Logo
Одштампајте ову страницу

Медијски самит земаља БРИКС

Оцените овај чланак
(1 Глас)

samitjedanБЕОГРАД - Представници 25 медијских организација из великих земаља са привредама у брзом успону, познатих као БРИКС, договорили су се на првом самиту у Пекингу да ће продубити сарадњу.

 

Једнодневни самит, под слоганом “Иновација, Развој, Сарадња и Поверење”, организовала је кинеска новинска агенција Синхуа са бразилским државним радио и телевизијским оператером EBC, међународном информативном агенцијом Русија Данас (Росија Сегодња), индијском медијском кућом на енглеском језику Хинду Груп и Независним медијима Јужне Африке.


У Пекиншкој декларацији са самита, учесници су поручили да “објективним, непристрасним, разумљивим и благовременим медијским извештајима желе да оснаже везе између наших пет држава, било да се ради о економској, социјалној или политичкој сфери... Настојаћемо да нађемо начине да ојачамо заједничку мултилатералну И билатералну сарадњу на извештавању, како би могли да испричамо приче које истинито одражавају кооперацију међу земљама БРИKС”, наведено је у документу.
У међународној привреди су поменутих пет земаља са преко три милијарде становника све више представници националних економија у експанзији. Земље БРИКС су чиниле 21,9 одсто глобалне економије у 2014, пораст у односу на 16,2 одсто из 2009, а очекује се да ће достићи 25,77 одсто у 2020.
БРИКС су протеклих деценију по одкако је та скраћеница уведена у праксу, не само ојачале домаћи привредни раст већ су постале снажан покретач глобалног економског опоравка. Оне, такође, новим идејама и стратегијама доприносе управљању међународном заједницом.


Пет земаља су се тешње повезале после првог формалног састанка њихових лидера 2009. Од тада су формирале вишеслојни мханизам за сарадњу који покрива низ области. Један од последњих таквих међаша је покретање Нове развојне банке (НДБ), мултилатералне финансијске институције срачунате да финансира инфраструктурне пројекте у чланицама БРИКС И другим земљама у развоју. НДБ има улогу у стварању нове светске финансијске архитектуре срачунате да задовољи потребе земаља у развоју.

 

sinhua2

 

У Пекингу се оцењује да партнерство унутар БРИКС ствара услове за више размене међу земаља чланицама, што опет може да допринесе унапређењу међудржавних односа у групацији. Најизраженија заједничка тежња земаља БРИКС јесте развој, а то је и питање на које су усредсређени и њихови водећи медији. Пројекат чији је иницијатор Синхуа, се доживљава као још једна димензија БРИКС формата.


Поруке кинеских руководилаца медијима у БРИКС


Но, руководства БРИКС сматрају да је до сада медијска сарадња заостаје за све разгранатијим узајамним економским везама. Између свих пет земаља би требало да влада поверење, а у њима стално објављују достигнућа БРИКС, поручио је на самиту Лиу Кибао, руководилац оделења за публицитет Централног комитета (ЦК) Комунистичке партије Кине (КПК). То је, по Лију тим важније јер у западном свету влада сумња у погледу сарадње чланица групације и прориче “назадовање БРИКС” пошто те земље пролазе кроз успорени економски раст.


“Пет земаља је као пет прстију. Уједињени, ми смо попут снажне песнице”, рекао је Лиу.


Лиу је казао како би медији у БРИКС требало да заговарају идеје мирољубивог развоја, сарадње и обостране користи, да се залажу за боље усклађивање у борби против тероризма, елиминисања сиромаштва и глади, те бављења климатским променама. "Залагања за правду и разум би требало да буду обједињена, а гласови наступајућих и земаља у развоју ојачани, како би управљање човечанством било поштеније и мудрије, " казао је кинески званичник.


У Пекингу влада уверење како медијске организације представљене на самиту, као важна компонента меке моћи њихових држава, треба да усвоје конструктивији прилаз када извештавају о догађањима у другим земљама БРИКС. Оне, такође треба да активно трагају за успешним причама у земљама групације, да одагнају сумње о будућности БРИКС и створе повољан амбијент за развој свих чланицама.


Нарасиман Рам, председавајући и издавач Хинду групе је оценио да све веће присуство БРИКС у међународној заједници указује на значајан медијски потенцијал који та групација има у исцртавању алтернативног правца. За разлику од медија и новинарства у развијеним земљама који су суочени са великим тешкоћама и често трендом опадања, водећа информативна гласила у земљама БРИКС имају “важну компаративну предност” видљиву у јачању трендова раста и обиљу могућности за даљи напредак, мишљења је Рам.


"Упркос економским и културним разликама, изазови са којима смо суочени нам служе као уједињавајуће искуство", оценио је Роберто Лира, директор бразилског листа Diario Comercio, Industria y Servicios (DCI). По Лири, новинари у свим земљама су суочени са заједничким пртоблемима, међу којима су мањак финансијских средстава и “промене навика јавности у коришћењу информација.”


Руководиоци у медијима из БРИКС су подебно говорили о изазовима које постављају кључни проблеми у свету. Разменили су мишљења и како да оснаже допуњавање традиционалних и нових медија и њихов обједињени развој да би одговорили на изазове интернет и дигиталне технологије.
Лиу Јуншан, члан Сталног комитета Политбироа ЦК КПК, је током сусрета са учесницима самита, упозорио да медији из БРИКС морају да буду достојни изазова који доносе нове технологије. Лиу, један од седам највиших функционера КПК је казао, поред осталог, да су све мањи приходи од реклама главна брига медија. То је последица наступа нових медија који користе најсавременије технологије и пружају различите могућности корисницима, приметио је Лиу.


Заменик кинеског министра спољних поослова Џанг Јесуи је указао да БРИКС имају конструтивну улогу у одржавању поштених и праведних односа у свету, да су те земље "заштитници постојећег међународног система," "творци светског мира" и "заговорници ниовог типа међународних односа." Џанг је похвалио настојања земаља БРИКС да нађу властите путеве развоја који могу служити као вредан путоказ осталим земљама. БРИКС пружају сву могућу помоћ осталим земљама у развоју и истински су партнери земаља у развоју, казао је кинески званичник.

medijskisamit


Новинари икз БРИКС о узајамној сарадњи


У говору на самиту је председник Синхуе Каи Мингђао позвао медијске куће из БРИКС да повећају присуство на међународном плану. Он је поручио новинарима да буду вернији сведоци времена и покретачи реформи у свету који у период после Хладног рата пролази кроз до сада незабележене промене.


Медији у БРИКС треба да истичу гласове мира и развоја, унапређују заједнички напредак чланица групације и штите заједничке интересе земаља са тржиштима у успону и земаља у развоју, рекао је Каи. Даље, медији из БРИКС требало би да се у погледу већине међународних и регионалних питања удруже са другим тржиштима у експанзији и земљама у развоју, укључујући и процес Уједињених нација за план развоја после 2015, те климатске промене. По Каију, медији треба да представе гласове економија у експанзији, изразе њихову забринутост, повећају и продубе сарадњу и подсете светска средства информисања да буду заинтересованија за проблеме и изазове са којима се суочавају земље у развоју.


Учесници самита су оценили да су иновације једини начин да традиционални медији преживе у дигиталној ери када се информације шире мобилним, паметним и личним апаратима, подупртим све популарнијим интернетом и компјутерским апликацијама. Зато су обећали да ће следити најновије трендове у објављивању информација.


Дмитри Кисељев, генерални директор Росиа Сегодња је даље предложио оснивање информативне платформе БРИКС, попут новинске агенције, као и радио станице пет земаља. ради размене званичних, тачних и правовремених информација из чланица групације. “Најчешће једни о другима сазнајемо из западних медија који не извештавају увек тачно.

 

Потребан нам је заједнички информативни простор унутар блока”, мишљења је Киселев. Његов заменик Павел Андрејев је навео да су у Русији већ организовани размене новинара и њихова обука, у чему је учествовало више од 20 младиних новинара из БРИКС.


Становишту Кисељева се придружио Кју Јингпу, заменик уредника кинеског дневника на енглеском језику „Чајна дејли“ (China Daily), који је казао како пристрасно извештавање западних медија о земљама у развоју и даље ствара проблеме. "Запад се усредсређује на питања попут екологије и изградње стадиона за Светско првенство у Рију 2014. У кинеско-индијским односима само обраћају пажњу на територијалне спорове између две државе," казао је Кју.


Пред самит је Андре Барбоса, извршни директор за спољне односе EBC, рекао да медијске куће из БРИKС морају да убрзају иницијативе како би разбиле западну хегемонију у новинском извештавању. Постојала је још током 1950-тих свест да развијене земље доминирају у глобалном новинском извештавању, рекао је Барбоса за Синхуа.


По Барбоси, jедини начин за промену постојеће ситуације јесте “стварање економског блока са јединственом новинском индустријом како би се супротставило западној доминацији”. Зато је он сугерисао да унутар БРИКС буде демоkратизован проток информација како би у светском медијима могли да се чују различити гласови.


Председник Каи је у одвојеном сусрету са Павелом Негоицом, генералним директором Росијскаје Газете казао како се нада да би Синхуа И Росијскаја Газета могли да заједнички раде на новим производима И истраживању И развоју медијских технологија. Током сусрета са Америцо Мартинс Дос Сантосом, председником ЕБЦ, Каи је изразио наду да ће Синхуа И ЕБЦ моћи да обављају заједничке интервјуе и сарадњују у области нових медија.

 

sinhua

 

Одлуке медијског самита 


На самиту је усвојено шест иницијатива о практичној медијској сарадњи међу БРИКС. То су оснивање канцеларије за везе Самита о медијима земаља БРИКС, формирање Медијске фондације пет земаља, успостављање Награда за новинарство медија из чланица групације и одржавање заједничке БРИКС изложбе. Ту су и обука и размена новинара из пет земаља, те механизми за координацију заједничког медијског извештавања земаља БРИКС са самита Групе 20 (Г20), најразвијенијих и великих привреда земаља у развоју.


Главни уредник Синхуа Хе Пинг је на завршетку скупа поручио да ће самити медија БРИКС постати отворени прагматичан механизам у оквиру кога ће даља медијска сарадња доносити нове плодове. Иначе, порет пет иницијатора самита, на том догађају су учествовали кинески Народни дневник (Женмин жибао), Кинеска Централна телевизија (CCTV), Кинески међународни радио (CRI), China Daily, Correio Braziliense, DCI, Folha de S Paulo, O POVO Communication Group, Rosijskaja Gazeta, Russia Today TV, Ruska državna TV I radio korporacija, TASS Novinska agencija, The India Today Group, NDTV Group Ltd., The Outlook Group, Press Trust of India, African News Agency, Independent Online, Media 24 и News 24.


Последњи пут измењено среда, 16 децембар 2015 19:28
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015