Logo
Одштампајте ову страницу

У Дому војске Србије изложба слика Надежде Петровић

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nadezda1213БЕОГРАД - Народни музеј у Београду и Медија центар „Одбрана“ поводом 100 година од смрти Надежде Петровић организују изложбу њених слика у Дому војске Србије.

 

Изложба се отвара сутра у 13 сати и трајаће до 24. децембра, најавила је Туристичка организација Београда.

 

Седамдесет три слике које ће бити представљене одлично упућују у сва њена стваралачка раздобља од 1898. до 1913, а истовременео и у токовесецесије, симболизма, експресионизма, импресионизма и фовизма код нас и у свету.

 

Надежда Петровић није била само сликарка, већ и учитељица цртања у Вишој женској школи, покретач ликовних манифестација, ликовни критичар, аутор позоришне драме, једна од оснивача и први секретар Кола српских сестара, члан Друштва српских уметника Лада и Српског уметничког удружења. Организовала је рад и изложбу Југословенске уметничке колоније – прве те врсте код нас.

 

Као секретар Одбора за организацију уметничких послова Србије и југословенства, учествовала је у осмишљавању програма захваљујући којем су основани Уметничко одељење Министарства просвете Музеј савремене уметности и Уметнички павиљон Цвијета Зузорић , Академија ликовних уметности и Галерија фресака. Била је добровољна болничарка у Балканским ратовима (1912-1913) и Првом светском рату. Умрла је од тифуса у војној болници у Ваљеву, 3. априла 1915. године.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 18 новембар 2015 20:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015