Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба “Човек је у шуми”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Minaaaaa1БЕОГРАД - Након излагачке паузе од пет година, имаћете прилику да уживо видите радове београдске сликарке и арт терапеута, Мине Алексић.


Поред десетак радова средњег формата, посетиоци ће моћи да виде и видео презентацију Минине друштвено ангажоване уметности са корисницима психијатријских услуга а вече ће се потом преточити у прелепи жур у специфичном амбијенту Кенозоика.


Отварање изложбе је у уторак, 12. априла са почетком у 18 часова.


За допуну атмосфере побринуће се Dj ToMa.



Мина Алексић рођена је у Београду 1981. године. Студије сликарства и мастер едукацију из арт терапије завршила је у Италији а сертификат за инструкторку јоге је стекла при Јога савезу Србије. Поред тога завршила је и две године едукације из телесне психотерапије при Удружењу телесних психотерапеута Србије.


Ради са децом и рањивим групама људи, води Удружење грађана Простор које је посвећено развоју арт терапије и оснаживању особа са проблемима менталног здравља и побољшању њиховог положаја у друштву. Чланица је НЕАТ ((European Network of Art therapists - европска мрежа арт терапеута).
Радови који ће бити представљени на изложби “Човек је у шуми” настали су у периоду од 2008. до 2016. године. Оно што је за њих заједничко је то да се баве односом човека и природе. Техника је комбинована, углавном колаж, акрил и уље на платну.


Прво искуство, искуство дивљења, односи се на оно што осећамо када стојимо у шуми, посматрамо водопад, осећамо ветар, олују, тајне које крије море, буђење пролећа, поглед животиња, суровост којом се смењују живот и смрт у природи...


Природа је део човека


Удаљавајући се од природе, човек се удаљио од самог себе. Главна карактеристика модерне науке је да посматра природу као “машину”, потчињену човековој “супериорној” интелигенцији. Природа тако постаје слободна територија за колонијализацију, искоришћавање и насиље од стране човека.

 

Под изговором супериорности своје мисли, он престаје да буде њен чувар, њен саставни део и постаје њен газда, ако не и господар свега што се у њој налази. Човек се све више осећа сам на свету јер је изгубио везу са природом, изгубио је подсвесни емотивни однос са природним појавама.

 

Временом су ове појаве изгубиле своје симболичко значење: гром више није глас Бога који се љути нити његова стрела која кажњава. Не постоје више духови у рекама, ни једно дрво не представља животни принцип човеку, ни једна змија не носи мудрост, ни у једној пећини се не крије страшни демон. Гласови човеку више не говоре из камења, биљака и животиња, а ни човек се више њима не обраћа, верујући да могу да га чују. Потпуно је нестао његов контакт са природом, а са њим је отишла и огромна емотивна енергија која је потицала из овог односа.


"Наш ум је смислио нови свет који влада природом и пуни је монструозним машинама. Ове машине су толико очигледно корисне да не успевамо чак ни да замислимо могућност да их се ослободимо, или да се ослободимо наше зависности од њих. Човек се диви својим научним и проналазачким достигнућима али у исто време његова генијалност показује забрињавајућу склоност ка проналасцима који постају све опаснији, јер представљају све савршенија средства за самоубиство масе." (C. G. Jung, Човек и његови симболи) Јунг закључује да је несвесно требало да буде откривено у време када је човек био у дубљој повезаности са природом, јер су се сви садржаји који су се тада испољавали кроз овај однос сада вратили човеку и постали његово власништво, манифестујући се као психолошки фактори, нагони, жеље, импулси, комплекси, архетипови, и сл. Када нису адекватно и у жељеном смеру испољени, они постају психолошки проблеми и блокаде које спречавају човека да живи у здравом односу са собом и околином", наводи се у најави ове изложбе.

 

За допуну атмосфере побринуће се Dj ToMa (smoky mixture of dub, jazz, electronic,post-punk, post-rock and all tempos of breakbeat from trip hop to drum and bass)

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015