Logo
Одштампајте ову страницу

Конкурс за медије „У вашем фокусу“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pisanjeprojekat43434БЕОГРАД – Независно удружење новинара Србије (НУНС), Локал прес и Топлички центар за демократију и људска права објавили су позив за подношење предлога пројеката локалних штампаних и онлајн медија у оквиру Програма подршке “У вашем фокусу”.


Општи циљ Програма је допринос подизању свести грађана о важности владавине права и основних људских права, најавио је Медија центар.


Специфични циљ Програма је подршка квалитетној медијској продукцији у области владавине права, посебно у извештавању из области јавних финансија и основних људских права с фокусом на радно право.


Проблеми као што су транспарентност јавних финансија, присуство корупције и, у вези са тим, кршење радних и других људских права те њихове далекосежне последице на квалитет животног стандарда и здравље целокупног српског друштва недовољно су присутни у нашим медијима. Недостатак ове врсте информација у новинарским прилозима у медијском простору из дана у дан све више слаби демократски капацитет српског друштва.


Имајући ове чињенице у виду НУНС је у сарадњи са организацијама ПУ Локал прес Локал прес и Топлички центар за демократију и људска права предвидео овај Програм подршке локалним штампаним и онлајн медијима кроз доделу малих грантова.


У оквиру Програма подршке „У вашем фокусу“ током имплементације одобрених пројеката, медији ће имати обезбеђену подршку консултанта - стручњака која ће допринети производњи квалитетних новинарских прилога у оквиру тема одређених овим Програмом. Поред овога медији ће имати прилику да ојачају своје капацитете када је у питању управљање пројектним циклусом у циљу будуће одрживости медија.


Добитници финансијске подршке у оквиру овог Програма имаће на располагању правне савете из области медијског права. Правни савети ће бити доступни новинарима и уредницима који имају дилеме у вези са постојећим ризицима и правним последицама које текстови на којима раде могу произвести. Обезбеђени правни савети не подразумевају правну анализа произведених текстова и ткз. fact-checking.


Намера овог конкурса је ојачати капацитете медија за производњу истраживачких прича и олакшати умрежавање са стручним организацијама цивилног друштва.


Поред тога што ће теме од јавног интереса бити заступљеније у јавности, истраживачки прилози ће би требало да повећају, односно, поврате поверење читалаца у медије јер ће оваквим радом показати спремност да говоре у име грађана упркос спољним притисцима.


Више о условима конкурса можете наћи у документу Јавни позив. Рок за достављање предлога пројекта је 1. јун 2016. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 мај 2016 21:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015