Logo
Одштампајте ову страницу

Уручене награде "Златни беочуг" за трајни допринос култури Београда и Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zlatnibeocuggggБЕОГРАД - Награда за трајни допринос култури српске престонице коју додељује Културно просветна заједнице Београда (КПЗ) уручен је добитницома за 2015. годину на свечаности у Народном позоришту.

 

Изванредни златни беочуг, признање за животно дело и допринос успешнијем духовном и културном животу Београда и Србије припао је џез трубачу Душку Гојковићу и књижевнику Рајку Петрову Ногу.

 

Исто признање припало је Архиву Југославије, Београдском сајму књига и и београдској Филолошкој гимназији.

 

Златни беочуг за трајан допринос култури уручен је кантаутору Момчилу Бајагићу Бајаги, књижевнику Браниславу Вељковићу, редитељу Михајлу Вукобратовићу, критичару Радивоју Микићу, , новинарки и књижевници Јасмини Ани, ансамблу „Тамбурица 5“.

 

Међу овогодишњим добитницима је Златног беочуга је и сарадник Куће добрих вести уметнички фотограф и сниматељ Бранко Пелиновић коме је ово друго овогодишње признање. Његова књига „Отисак светлости“ проглашена је за најбољу фотомонографију на 60. међународном сајму кнјига.

 

Награђени су и филмски продуцент Мирослав Могоровић, драмски уметник Марко Николић, вајар Драган Раденовић, професор књижевности Бошко Сувајџић, Основна школа „Васа чарапић“ из Белог потока, ресторан „Мадера“, Фестивал духовне музике „Хорови међу фрескама“.

 

„Ако би се поређала сва имена досадашнјих добитника ове награде видело би се да је то именик најуспешнијих, а књига састављена од текстова образложења за награду представљала својеврсну савремену енциклопедију културе, уметности и науке Србије“, рекао је на свечаности у Народном позоришту генерални секретар КПЗ Живорад Ајдачић.

 

Председник КПЗ Милован Витезвић рекао је да шест деценија постојања културно просветних заједница Србије и Београда, основаних да буду најдемократскији покрет културе који ће обједињавати све културне институције и удружења, нажалост, указују да се те две заједнице боре за опстанак.

 

На 45. додели ових значајних пеизнања Витезовић је подсетио на речи Васка Попе 1968. године када му је у Бечу уручена државна награда за европску књижевност.

 

„Примам ову награду као похвалу песништву мога народа и његовом језику... Песништво Срба од својих почетака до данас представља значајан органски незаобилазан део еврпске књижевности“.

 

Витезовић је изнео предлог да се на Теразијама подигне споменик великом песнику Васку Попи.

 

Награда Златни беочуг је признање које се додељује од 1970. године уметницима, ствараовима, научницима, ансамблима, организацијама и устновама за трајни допринос култури Београда.

 

Творци ове награде су песник Васко Попа који је дао и име награди, Радомир Стевић Рас и Јевта Јевтовић.

 

У име награђених захвалио је Рајко Ного: „ Бити беочуг у ланцу културног континуитета, културне сабраности и саборности значи имати самосвест да си честица у српском океану смисла... да си макар мала спона којом се тај низ држи на окупу“.

 

Посебна признања за трајни допринос култури Београда додељене су емисији „Београдска хроника РТС-а, недељнику „Илустрована Политика“ и Телевизији Студио Б.

 

Годишња награда КПЗ додељена је акцији „Негујмо српски језик“ Секретаријата за културу Београда, Филолошког факултета у Београду и Библиотеке града Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 април 2016 19:06
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Најновије од Gordana Zankovic

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015