Logo
Одштампајте ову страницу

Празник рођења - увек нова порука милости, доброте и безграничне љубави према човеку

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fiksnaРођење Господа Исуса Христа и празновање тог историјског догађаја сваке године је поновљено сећање на присутност безусловне љубави и доброте Божје према човеку и свету, поручују архијереји Српске православне цркве (СПЦ) у традиционалној Божићној посланици.

У празничној поруци поглавара СПЦ његове светости патријарха Иринеја и српских архијереја, истиче се да је Рођење Исуса Христа у Витлајему потврда те безбраничне љубави Сведржитеља.

 

„Бог никада не оставља и не одбацује човека, икону Своју, нити овај свет, који је премудро створио, оставља без милости и доброте Своје... Увек га држи на длану Своме...“, поручују архијереји СПЦ.

 

Рођење Господа Исуса Христа јесте историјски догађај који је обрадовао и небо и земљу... а његов смисао и најузвишенија порука је у „величини, узвишености и назначењу човека“, каже се у посланици уз подсећање на испуњено старозаветно пророчанство Исаије који је најавио рођење Кнеза Мира.

 

„Рођење сваког детета је сâмо по себи велика радост, а колика тек радост треба да нас обузме и испуни због Рођења Богомладенца... Знајући то, драга децо духовна, радујемо се и веселимо данас...“

Данас, више него икад, потребни су мир на земљи и добра воља међу људима и народима..., каже се у посланици и додаје да у празнику Рођења треба препознати смисао вере која треба да донесе „Мир у немиру овога света“!

 

Патријарх упозорава да су се у савременом свету „људи и народи веома удаљили од Бога...али и међусобно па су свакодневна убиства читавих људских заједница, често у име Божје, резултат одсуства вере.

 

„Питамо се: зар је могуће да неко са именом Божјим на уснама убија невину децу, жене, заробљенике и прогнанике? У име којег и каквог Бога то чини? У име које и какве религије то чини?“

 

„Браћо и сестре и драга децо духовна, позивамо вас у име Бога, у име Новорођенога Христа Господа, да чувамо себе и свој народ од свепогубног богохуљења и грехова!“

 

„Упутимо молитву Богомладенцу Христу да онима који данас воде своје народе, па и читав овај свет, подари мудрост и доброту, љубав и смиреност, како би овај свет извели из најдубље моралне и егзистенцијалне кризе!“

 

Помиримо се са Богом и међусобно

 

„У овој празничној радости поздрављамо све вас, нашу духовну децу и светосавску браћу и сестре широм света, у отаџбини и расејању. Поздрављамо вас и позивамо вас: помиримо се са Богом и међусобно и будимо деца Божја и Народ Божји! Развијмо и покажимо добру вољу међусобно и према свим људима око нас! Кроз ту добру вољу међу људима будимо светлост свету и со земљи! Живимо свето и честито и испунимо завет отаца којим су нас заветовали за Царство небеско!“

 

Посебно поздрављамо нашу браћу и сестре на нашем мученичком Косову и Метохији, у нашој духовној колевци. Молимо се Богомладенцу Христу да их духовно и божански охрабри и учврсти у опредељењу да буду и остану верни завету наших светих предака.

 

Апелујемо на све прогнане и избегле са ове наше свете српске земље, као и све прогнане и избегле са својих вековних огњишта, из Далмације, Лике, Славоније, Барање, са Баније и Кордуна, као и из разних крајева Босне и Херцеговине, да учине све што до њих стоји да се врате на своја вековна огњишта, да их обнове, унапреде и сачувају за покољења која ће доћи.

 

Грех је, истиче се у Божићној поруци, не сетити се свих невољника, страдалника и прогнаника из других народа и земаља, ма које вере они били, а нарочито наше браће и сестара на Блиском и Средњем Истоку, у Украјини и у Африци, посебно у ове свете и благе дане када прослављамо Рођење највећега Страдалника и Прогнаника у историји, Богочовека Исуса Христа, Победника над злом, смрћу и сатаном.

 

„Сећајмо их се молитвено и помозимо им делатно кад можемо и колико можемо!“

 

Независно од тога где живимо и радимо, у отаџбини или расејању, драга децо духовна, ми смо један, хришћански, православни и светосавски народ који су Божић и божићњи етос на посебан и јединствен начин обликовали... То је наш велики духовни капитал. Умножавајмо га кроз правилно и свето слављење овог великог празника! Божић нас је васпитавао у свему ономе што је свето, честито... Не дозволимо никоме да нас дели по било ком основу! Српска Православна Црква била је, јесте и биће гарант нашег духовног и народног јединства! У то име поздрављамо вас радосним божићним поздравом:

Мир Божји – Христос се роди!
Ваистину се роди!
Благословена нова 2016. година!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 07 јануар 2016 09:56
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Најновије од Gordana Zankovic

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015