Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал архитектонског филма у Нишу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

festivallllllНИШ - Први међународни фестивал архитектонског филма „Нови Фокус Ниш“ биће одржан 1. и 2. априла у „Дели простору“ у Нишу.


Идеја пројекта је покретање маргинализованог и заборављеног дијалога у архитектури, односно покретање сарадње између студената и професионалаца али и шире јавности, ради јаснијег дефинисања проблема савременог света који се тичу конкретно архитектуре и начина на који се са проблемима треба носити.


Оно што је занимљиво када је реч о фестивалу су филмови који ће бити приказани, а чији је одабир вршен у складу са темом фестивала Архитектура без архитеката, а како би се дијалог директно покренуо. Реч је дугометражним и краћим филмовима из свих крајева света. Један од занимљивијих који ће посетиоци фестивала моћи да погледају је Роттердам 2040 чија је тема потенцијални развој овог града у будућности. Други дан фестивала резервисан је за дебату код које се акценат ставља на стање струке данас и у блиској будућности, али и на положај архитеката у оквиру ње. У питању је модел лондонског тима Turnocoats који се бави организовањем дебата у области архитектуре на веома провокативан и директан начин јер се само тако могу добити и конкретни одговори на постављења питања.


Организатори фестивала Сања Цветковић и Ђорђе Јовић, обоје студенти архитектуре, истичу да је крајњи циљ фестивала њихова жеља да овдашњим студентима пренесу делић онога што су о архитектури научили на различитим семинарима и конференцијама које су посећивали током свог студирања. Реч је о принципима рада и приступима решавања проблема у најширем контексту архитектуре, „искакање“ из оквира локалне едукације и доношење неких нових идеја. Помак ка вишем нивоу интересовања и учешћа, ширење свести студената и генерално грађана, али и стварање значајних контаката за град за њих представљају успех, и то је оно што је есенција овог првог фестивала.


Улазнице за фестивал су бесплатне јер се инсистира на приступачности свима који желе да учествују и могу се резервисати на сајту фестивала.

 

Осим тога, на новифокуснис.цом сви заинтересовани могу се пријавити за волонтирање или послати филмове за приказивање и тако постати део једне лепе идеје са светлом будућношћу.

 

Извор: Кућа добрих вести/adriadaily.com




Последњи пут измењено петак, 18 март 2016 14:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015