Logo
Одштампајте ову страницу

Миксер фестивал 2016: Осетљиво друштво

Оцените овај чланак
(1 Глас)

eduzonaaaaaБЕОГРАД - Осми Миксер фестивал, највећа регионална смотра креативности и иновација, одржаће се по пети пут у београдској четврти Савамали, од 8. до 12. јуна 2016. године, на више од 40 локација и уз учешће око 1000 стваралаца.


Овогодишњи Миксер фестивал одвија се под слоганом „Осетљиво друштво (Sensitive Society)“, снажно обојен темама родне равноправности и женског стваралаштва, друштвене једнакости, отвореног дијалога, муликултуралности и ефикаснијег решавања конфликта.


Фокус овогодишњег Миксер фестивала је трострук и у центар пажње, под капом носеће теме “Осетљивог друштва”, доноси женско стваралаштво и родну равноправност, затим избегличку кризу и могуће правце интеграције избеглица у европско друштво, и на крају на отворене платформе за размену знања и идеја.


Ослањајући се на ова три фокуса, Миксер фестивал тежи да истражи друштвене концепте којима грађани и креативни професионалци могу да утичу на актуелне друштвене процесе како би унапредили квалитет свакодневног живота, отворили пут за директнију сарадњу са осетљивим и угроженим групама и промовисали хумане вредности, емпатију и љубав.


Женско стваралаштво


Женско стваралаштво и једнакост између женског и мушког принципа, који су различити по карактеру, али једнаке вредности, теме су које ће заузети већински део програма овогодишњег Миксер фестивала. Бројне изложбе, презентације, дебате, перформанси, филмови представиће публици визионарске идеје женских аутора, нарочито из домена архитектуре и дизајна, који су значајно допринели унапређењу наше свакодневице, али је њихов допринос остао недовољно познат или потпуно непознат.


Женско стваралаштво биће представљено и у домену филма, музичког програма посвећеног женским извођачима, али и путем Миксер разговора где ће се обрађивати теме попут улоге жена у савременом друштву и препрека са којима се оне сусрећу у свакодневном животу.


Целокупни програм фестивала биће подељен у неколико сегмената као што су Миксер разговори, изложбе, радионице, предавања, дебате, перформанси, музика, програми за децу и младе, Миксер Кино, а заједнички именилац свим програмским целинама биће уклањање граница са којима се људи суочавају због родних, старосних, расних, етничких, религијских или културних разлика.

 

naucnikfdfdfd

 

Refugee Aid Миксалиште


Пратећи принципе “женијалности”, хуманости и емпатије, програмске целине Миксер фестивала, поред жена, у центар пажње стављају и друге осетљиве групе савременог света, па ће фестивал посвећен “Осетљивом друштву” покушати да открије, развије и промовише различите приступе развоју друштва који у своју свакодневицу интегрише ставове и мишљења маргинализованих група.

 

Настављајући напоре које од августа 2015. године спроводи Refugee Aid Миксалиште, Миксер фестивал 2016. ће обрађивати теме интеграције избеглица у европско друштво и хуманизације избегличке кризе. Путем различитих програма и конкурса за дизајн концепте за човечанство у изгону, фестивал ће представити начине на које дизајн може утицати на решавање кризе, кроз радионице ће бити представљени први кораци у процесу интеграције, док ће изложбени програм приближити публици личне приче људи који свакодневно пролазе кроз наш град. Такође, програмска целина Миксер разговори, ове године посвећена осетљивим градовима (Sensitive Cities), наставиће са пропагирањем идеја идеје партиципације грађана у поцесима развоја града и решавања горућих пробелма путем отвореног дијалога између грађана, организација и органа власти.

bozo8888
Young Balkan Designers


Стваралаштво талената широм региона и ове године биће представљено путем Миксерових платформи као што су “Young Balkan Designers” конкурс расписан од стране Балканске дизајн мреже који се ове године одржава под слоганом “Ново аналогно”, затим међународни конкурс “Ghost Project", позив за младе женске бендове у сарадњи са Mascom издавачком кућом под називом “Женски елемент”, као и “Black Box” изложба, ове године са темом “Брисање прошлости”, која се реализује у сарадњи са Факултетом примењених уметности, први пут веома успешно представљена на прошлогодишњем Миксер фестивалу.


Black box


Ове године, младим креативцима из региона ће бити пружена још једна прилика да покажу своје таленте на јавном конкурсу за креирање визуелног идентитета Миксер фестивала 2016, који ће бити расписан у понедељак, 7. марта. Поред одабира победничког решења који ће представљати визуелни идентитет фестивала, ужи круг радова по избору стручног жирија, биће представљен у оквиру специјално креиране изложбе која ће представити размишљана креативаца на тему “Осетљивог друштва”.

 

Укратко...о програму

 

Филмски програм, под уредничком палицом фестивала Cinema City, састојаће се однеколико снажних, емотивних и друштвено освешћених филмских остварења које концептуално повезује кровна тема Миксер фестивала.


Прва три дана фестивала биће приказани филмови који обрађују теме избеглих лица, њихове интеграције у европско друштво и хуманизације избегличке кризе, док ће у последња два дана у фокусу филмског програма бити снага женског принципа, изузетна женска енергија кроз промовисање императива родне равноправности и уклањања нехуманих граница са којима се појединци свакодневно суочавају због родних, старосних, расних, етничких, сексуалних, религијских или културних разлика и опредељења.
Циљ програма је промовисање хуманих вредности, саосећања, љубави, важности бриге о сваком појединцу, подизање свести о ургентној потреби за поштовањем различитости, неговањем услова друштвене једнакости, отвореног и конструктивног дијалога, као и мултикултуралности.


Стога, дођите да заједно проведемо Cinema City дане на Миксер фестивалу.

 

Извор: Миксер/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 07 јун 2016 23:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015