Кућа Добрих Вести

Login

Божићно славље и порука београдског надбискупа

Оцените овај чланак
(6 гласова)

poslanicaaaaaaБЕОГРАД - Празник Рођења Исуса Христа је празник Рођења новог човека и светлости којом се изгони тама себичности човечанства и отварају врата нове стварности у љубави према ближњем, поручио је у божићној посланици београдски надбискуп Станислав Хочевар.

 

Браћо и сестре! Сви помало заборављамо... да постоји једна велика и шира стварност света у којем су људи боравили пре нас и боравиће после нас и да својим рођењем постајемо чланови велике породице чија је срећа могућа једино уколико сви, до последњег, желимо опште добро , рекао је београдски надбискуп.

 

У овом свету „такозване глобализације“, можемо преживети „само ако бринемо једни о другима, ако унапређујемо заједништво...“, рекао је метрополит Београда.

 

Исказавши посебну забринутост за осећање безнађа међу младима који, често, не виде смисао живота у стицању знања и поштењу, надбискуп је подсетио да је Рођење Исусово сваке године нова прилика да променимо своје међусобне односе а Божић схватимо као празник заједништва и међусобне љубави!

 

„Слављење Божића захтева – ако желимо да будемо доследни – да најпре откријемо ближње, јер без тог открића никако не можемо да откријемо себе... Будући дакле, предрага браћо и сестре, да смо сви ми својом премалом вером проузроковали да Исус Христ у нашим животима и у нашем друштву не буде на првом и највишем месту, тиме смо скривили страшно узајамно понижавање, сиромаштво и некултуру. Ту почиње тешка драма човечанства...“

 

„Управо зато приступамо слављу Божића са толиком спремношћу и одлучношћу...“, рекао је Хочевар преносећи поруку Поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање који је 2016. прогласио – Годином милосрђа.

 

„ Папа нас позива да молимо за све оне који су ишли погрешним путем заблуда и злочина како би и они у Исусу Христу пронашли свој Пут..“

 

Славље Божића је зато тако лепо и богато, јер, како је рекао београдски надбискуп, „с великим заносом откривамо колико смо Некоме драгоцени, важни, колико смо очекивани и добродошли...“

 

„Омогућимо и ми, браћо и сестре, такво славље једни другима. Прихватајући изазов Исусовог отеловљења, постанимо и ми једни другима изазов нових односа и нове љубави.
Нека буду заиста срећни и благословени дани Божићног славља и нека богатство милосрђа прати све дане Године Господње 2016.“

Браћи и сестрама источних Цркава радосно кличемо: Мир Божји, Христос се роди! Ваистину се роди! – поручио је у празничној посланици београдски католички надбискуп који је упутио и Божићну честитку Његовој светости Патријарху Иринеју

 

О Божићним обичајима хришћана западног обреда


Исус Христ је, према предању, рођен 25. децембра у Витлајемској пећини, па је то датум Божићног славља.


Хришћани западног обреда, и међу њима најбројнија Римокатоличка црква, Божић славе 25. децембра, према Грегоријанском календару, уједно и општеприхваћеном званичном календару. Слављу се придружује и већина православних цркава које су прихватиле Грегоријански календар.

 

Остали православни хришћани, Руска и Српска православна црква, Света гора и Јерусалимска патријаршија, Божић славе према старом Јулијанском календару, 13 дана касније.

 

Све православне цркве ипак заједно славе Васкрс који има свој „природни календар“ и на тај начин изражавају неприкосновену припадност православном хришћанском учењу.

 

У католичким храмовима, где нас према старом обичају дочекују божићне јасле са сценом Исусовог рођења, Богомајком која Новорођеног повија у сламу, светим Јосифом, пастирима и мудрацима са Истока који му се клањају... служе се свечане мисе.

 

У домовима се свечано обележава Бадње вече за породичном трпезом а потом се у храмовима служи свечана поноћна миса и оглашава Рођење Исуса Христа.

 

Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводи поноћно славље у цркви Узвишења Светог Крижа у Нишу које ће за све вернике преносити Радио телевизија Србије.

 

На сам дан Божића, надбискуп Хочевар ће служити у цркви Криста Краља у Београду и приредити свечани пријем за све вернике београдске жупе.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 децембар 2015 20:42
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија