Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан музике

Оцените овај чланак
(0 гласова)

muzikadan4545БЕОГРАД - Многобројним концертима у салама, парковима и на трговима данас ће у српској престоници бити обележен Светски дан музике.


Наступом ученика престижне Школе за музичке таленте у Ћуприји, у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић" почеће циклус концерата "Калемегдански сутони".


До 5. августа публика ће имати прилике да ужива у разноврсном музичком програму који ће обухватити концерт студената Факултета музичке уметности из Ниша, дечји мјузикл "Мој живот у вртићу", наступ Бојане Николић и њене етно групе, а најављене су и вечери филмске музике, реситала и камерног музицирања.


Поводом Светског дана музике, Академски хор "Обилић" АКУД "Бранко Крсмановић", одржаће целовечерњи концерт на летњој сцени Београдске тврђаве. На репертоару ће се наћи дела популарне музике, како страних, тако и домаћих аутора, а концертом "Дуга златна нит" дириговаће Владимир Марковић.


Дечја филхармонија под диригентском управом Вере Илић, одржаће концерт у Ташмајданском парку, а као солиста наступиће виолинисткиња Катарина Мрвић - вишеструки лауреат Републичког такмичења у виолини и виоли, победница Фестивала музичких школа Србије и Смотре талената у Сремским Карловцима.


На репертоару ће се бити препознатљива музика из филмских хитова: "Ловац на јелене", "Ратови звезда", "Роки", "Пирати са Кариба", "Игра престола", у аранжману Игора Ивића.


На Платоу испред Културног центра Београда наступиће Београдски дувачки оркестар са диригентима Владом Мустајбашићем и Александром Дјуровим, а након њих представиће се Хор Дечјег културног центра Београда уз клавирску сарадњу Сање Кнежевић Гавриловић и диригентско вођство Невене Ивановић.


У Сава Центру публику очекује Симфонијски оркестар РТС предвођен маестром Бојаном Суђићем, који ће извести музичке нумере из филмских хитова, као што су "Нарниа", "Хари Потер", "Господар прстенова" и "Пирати са Кариба".


Светски дан музике установљен је 1982. године на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга који је обаваљујући ту дужност схватио да се у његовој земљи много људи бави музиком било да свирају неки инструмент аматерски или професионално, певају у хоровима, само за "своју душу" или на улици за пролазнике.


Он је предложио да се најдужи дан у години, дан летње дугодневница, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара.


Светски дан музике данас се слави у више од 700 градова 120 држава света.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 21 јун 2016 20:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015