Кућа Добрих Вести

Login

„Студенти за студенте“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dzon123Студенти на Филолошком факултету у Београду осмислили су серију предавања "Студенти за студенте" на којима ће се разговарати о мање познатим делима из светске књижевности.


Догађај се организује 26. новембра у 19 часова на Филолошком факултету у Београду, слушаоница 24а.


Идеја иза овог циклуса је двострука: с једне стране, наставак разговора о мање познатим, а занимљивим појавама светске књижевности, у циљу да учеснике заинтересујемо и за дела и ауторе који нису прошли процес канонизације, а с друге стране, будући да су у оквиру овог циклуса излагачи искључиво студенти и студенткиње, намера је да се отвори простор за размену знања, идеја и рада на мање формалном нивоу од уобичајеног.


Студентски глас се у овом смислу ретко кад чује, а у журби да завршимо факултете ретко стижемо да с колегама разменимо своје критичке увиде, студије, мишљење или било шта друго што превазилази оквире семинарских радова. Стога се надамо да ће овај циклус покренути и развој заједничког критичког мишљења и солидарности док смо још на студијама.


Прво у низу ових предавања биће излагање "Постхумни модернизам Џона Дона", колеге с опште књижевности, Стефана Алидинија. Доле испод прилажемо апстракт, као и време и место одржавања.


Дела Џона Дона



"Будући да се дело Џона Дона најчешће не изучава, или се то изучавање своди на неколико основних и давно утврђених историјских и интерпретативних чињеница, ово предавање би требало да пружи увид у нове могућности схватања његовог живота и рада, али и подстицај за даља самостална истраживања.


У предавању ћу настојати да пружим основни контекстуални оквир модернизма и метафизичке поезије, а затим скицирати како се тај предложак на општем нивоу модификује у стваралаштву Џона Дона, Т.С. Елиота и Езре Паунда. Основна замисао је да се таквим изучавањем стилско-типолошких сличности и разлика могу боље разумети одлике модернизма те и метафизичке поезије Џона Дона. Једноставније речено, када разумемо зашто га је тек модернизам прихватио, разумећемо и природу односа према стварности и стварању која је заједничка овим великим песницима".


Предавач је Стефан Алидини, студент опште књижевности. Области интересовања: превођење и теорија превођења, књижевна теорија и методологија, ренесансна књижевност.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 23 новембар 2015 22:52
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија