Logo
Одштампајте ову страницу

Јапански уметник Кихаћиро Нишиура задивио Ужичане

Оцените овај чланак
(3 гласова)

japanciУЖИЦЕ - Део богате јапанске историје и културе - вештине аранжирања цвећа и уметност лепог писања, представљена је на великој сцени Народног позоришта у Ужицу, у сарадњи са Амбасадом Јапана у Републици Србији.


Икебана је Јапанска уметност аранжирања цвећа , много више од обичног стављања цвећа у различите украсне посуде.То је дисциплина уметничке форме у којој аранжирањем оживљавамо идеје тако да се природа и човек међусобно дубоко прожимају. Она је израз јапанске љубави према природи, која досеже ниво религиозног обожавања и поштовања природе.

3


Познати јапански мајстор Кихаћиро Нишиура потомак Нишиура Енђија, оснивач Нишиура-јаки школе керамике демонстрирао је аранжирање икебане и калиграфије у присуству љибитеља јапанске културе и уметности, који су са дивљењем посматрали његове вештине.

 

5


„Јапанска култура није само просто претстављање одређених форми. Желим да заједно са вама уз велику радост и топлину, креирам једну посебну атмосферу и простор у овом позоришту“, рекао је Нишиура.


Јапански мајстор је објаснио фундамендалне основе прављења икебане, користећи прелепо цвеће, гране и друге елементе које је пронашао у Ужицу и његовој околини.


„У давна времена смо правили икебане како би призивали Божанства и Богове да донесу добро нашој породици и дому. Она је на неки начин и кућа духова. Док правимо икебану водимо рачуна да креирамо један леп простор како би се Божанства спустила и донела благостање. Икебана представља неку врсту хармоније. Цвеће, гране, дрвеће и лишће су попут нота у музичкој нумери и управо тако ми Јапанци гледамо на ову уметничку форму “, речи су Нишиуре.

 

6


Свака икебана састоји се од три дела. Прва грана представља антену према Боговима, нагиње се под углом од 50 степени. Друга је под углом имеђу 30 и 45 степени и припада човеку. Трећа грана као нека врста спирале, под углом од 120 степени у смеру казаљке на сату, шаље енергију од неба ка нама, а у супротном смеру од земље ка небу.


Калиграфија је основа оријенталне уметности, а идеограми су један од најзначајнијих делова оријенталне културе. Како пишете и изражавате идеограме, само по себи представља уметност, док јапанска калиграфија са собом носи „нечујну музику“.


Када је у питању ова вештина Кихаћиро је показао шест различитих стилова њеног исписивања, а нокон тога и централни, велику калиграфску форму.

 

7

 

„Калиграфију називам нечујном музиком. Управо те линије и тачке које исписујем мастилом су попут музичких нота. Суштина калиграфије је да не видите само оно што је исписано на папиру, веч да чујете ту „нечујну музику“ и да осетите тај простор и атмосферу“, објаснио је уважени уметник из Јапана и гост града на обалама Ђетиње.


Ужичани су са дивљењем испратили вештине јапанског уметника Кихаћира Нишиуре, који је поздрављајући се са публиком, најмлађима написао имена уметношћу калиграфије.

Извор: Кућа добрих вести

Фотографије: Марина Трмчић

 


Последњи пут измењено субота, 04 јун 2016 23:22
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Најновије од Марина Трмчић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015