровитељ „Београдског читача“ је Удружење књижевника Србије.
„Београдски читач“ је грађанска иницијатива, књижевница проф. др. Гордане Пешаковић и Гордане Влајић и новинарке РТС-а Тање Шикић.


Пројекат "Београдски читач"  ће се одвијати у три кључне фазе , које ће трајати више година:


1. Постављање скулптуре „Београдски читач“ у јавном простору, у центру Београда
2. Реализација акције подстицања школараца на литерарно стваралаштво, уз акценат на
руралним срединама Србије и дијаспори-те школе ће уједно бити и први "домаћини"
статуете „Београдски читач“.
3. Постављање скулптуре - инсталације „Београдски читач“ на београдском аеродрому


Новац за изливање и постављање скулптуре ”Београдски читач” ће се прикупљати на наменскединарске и девизне рачуне при Удружењу књижевника Србије


Наменски рачун за уплате у динарима: 205-217424-44 (Комерцијална банка,Београд).


Сав новац прикупља се искључиво за трошкове ливења/израде и постављања скулптуре одбронзе у јавном простору ужег центра Београда.


- у сарадњи са ресорним институцијама Скупштине града Београда и након прибављања свих потребних докумената, скулптура ће бити постављена у јавном простору - центру Београда 20.октобра 2015. године.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 11 мај 2015 22:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015