Logo
Одштампајте ову страницу

Стипендије за образовање у музичком позоришту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mjuzikБЕОГРАД - Вишегодишња сарадња (2006 – 2014) Позоришта на Теразијама и Часописа за уметничку игру „Orchestra“ са угледним педагогом и кореографом Четом Вокером (Chet Walker, САД), летњом школом The School at Jacobs Pillow (SAD) и Амбасадом САД у Београду, еволуирала је током осам година у нови, заједнички пројекат чији је циљ унапређење образовања у области музичког позоришта – мјузикла. 

 

Зато су Позориште на Теразијама и Часопис за уметничку игру „Оrchestra“ , у сарадњи са школом The School at Jacob’s Pillow, под покровитељством Амбасаде САД у Београду и уз подршку Министарства културе и информисања Србије, покренули 2012. године међународни пројекат 11 ЗЕМАЉА / 11 COUNTRIES, регионалну едукативну платформу у области музичког позоришта - мјузикла кoја подразумева реализацију практичне и теоријске наставе у области музичког позоришта коју у Позоришту на Теразијама сваке године воде реномирани кореографи и педагози Чет Вокер (Chet Walker) и Бил Хејстингс (Bill Hastings), на основу образовне методологије и едукативне праксе школе The School at Jacob’s Pillow (САД), спрецијализоване за образовање у области извођачких уметности која сваког лета окупља реномиране плесне стручњаке из целог света.


Oд 2006. до 2014, на основу одлука Чета Вокера и Била Хејстингса, чак 13 српских уметника, глумаца и играча Позоришта на Теразијама, али и са независне плесне сцене, кao стипендисти Школе Џејкопс Пилоу, већ су имали изванредну прилику да унапреде своје образовање у области мјузикла у овој угледној установи.

 

muz

И ове године, у Школи Џејкопс Пилоу, у периоду од 03-24.8.2015, Србију ће представљати чак четворо младих уметника.


Две стипендисткиње одабрао је Бил Хејстингс током радионице одржане у Позоришту на Теразијама 2014. године.


То су - Мирела Божић Јовановић (балерина Позоришта на Теразијама, стипендиста Школе Џејкопс Пилоу) и Анка Гаћеша (млада глумица, стручни сарадник Факултета драмских уметности у Београду, стипендиста пројекта 11 земаља/11 Countries).
У Школу Џејкопс Пилоу, на позив Школе, одлази и Милош Јаџић, професор енглеског језика и кљижевности, дипломирани глумац, четвороструки државни првак у латино-америчким плесовима и играч у бројним репертоарским мјузиклима Позоришта на Теразијама.
Мирели, Анки и Милошу ће се придружити и Вукан Белојевић, џез и хип-хоп кореограф и играч у успону, који својим другим, узастопним одласком у Школу Џејкопс Пилоу, представља наше младе, независне уметнике у најбољем светлу.


У недостатку високо-школских установа из области музичког позоришта, као и са лимитираним бројем едукативних плесних пројеката у Србији и региону, сматрамо да је пројекат 11 ЗЕМАЉА/11 COUNTRIES од непроцењиве важности за развој и унапређење музичког позоришта у Србији и региону. Осим што би преношење стручне методологије светских експерата, из области теоријске и извођачке праксе, било предуслов за врхунску продукцију и реализацију мјузикла, кроз умрежавање знања, искустава и уметничке праксе, на регионалном нивоу ствара се платформа за будуће међународне пројекте.


Континуирана реализације пројекта 11 ЗЕМАЉА/11 COUNTRIES исказује намеру и иницијативу организатора и партнера у пројекту за успостављањем високо-школског образовања у области музичког позоришта у Србији и региону.


Претходни стипендисти Школе Џејкопс Пилоу били су следећи уметници Позоришта на Теразијама - Мирољуб Турајлија (глумац), Милица Павловић (балерина), Милан Громилић (балетски играч), Немања Наумоски (балетски играч), Слободан Стефановић (глумац), Небојша Громилић (балетски играч), Јелена Ћосић (балерина), Милош Митић (балетски играч), Катарина Громилић (балерина) и Лидија Новаковић (балерина).


Са независне уметничке сцене, стипендисти су били Иван Марковић (глумац), Неда Поповић (џез / хип-хоп кореографкиња и играчица) и Вукан Белојевић (џез / хип-хоп кореограф и играч).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 јул 2015 22:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015