Кућа Добрих Вести

Login

Дан Словачке у Високој туристичкој школи

Оцените овај чланак
(11 гласова)

SlovakTourismБЕОГРАД - Манифестација “Дан Словачке” биће приређена у среду, 20. маја 2015. године у 11 часова, у Високој туристичкој школи (ВТШ) у Београду.


У оквиру културно-образовне приредбе, студентима и професорима ВТШ, као и њиховим гостима, обратиће се амбасадор Републике Словачке у Србији Јан Варшо, са темом “Имамо Вам шта рећи о Словачкој”.


Да би се присутни што бочље упознали са одликама ове централноевропске земља биће организован и културно-уметнички програм који ће извести чланови Словачког културно просветног друштва “Шафарик” из Добановаца који ће песмом и игром, али и приказом народних рукотворина, представити део културног наслеђа своје постојбине.


Посебну пажњу ће, током Манифестације, привући изложба изабраних дела словачких уметника из Галерије наивне уметности у Ковачици.


Словачка је земља природних лепота, 40 одсто њене територије се налази под шумама, има 9 националних паркова, 5.000 пећина и 250 водопада и водених каскада.


Последних деценија туризам Словачке представља успешну делатност. Најразвијенија туристичка подручја су Високе и Ниске Татре, а доминантни облици туризма су зимски туризам и планинарење. У последње време значајан приход се остварује и од здравственог туризма, с обзиром да је Словачка земља са преко 1500 термалних извора, туристички валоризованих кроз 25 спа и велнес центра.

 

Према листи Лонли планета, познатог британског издавача туристичких водича, Пјештјани су проглашени за једну од 20 најбољих бања на свету.


Интересовању туриста доприноси и богато историјско наслеђе које се, пре свега, огледа у преко 180 двораца и замкова, по чему Словачка спада у групу земаља на свету са њиховим највећим бројем.


Земља са 5,5 милиона становника на територији од 49.000 квадратних километара се чврсто уградила у Европу и атлантске интеграције, а кроз серију капиталних реформи је значајно унапредила националну привреду. Словачка је постала чланица еврозоне 2004. и једна је од ретких земаља у Европској унији (ЕУ) које нису задобиле веће ожиљке у глобалној економској кризи од 2009. Због снажног привредног развоја у периоду од 2000, Словачка је добила назив “Тигар са Татра”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 18 мај 2015 13:57
Владимир Павковић

Рођен 1974. године у Београду. После основних академских студија из области

туризма на Факултету организационих наука Универзитета у Београду завршава

мастер и специјалистичке академске студије из области маркетинга и односа с

јавношћу. Тренутно је студент докторских студија на истом факултету. Запослен је

на Високој туристичкој школи где држи наставу из неколико предмета на основним

и специјалистичким студијама. У овој установи је и део тима Центра за односе с

јавношћу и међународну сарадњу. Аутор је више научних радова и новинарских

текстова. Посебна област интересовања су му односи с јавношћу, медијске

комуникације, медији, новинарство и туризам.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија