Кућа Добрих Вести

Login

Путујућа изложба јапанске фондације „Лутке Јапана“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

japanskaliutal4343БЕОГРАД – Музеј примењене уметности у Београду у сарадњи са Јапанском амбасадом у Републици Србији и Јапанском Фондацијом, представиће београдској публици јединствену изложбу под називом „Лутке Јапана“.


Свечано отварање одржаће се у среду, 15. јуна од 18:00 часова у Музеју примењене уметности у Београду (Вука Караџића 18) и трајаће до 4. јула.


Изложбу ће отворити амбасадор Јапана у Србији NJ. E. Đuići Takahara.


Јапан ужива у богатој култури лутака, где свака лутка има своје значење и намену дубоко повезану са свакодневним животом. Оне нису само дечије играчке, већ права уметничка дела вредна дивљења. Оно што карактерише јапанске лутке је спокој којим одишу њихова лица. Ова изложба представља фине примере разноврсности лутака, које су у Јапану цењене форме уметничког заната. Савремене занатлије користе опробане методе у стварању ових уметничких дела.


Публика ће бити у прилици да види око 80 експоната, почев од Хина и Гогацу лутака за девојчице и дечаке. Излажући свој комплет Хина лутака, свака породица се моли за срећу својих кћерки, док Гогацу лутке везују за Дан дечака и овај празник славе породице са мушком децом. Породице које имају синове излажу минијатуре ратника у ношњама и оклопима, и моле се да њихови синови постану снажни и здрави.


Затим су ту Бунраку i Но лутке инспирисане јапанским традиционалним уметничким формама, Кокеши дрвене лутке, као и многе друге, које су настајале од давних времена до данас.


Улаз на изложбу је слободан.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 јун 2016 22:04
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија