Logo
Одштампајте ову страницу

Цивилизација и суровост: Ка историјској социологији насиља

Оцените овај чланак
(2 гласова)

institutfilo124БЕОГРАД – У Институту за филозофију и друштвену теорију у петак, 13. новембра са почетком у 16 часова биће одржано предавање „Цивилизација и суровост: Ка историјској социологији насиља“.


Предавање ће одржати Синиша Малешевић који је редовни професор Школе за социологију на Даблинском универзитетском колеџу, најавио је Институт за филозофију и друштвену теорију.



Цивилизација и насиље неретко су у широј јавности представљени као два међусобно искључујућа феномена. Цивилизација се обично повезује с напретком, редом и сталном амбицијом ка људском усавршавању, док се насиље у најширем смислу види као облик регресије коју обележавају смрт, уништење, хаос и чинови варварства. У историји социјалних и политичких идеја то гледиште се јавља још код раних формулација просветитељства у којима се насиље разумевало као знак непросвећености.
Међутим, нема дуготрајнијег колективног насиља без цивилизације.

 

Археолошки налази сведоче о томе да се организовано насиље и сложене цивилизације јављају на истом историјском ступњу. У том смислу, циљ излагања је проблематизација сложених односа између цивилизације и организованог насиља употребом приступа лонгуе дурéе. Конкретније, рад истражује дуготрајну историјску међузависност насиља и цивилизација тако што се у средиште пажње постављају кључни организациони, идеолошки и микроинтеракцијски процеси који су обликовали ова два феномена.


Малешевић је изабран за члана Ирске краљевске академије и Европске академије наука. Пре тога је био истраживач и предавач на Институту за међународне односе у Загребу, Центру за студије национализма у Прагу, Националном универзитету Ирске у Голвеју, Лондонској школи економије, Институту за хуманистичке науке у Бечу и Слободном универзитету у Бриселу (на ком је и гостујући професор за студије конфликта и мировне студије).


Осим тога, аутор је 70 научних чланака у часописима и поглавља у књигама, а његови радови су превођени на хрватски, персијски/фарси, португалски, руски, српски, шпански и турски.

 

Извор: Кућа добрих вести



Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015