Logo
Одштампајте ову страницу

Стокхолом - град за свакога

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kulaБЕОГРАД - Евровизија је прошла, али чини нам се да је у њеном запећку остала неиспричана прича о граду Стокхолму, месту где је одржана ова музичка манифестација. 

 

Шведска је земља која у себи носи неку посебност, те није искључено да када би спровели анкету у Србији, коју скандинавску земљу би волели да посете, али и да живе - Шведска би била број један. Не само због већ наше велике дијаспоре која живи и ради тамо, већ и због отворености те земље за друге људе и вредности које пропагира и примењује у друштву.

 

Стокхолм има визију да буде град за сваког, град који је у потпуности без дискриминације. Свесно се боримо против дискриминације у односу према грађанима и нашим запосленима. Разноликост у Стокхолму један је од фактора који га сврставају у групу најатрактивнијих градова на свету.

 

Шведска има јаку законску заштиту од дискриминације и промовише једнака права и могућности грађана, без обзира на пол, родни идентитет или изражавање, етничку припадност, религију, инвалидитет, сексуалну оријентацију или старост.

 

У последњих неколико година Стокхолм је постао једна од водећих светских дестинација за ЛГБТ особе и сваке године са радошћу пратимо организацију Параде поноса.

 

Стокхолм је напредан град и када је реч о приступачности. Вец више од петнаест година систематски радимо на томе да улице, тргови и зграде у граду буду доступни и употребљиви за све.

 

Уз помоћ дигиталних средстава смо, на пример, омогућили особама у старачким домовима да сваке године доживе уметничку изложбу "Пролећни салон".

 

Партиципација је веома важна у граду, и јавне институције као сто су школе, универзитети и државни музеји доступни су и бесплатни.

 

Конвенција Уједињених нација о правима детета има велику важност за овај град на више начина. Право деце на изражавање и стварање је, на пример, видљиво у Стокхолмској школи културе – највећој у Европи са више од 15000 ученика. "We are Sthlm"  највећи је омладински фестивал Европе. Фестивал је познат по томе што се одржава потпуно без алкохола и дроге и базира се искључиво на идејама и партиципацији младих.

 

Националне мањине у Стокхолму – Јевреји, Роми, Сами, шведски Финци и људи из области Торнедален редовно су позвани да учествују у консултацијама о вртићима и старачким домовима у којима су присутни језици мањина.

 

Стокхолм изузетно вреднује слободу изражавања и од 1998. функционише као уточиште за писце који су прогоњени у својим матичним земљама. У Шведској имате право да мислите и кажете шта желите, све док се не ради о клевети,вређању другог лица или говору мржње против етничких група. Слобода штампе је већ 250 година основно демократско право у Шведској.

 

Приступ јавним подацима је камен темељац демократије. То значи да су одлуке града и осталих јавних институција слободно доступне новинарима и заинтересованим грађанима. Ово је важно јер је Шведска једна од земаља на свету са најмањом стопом корупције у друштву.

 

Наставља se са сталним напорима у области социјално, економски, еколошки и демократски одрживог развоја те Вам желимо вам путовање у Стокхолм - град који је отворен за сваког.

 

Извор: Кућа добрих вести/Амбасада Шведске


Последњи пут измењено четвртак, 19 мај 2016 21:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015