Logo
Одштампајте ову страницу

Споразум о сарадњи ПКС и Комисије за заштиту конкуренције

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sporazukm222Привредна комора Србије и Комисија за заштиту конкуренције потписале су Споразум о сарадњи, који ће помоћи да се унапреди тржишна утакмица, развој домаће привреде и процес ЕУ интеграција.

 

 Нермина Љубовић, директорка Сектора за привредни систем у ПКС истиче да је ефикасна конкуренција темељ тржишне економије и гарант политичке стабилности. Конкуренција омогућава ефикасније коришћење постојећих ресурса, бољу понуду, квалитет, ниже цене, коришћење иновација... ПКС је активна на унапређењу конкуренције у Србији, информисању и едукацији привредника, како би што ефикасније примењивали прописе у тој области, рекла је Љубовић.

 

 

Председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић поручује да ће се то тело, пре свега, борити против картела и злоуотребе доминантног положаја - проблема који имају и друге земље, који је највише заступљен тамо где се обрће новац. Како је објаснио, циљ Комисије није да кажњава учеснике на тржишту, већ да они поштују стандарде пословања. Подсећајући на преговарачко Поглавље 8 које регулише област конкуренције, Обрадовић наглашава да је у Србији заштита конкуренције у највећој мери усклађена са законодавством ЕУ.

 

 

Фрејк Јанмат, представник Делегације ЕУ у Београду оцењује да фокус треба да буде на спровођењу закона у области заштите конкуренције, усклађених са европским прописима. ЕУ ће, како је рекао, имати бројне препоруке који ће бити у извештају о скринингу за „антитруст“ и спајања, као и да би требало ојачати капацитете Комисије, у смислу казни за картелско понашање.


Споразум о сарадњи ПКС и Комисије за заштиту конкуренције потписан је у оквиру завршне конференције трогодишњег пројекта „Јачање капацитета Комисије за заштиту кокуренције“ који је финасирала ЕУ донацијом вредном 2,7 милиона евра.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 20 септембар 2015 15:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015