Logo
Одштампајте ову страницу

Међународни дан толеранције

Оцените овај чланак
(1 Глас)

tolerancija123БЕОГРАД  У свету се данас обилежава Међународни дан толеранције, дан када се подсећа на то да је потребно уважавати туђе мишљење, осећања и уверења.

 

У свету се данас обилежава Међународни дан толеранције. Дан када се подсећа на то да је потребно уважавати туђе мишљење, осећања и уверења.

 

Генерална Скупштина Уједињених нација је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу с Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од чланица 16. новембра 1995. године. То је дан који подсјећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.

 

Толеранција је поштовање, прихваћање и уважавање богатства различитости у свјетским културама, форма изражавања и начин да будемо људи - УНЕСКО-ова је дефиниција за толеранцију.

 

 

УНЕСКО је проглашењем међународног дана толеранције скренуо пажњу на бројне међународне акте који се тичу људских права, укључујући Конвенцију о грађанским и политичким правима, Конвенцију о елиминацији свих облика дискриминација жена, расне дискриминације, као и Конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида, те бројне друге.

 

Толеранција подразумијева вољу и способност прихватити и допустити различитост, било да се ради о разликама у политичком увјерењу, или о вјерским, расним или сполним разликама.

 

 Србија посвећена унапређењу људских и мањинских права


Толеранција и различитост су предности српског друштва, поручено је данас на конференцији поводом Међународног дана толеранције и истакнуто да је Србија показала посвећеност даљем унапређењу људских и мањинских права.

 

 Конференција "Србија на путу равноправности и толеранције: искуства Повереника за заштиту равноправности", којом је обележен Међународни дан толеранције, почела је минутом ћутања у знак сећања на жртаве терористичких напада у Француској.

 

 

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су толеранција и различитост предности српског друштва и најбољи начин да се одбране српски интереси и заштити земља.

 

 

Премијер је, наводећи да свет Дан толерације обележава ужаснут оним што се догодило у Паризу, рекао да је поносан на грађане Србије који после немилих догађаја у Паризу нису ни на који начин нападали своје суграђане исламске вероисповести.

 

Наводећи да Србија иде путем равоправности, толеранције, поштовања сваке врсте различитости и људских права, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је поручила да је равноправност вредост којом пре свега треба да се потврди зрелост друштва, као и вредност која се заједнички дели са европским земљама. Међутим, како је истакла, пут до таквог друштва није нимало лак.

 

 

На конференцији су први пут подељење и годишње медијске награде за толеранцију и то у категоријама за најбољи тв/радио прилог, најбољи штампани или онлајн текст и репортажу, а у дебати ''Медији - од дискриминације до толеранције'' је истакнуто да медији нису најважнији, али да су важан фактор.

 

И у друдим земљама региона данас ће бити одржано низ округлих столова, предавања, презентација и изложба поводом Међународног дана толеранције.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 новембар 2015 22:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015