Кућа Добрих Вести

Login

ChibiCon 2016 – поп култура Јапана

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maxresdefault123БЕОГРАД – У организацији Дома омладине и друштва Сакурабана од 30. до 31. јануара одржаће се конвенција јапанске поп-културе ChibiCon 2016.


ChibiCon представља малу верзију Јапанизма. Сам назив ChibiCon је скован од две речи, Chibi(јапански за "мало", али и са "љубак и сладак" нијансом значења) и скраћеница Con, од convention (енглески "конвенција", тако да и име говори о каквом се догађају ради. ChibiCon се обично одржава почетом календарске године у Дому омладине Београда, и траје два дана током којим посетиоци имају прилику да уживају у различитим садржајима.


ChibiCon је конвенција посвећена различитим аспектима поп културе Јапана, али и многим другим деловима геекy субкултуре из целог света. Програм за сваку годину је другачији, али неки садржаји су редовни као што су: предавања, трибине, такмичења у видео играма, цосплаy, аниме квиз, артист аллеy и изложбе.


Улаз је 350 динара.


Друштво Сакурабана је основано од стране љубитеља аниме, манге, јапанске музике, филма, и културе у опште. С обзиром да у Србији већ постоји друштво Српско-Јапанског Пријатељства које се бави традиционалном културом желели смо да домаћу јавност упознамо и са модерним Јапаном. Концентрисали смо се на јапански стрип (манга) и анимирани филм (аниме), а потом и на друге аспекте поп културе.


Преносимо део агенде овог догађаја:


30. јануар, Биоскопска сала


Предавање: „Нендроид – колекционарска грозница“


Неодољиви цхиби дизајн, као и неофицијални мото „gotta cath em all", нендороиде је готово преко ноћи сврстао у један од најпопуларнијих брендова фигура како у Јапану тако и широм света. Придружите нам се како бисмо завирили дубље унутар овог глобалног колекционарског феномена. Поред неодољивих нендороида, говорићемо и о осталим најпознатијим брендовима фигура са којима би сваки љубитељ или будући колекционар требало да буде упознат.


Предавање: „Јапанско позориште – традиција која живи“


Застрашујуће маске, свилени костими, стилизовани дијалози и егзотични звуци музичких инструмената – ово су само неки од елемената који позивају радознале у мистериозни свет традиционалног јапанског позоришта. Дух историје и традиције прожима сваки кутак позоришта, од рустичног изгледа ентеријера, па до саме тематике представа. Као и код других традиционалних позоришних форми широм Азије, јапански театар интегрише плес, музику и лирску нарацију. За разлику од преокупације западног позоришта реализмом, овде је акценат на лепоти, мистичном и ритуалном. Од многобројних облика позоришта која су се развијала током бурне историје Јапана, три облика су оставила најјачи утицај, и управо на ова три ћемо се осврнути на предавању: но, кабуки и бунраку.


Предавање: „Глорификација губитника - Шинсенгуми у поп-култури“

 

У другој половини 19. века, у периоду познатом као Бакумацу када је након векова изолације Јапан коначно – и врло невољно – почео да се отвара према свету, беснео је грађански рат око тога да ли ће се очувати шогунат, или ће цар преузети власт у своје руке. Шинсенгуми су били паравојна организација са седиштем у Кјоту, састављена од трговачке деце која су маштала о ратничкој слави, осиромашених самураја, ванбрачних синова и осталих за које није било места у војној елити. Чврсто су се залагали за конзервативне вредности шогуната, жарили и палили Кјотом и околином, храбро јуришали на цару наклоњене побуњенике – и, када се шогун предао а млади цар Меиђи преузео контролу над земљом, завршили згажени к'о флеке, ружно и мучно умирући један по један.

 

Изрека гласи да историју пишу победници, али ова мудрост канда не важи увек у Јапану. Управо су Шинсенгуми постали непресушан извор инспирације за најразличитије историјске спектакле, у којима се живот и прерана смрт ове екипе момака интерпретира и реинтерпретира, романтизује, глорификује и експлоатише. Ничу где их не сејеш, као протагонисти („Пеацемакер Курогане“), антагонисти („Rurouni Kenshin

Руроуни Кенсхин“), пародија на себе саме („Гинтама“), метафора за распад друштва у последњим данима шогуната („Gohatto"), потенцијалне ђувегије за младу докторску кћер (култни отоме дејтинг сим „Хакуоуки“), па чак и yаои момци који праву љубав налазе једни у другима (у забрињавајуће бројним манга насловима). Придружите нам се док распетљавамо историјске чињенице од фикције, а ми вам обећавамо и косплеј изненађења у оквиру овог предавања!


Предавање: „Видео игре – цензура или прилагођавање?“


Када се неко креативно дело представља различитим културама и народима, много тога уме да се изгуби у преводу. То је наравно случај и са видео играма. Некада је тешко проценити да ли је у питању цензура или локализација, поготову у доба интернета где свако има своје (не)информисано мишљење и громогласно га објављује. Ово предавање ће покушати да мало више разјасни контекст ове компликоване дилеме и процени да ли можда пречесто неоправдано кукамо на цензуру и терор лажног морала/политичке коректности.


Сала Амеркана


Предавање: „Јапанска музичка индустрија“


Шта вам прво пада на памет када неко помене музичку индустрију у Јапану? Које су њене специфичности, по чему се разликује од осталих машинерија модерног звука у свету? Које су то најпознатије агенције за таленте? Које су најпознатије издавачке куће, ко су идоли – младићи и девојке који се маркетингују попут производа на музичком тржишту, и ко стоји иза њих? И пре свега, како изгледа музичка индустрија у Јапану данас?


Ово предавање ће вас ближе упознати са агенцијама за таленте у јапанској музичкој индустрији, и њиховим штићеницима - идолима, уз осврт на неке специфичности везане за правила којима се ти идоли повинују. Па ви после видите да ли је лако бити звезда у Јапану.


Радионица: Оригами


Реч оригами потиче из јапанског језика, а односи се на вештину савијања листа папира да би се добио жељени облик, при чему папир није дозвољено сећи ни лепити. Данас се оригами употребљава у различите сврхе: од декорације стана, преко украса за јелку, до уникатног накита, па се тако ова вештина може слободно сврстати и у примењену уметност.
На Сакурабаниним „јапанским“ догађајима, оригами радионица је већ ствар традиције, и навратите да се опробате у вештини савијања папира!


31. јануар


Биоскопска сала


Предавање: „Такаразука“


Позоришна трупа Такаразука, чије име води порекло од града у коме је основана, у јапанској поп-култури има готово митски статус. Трупа је специјализована за мјузикле, а посебно се одликује честим позоришним обрадама популарних манги, анимеа, видео игара и лаких романа. Међутим, Такаразука није само по томе постала славна. Наиме, све чланице Такаразуке су жене – и то, по правилу, неудате – што ће рећи да тете тумаче и мушке и женске улоге.


Утицај који су Такаразука глумице оствариле на савремени Јапан је огроман: од директне инспирације за популарну тропу о јунакињи преобученој у мушкарца која мора да се избори са суровим светом, па све до тога да се управо њима приписује заслуга за „опуштен“ приступ експериментисању са родним идентитетом, који кулминира у томе да се у јапанском косплеју сматра да су жене најбољи бишонени.


На овом предавању, говорићемо о Такаразука феномену, а посебна нам је част што ће се причи придружити и наша гошћа Мари Фуђи, која је у својој каријери имала прилике да лично сарађује са овом легендарном трупом.


Предавање: „Матсури фестивали“


Можда мало мање познати од својих кинеских комшија, али никако мање раскошни, јапански фестивали су свет за себе пун живописних поворки, веселе музике и укусне хране. Са преко 200 000 разноразних фестивала током године који се разликују од региона до региона, питање је - шта је вредно посетити и када на то стићи?


На овом предавању ћемо се упознати са најпознатијим и најупечатљивијим - понекад и веома чудним - фестивалима Јапана.


Сусрет с победницом: Мис Андреа Долорес


Након апсолутног тријумфа на косплеј такмичењу на Јапанизму 2015. године, Андреа Милановић – интернет псеудоним Мисс Андреа Долорес – имала је ту част да нас представља на међународном такмичењу Цосплаy Wорлд Мастерс у Порту, једном од најлепших градова Португала. Иако многе то није изненадило, Андреа је у Португалу доживела велики успех и Србији је донела златну медаљу! Сви смо поносни на њу, а ово ће бити идеална прилика да од ње лично чујемо како се провела у Порту, какви су јој утисци, и има ли нека очекивања за даља такмичења.


Додела награда


Кад се косплеј оконча, доделићемо пригодне награде најбољим такмичарима, као и ауторима најбољих радова на изложби. Пашће и разни прикладни говори за затварање ЦхибиЦона, као и најаве за Јапанизам и наше предстојеће догађаје. Конфете изостављамо, јер тешко се чисте.


Пројекција: „Сећање на Марни“


Из кухиње чувеног студија Ghibli, према роману западне списатељице Џоан Џи Робинсон, долази „Сећање на Марни“, високо оцењен породични филм који се сматра за један од насолиднијих биоскопских анимеа последњих година – заправо, чак је номинован за Оскара за најбољи дугометражни анимирани филм. Пратимо причу Ане, неприлагођене девојчице која одраста без родитеља, и коју старатељи упућују да лето проведе у вражјој матери негде на северу, у Норфолку, са извесним старијим брачним паром. Тамо ће упознати вршњакињу по имену Марни, са којом први пут у животу склапа чврсто пријатељство. Међутим, Марни једнога дана нестаје без трага, а Ана пати за њом. Тек када се у крај буду доселиле нове комшије, са којима Ана лако успоставља контакт захваљујући ономе што ју је Марни научила, испоставља се да је прича далеко тајанственија него што је на први поглед деловало...
Ова пројекција је примерена за све узрасте.


Више о самом догађају прочитајте ОВДЕ.



Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 28 јануар 2016 21:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија