Logo
Одштампајте ову страницу

Google у знаку Каролине Хершел

Оцените овај чланак
(1 Глас)

karolinaaaaБЕОГРАД – Данашњи Google претраживач у знаку је једне од најпознатијих женских астронома у историји астрономије Каролине Хершел која је рођена на данашњи дан.


Каролина Хершел (16. март 1750 - 9. јануар 1848) била је британска астрономка немачког порекла. Једна је од најпознатијих женских астронома у историји астрономије.


Рођена је 16. марта 1750. године у Хановеру. Отац, Исак, био је војни капелан у хановерском гардијском оркестру, а мајка Ана. Каролинин брат Вилијем био је такође познати астроном. У детињству је преболела тифус. Године 1757. Французи су окупирали Хановер. Вилијам бежи у Енглеску, где постаје учитељ музике. Године 1772. придружила му се и Каролина. Каролина се у Енглеској прочула као изванредна оперска певачица. Слободно време проводила је у раду са братом који је посматрао небо и правио нове телескопе. Брат ју је подучавао астрономији, математици и енглеском језику.


Године 1781. Вилијам Хершел открива нову планету, касније названу Уран. Енглески краљ Џорџ III именовао га је краљевским астрономом, чиме су Вилијам и Каролина били обезбеђени што се тиче финансија. Од тада су се потпуно посветили посматрању неба. Дана 1. августа 1786. Каролина је открила прву комету. У наредним годинама их је открила још седам. То је заинтересовало енглеског краља који јој је одредио годишњу плату од 50 фунти. Каролина је радила на сређивању небеске карте Џона Флемстида, оснивача опсерваторије Гринич. Допунила је атлас са 560 звезда. Двадесет година касније саставила је каталог звезда (2500 маглина).


Године 1822. вратила се у Хановер.


Каролинин пријатељ био је чувени математичар и астроном Фридрих Гаус. Године 1835. постала је члан Британског краљевског друштва астронома. Постала је и члан Краљевске ирске академије. Краљ Пруске одликовао ју је златном медаљом за науку. Преминула је 9. јануара 1848. године у 98. години живота.

 

Извор: Кућа добрих вести/Викепедија


Последњи пут измењено среда, 16 март 2016 20:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015