Logo
Одштампајте ову страницу

Добро образовање најбоља заштита од незапослености

Оцените овај чланак
(2 гласова)

edukacijaaaaa56БЕОГРАД - Добро образовање је основа за успешну каријеру и најбоља заштита од незапослености, оценио је аустријски вицеканцелар и министар привреде Рајнхолд Митерленер.


Он је, у саопштењу, поводом конференције „Савез за стручно образовање за западни Балкан“ која је данас одржана у Бечу, уз учешће председника ПКС Марка Чадежа, поручио да је посебно аустријски модел дуалног образовања пример, који наилази на велико интересовање у свету.


Митерленер је нагласио да Аустрија жели да подржи друге земље у успостављању успешног стручно-образовног система, јер је то, кроз укључење аустријских фирми које имају производњу у иностранству, корисно и по аустријску привреду, објавила је Привредна комора Србије.


Аустрија је у оквиру Берлинског процеса изразила спремност да земље западног Балкана подржи у овој области, указао је он.


На позив Министарства науке, истраживања и привреде, Министарства образовања и жене, као и спољних послова и интеграције у Привредној комори Аустрије данас су међуанродни експерти из области радног права и образовања разговарали са високим представницима земаља западног Балкана.


Дуално образовање је у Аустрији већ дуги низ година тежиште и фиксни саставни део помоћи у развоју.


Добро образовање – оружје за сналажење у глобалном свету


Стабилна привреда у непосредном суседству на западном Балкану је у интересу Аустрије и зато је још важније да се допринесе подршком успостављања овог система образовања, нагласио је шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц у саопштењу.


„Добро образовање отвара људима перспективе на лицу места и „наоружава“ их за изазове у све глобалнијем свету“, поручио је он.
Заједнички закључак бечке конференције, како је најављено, биће представљен у јулу у Паризу на трећем Самиту о западном Балкану.


Представник Привредне коморе Француске Патрис Гезу најавио је данас у Бечу да ће на Самиту о западном Балкану у Паризу једна од главних тема бити подстицај привреде, као и смањење незапослености младих.
У Паризу ће, од 4.до 5. јула, рекао је Гезу, бити одржана паралелно три форума.


"Један ће бити политички, други пословни и трећи посвећен омладини на Западном Балкану. Два од три биће везана за привреду и њену улогу", прецизирао је Гезу.


Важна сарадња земаља у региону


Он је истакао да ће пословни форум размотрити даљи развој региона, како подстаћи развој предузећа и њихове послове ван своје земље, али тако и рад комора.


У томе, сматра Гезу, кључну улогу има Коморски инвестициони форум, који је окарактерисао као добру иницијативу.


Друга важна тема биће на који начин државе могу да се боре против незапослености, у чему је важна сарадња земаља региона, социјалних партнера, али и образовања.


"У образовању посебну улогу има комора", оценио је Гезу.


Он је истакао да је дуално образовање део ДНК комора, било да се ради о коморама земаља западног Балкана, Француске, Немачке или Аустрије.
Према његовим речима важно је бити у могућности младе приближити предузећима, да се младима да могућност развоја у компанијама, а истовремено предузећима могућност да преко младих оставре раст и стварају иновације.


То је, како је подвукао, и једна од кључних тема са којима се суочава већина европских комора.


Реформа образовног система у складу са потребама привреде
Председник ПКС Марко Чадеж оценио је да је дошло време да се брзо делује како би се реформисали образовни системи на Западном Балкану у складу са потребама привреде.


Чадеж је, у изјави Тањугу, казао да су на овом скупу разматрани различити модели образовања у складу са потребама привреде, посебно дуални систем образовања.


Према његовим речима, дуално образовање подразумева спровођење дела обуке у школама и предузећима, због чега је важно видети могућности подршке од стране државе, кроз пореске олакшице или друге видове подстицаја.


"Треба да видимо шта морамо да изменимо у нашим регулативама и координацији јавног и приватног сектора. Морамо да радимо заједно на изградњи капацитета, како комора које морају да буду спона између привреде и надлежних министарстава, владиних тела важних за увођење оваквог система образовања", прецизирао је Чадеж.

diploma5656
Подићи капацитете јавне управе


Он је нагласио да је неопходно подићи и капацитете јавне управе да промени начин гледања на дуални систем образовања и указао да ће бити потребно да наставници у предузећима буду лиценцирани.
"То су ствари о којима морамо јако брзо да донесемо одлуке", подвукао је Чадеж.


Он је истакао да је потражња компанија, малих и средњих предузећа већ толика да морамо да радимо на томе и изменимо однос према образовању у привреди.


Успешна привреда мора имати добру и стручну радну снагу, рекао је данас председник Привредне коморе Аустрије (WКО) Кристоф Лајтл и истакао да је зато важно дуално образовање, те да је Аустрија спремна да своје искуство стави Србији на располагање.


Потребна стручна снага и добро мотивисани људи


Лајтл је нагласио да, ако желимо раст и конкурентност, онда нам је потребна стручна радна снага, као и добро мотивисани људи.


То се, према његовим речима, постиже дуалним образовањем, за шта је неопходно својеврсно спајање школа и привреде.


Стручним образовањем, истиче Лајтл, младима се даје перспектива и уједно се мотивишу и укључују у предузећа, чиме се смањује незапосленост и повећава понуда стручне радне снаге - што је главни циљ.


Лајтл је истакао да у овој области са ПКС постоји одлична сарадња.


"Можемо од наших српских партнера учити и њима ставити на располагање наше искуство. ПКС има велику одговорност у образовању младих и стручне радне снаге, а ми желимо да им помогнемо преко стављања на располагање наше искуство", прецизирао је председник Привредне коморе Аустрије.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено четвртак, 19 мај 2016 21:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015