Logo
Одштампајте ову страницу

На фестивалу „Снажни духом“ додељене награде за најбољи православни филм

Оцените овај чланак
(4 гласова)

snazniiiiiКРУШЕВАЦ – У Србији је ове године, по добијању благослова Његове Светости Патријарха Српског Иринеја, одржан први Међународни фестивал Православног филма "Снажни духом".


Овај Први међународни фестивал трајао је од 29. августа до 1. септембра у Крушевцу, а организатори су били Епархија Расинског округа Српске Православне Цркве, Град Крушевац и руска компанија "Вифсаида". 


Фестивал је одржан уз подршку Српске Православне Цркве, министра Владе Републике Србије Братислава Гашића, који је и отворио фестивал, затим Руске амбасаде у Србији, Одељења Међународног друштвеног фонда јединства православних народа и Координационог савета руских сународника, који живе у Србији.


У оквиру фестивала приказано је девет документарних и три играна филма у такмичарској конкуренцији, а у ревијалном делу три филма.

 

Додељене су четири награде – за најбољи документарни, играни филм, Гран При фестивала и најбољи филм по избору публике, која је могла гласати на званичној Фејсбук страници фестивала.

 

За најбољи документарни филм Првог међународног фестивала православног филма у Србији "Снажни духом" проглашен је филмски рад режисера Хејлика Пикова "Цвеће Елеонске горе" (Естонија).

  

На основу резултата гласања публике за победника је проглашен рад режисера Александра Стољарова "Старац Пајсије и ја, који стојим окренут наглавачке", рађен у руско-украјинској копродукцији, који је освојио и Гран при фестивала, док је најбољи играни филм режисера Ивана Јовића "Исцељење“.

 

Свечано затварање и додела награда одржана је у Крушевачком позоришту када је поново приказан филм добитник Гран При награде.

 

На Првом међународном фестивалу православног филма у Србији “Снажни духом“ учествовало је девет земаља, међу којима су и Русија, Белорусија, Казахстан, Узбекистан и Србија. 


Заменик градоначелника Јасмина Палуровић, истакла је тим поводом да се Крушевац поноси што је домаћин једног оваквог Фестивала, јер смо први град, после градова у Русији, где је нешто овако одржано. „Ово је прилика да на једном месту видимо филмска остварења, која говоре о нашој вери, традицији и култури“, рекла је госпођа Палуровић.


Директор Фестивала Филип Кудрјашов, захвалио се Граду Крушевцу на организацији и срдачном пријему свих учесника. У оквиру фестивала одржан је и окргли сто о моралу у филму и презентација књиге „Србија у великом рату.

 

Филмови првог фестивала

 

«Старац Пајсије и ја, који стојим окренут наглавачке»
режисер Александар Стољаров
(Русија – Украјина)
80 мин.

 

«Исцелење»
режисер Иван Йович
(Србија)
90 мин

 

«Три речи о праштању»
режисер монахиња Јоана (Орлова)
(Белорусија)
66 мин

 

Конкурс документарних филмова

«Архимандрит»
режисер Јуриј Калина
(Пољска)
51 мин

 

«Два Андреја»
режисер Галина Адамович
(Белорусија)
52 мин

 

«Пут према Богу»
режисер Олег Беседин
(Естонија)
54 мин.

 

«И у Израилу нисам нашао ја такву веру»
режисер Радислав Еврич
(Црна Гора)
30 мин.

 

«Крштење ведомог»
режисер Алексей Васильев
(Казахстан)
26 мин.

 

«Проподобни Сергије Радоњешки»
режисер Михајил Јолкин
(Русија)
52 мин.

 

«Светлећи другима, сагоревам сам...»
режисер Едуард Давидов
(Узбекистан)
49 мин.

 

«ЕХО»
режисер Николај Раужин
(Русија)
52 мин.

 

«Цвеће Елеонске горе»
режисер Хеилика Пикков
(Естонија)
70 мин.

 

Програм ван конкуренције:

«Од Наисуса до Константинопоља»
режисер Весна Jаношевић
(Србија)
73 мин.

 

«Крвави Божић»
режисер Марина Миа Кончар 
(Србија)
47 мин.

 

«Репетиција»
режисер Сергеj Заjцев
(Русија)
52 мин.

 

«Совезници. Вером и правдом!»
режисер Сергеj Заjцев
(Русија)
52 мин.

 

«Рат није женска ствар»
режисер Исрафил Сафаров
(Русија)
39 мин.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 02 септембар 2015 11:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015