Logo
Одштампајте ову страницу

Обнова манастира „Хиландар”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hilandarБЕОГРАД – Све планиране активности на обнови манастира „Хиландар“ на Светој Гори теку по плану, објавило је Министарство културе и информисања.


На седници Комисије за Хиландар, одржаној у просторијама Министарства културе и информисања под председавањем министра Ивана Тасовца, усвојени су Извештај Задужбине Хиландар за 2015. годину и предлог Плана рада за 2016. чиме су усаглашени институционални оквири за даљи несметани ток обнове једног од најзначајних и најпознатијих српских манастира.


„Са задовољством могу да констатујем да су у потпуности спроведене све планиране активности на обнови и реконструкцији манастира Хиландар предвиђене у 2015. години. Хиландар представља важан део не само религијског, већ и културног идентитета наше земље. Заштита културног наслеђа, као и његова адекватна презентација, спадају међу приоритете Министарства и Владе Републике Србије“, истакао је министар Тасовац.

 

                                                   hodnik15

 

Успешно обновљен „Бели конак“


Чланови Комисије су констатовали да су у 2015. години успешно реализовани Инвестициони програми обнове Улазне зоне и Белог конака, који је највише страдао у пожару 2004. године. Објекти Улазне зоне стављени су у функцију већ за манастирску славу, у децембру 2015., док ће главна активност и у 2016. години бити реконструкција Белог конака, који је 2015. године закровљен.


Усвојени су и Извештај о санацији зида палате у Хрусији и Извештај о конзерваторско-рестаураторским радовима на зидном сликарству у цркви Успења Христовог (Св. Василије на мору).


„ Задужбина манастира Хиландар саставила је ретко потпун извештај о извршеним обавезама, а план рада за 2016. је реалан и остварљив. Веома је важно што средства којима држава помаже обнову Хиландара нису умањена, а Комисија је сигурна да ће оно што је опредељено бити искоришћено на најбољи начин“, рекао је проф. др Владета Јанковић, члан Комисије.

 

                                                     soba16

 

У 2016. години биће реконструисан и кров манастирске звонаре, из средстава Министарства културе и информисања и уз подршку Друштва пријатеља Свете Горе из Енглеске.


Главни циљ радова у Хиландару је реконструкција и обнова градитељског наслеђа страдалог у великом пожару 2004. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 фебруар 2016 22:17
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015