Logo
Одштампајте ову страницу

Отворена изложба италијанског дизајна

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bokkaaaaБЕОГРАД - Међународна изложба италијанског дизајна, поводом 90 година зграде Амбасаде Италије у Београду, отворена је вечерас у Италијанском институту и трајаће до 14. јуна.

 

Посетиоци могу да виде атрактивне уникатне лампе, које су радили чувени светски дизајнери, а направиле их италијанске фирме.


Директор Института Давид Скалмани је рекао да су изабрали лампе, јер је њих најтеже дизајнирати и постићи спој уметности, економичности, технологије и иновативности. Приказани су и цртежи из 1926. године, пристигли на конкурс за уређење италијанских амбасада.


Скламани је рекао да је њему посебно драга лампа "тицио", коју је дизајнирао Ричард Сапер од алуминијума, а напрвила га фирма Артемиде. Примерци лампе, коју карактерише одсуство жица и халогена сијалица налазе се у неколико америчких музеја.
Велику пажњу привлачи и црвена лампа "бока" коју је дизајнирао Карим Рашид, а направљена је ручно од мурано стакла и не постоје две исте.

parafin
Врло импресивно делује и "космички лист", који је прекривен крљуштима и прелама светлост и сенке на необичан начин. Лапма је о провидног метакрилата и хримираног челика.Несвакидашња је и лампа "глас дроп", коју је дизајнирао Дизел креативни тим, инспирисан падом капи у ливену металну чинију.Лампа је урађена од дуваног стакла.


Подна светиљка "Кабоће" , коју су осмислилике Патрисија Уркјола и Елијана Ђерото је састављена од транспарентних сфера, у концентричним круговима, које појачавају централни извор светлости.


Поред лампи, изложена је и био енергетска стлица "хара", Ђорђа Ђуриолија, направљена ручно од фибергласа, која представља употребну скулптуру.


Организатор изложбе је италијански институт за културу у сарадњи са фирмим Новолукс, а улаз је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 31 мај 2016 21:39
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Најновије од Гордана Дивнић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015