Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

obradoviccccБЕОГРАД – У Музеју афричке уметности (МАУ), у уторак 28. јуна у 19 часова биће отворена изложба „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“.


У серији фотографија „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ приказане су жене и деца у тренуцима истрајавања у болним и непријатним процесима настајања фризура које ће одговорити на лепотне идеале конструисане у њиховој средини. Клијенткиње не одустају од своје намере да изађу из салона лепше него што су ушле и стрпљиво подносе вишечасовно седење, чупање, затезање, чак и прошивање и паљење праменова косе. Третману се подвргавају девојчице, девојке за удају, мајке са бебама и жене у годинама доказујући да лепота никога не штеди.


Улазећи у саму фотографију коју на жив, присан и саосећајан начин преноси Катарина Радовић, посматрач улази у свет свакодневице, у женске просторе који су везани за потребу за улепшавањем и у скромнијим животним околностима, најавио је Музеј афричке уметности.

 

Једна од великих вредности фотографског материјала Катарине Радовић лежи у томе што је она једна од ретких уметника (било мушких / било женских) која успева да избегне клопке „западног погледа“, толико дискриминаторног и доминирајућег, који је открио обузетост „белог“ Запада (мушког) над „црном“ Африком (као симболички женског).


Серија од осамнаест фотографија под називом „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим“ ушла је у фонд Музеја афричке уметности 2015. године након Конкурса за откуп савремених уметничких дела који је за наведену годину расписало Министарство културе и информисања Републике Србије. Фотографије Катарине Радовић су тако употпуниле и обогатиле фото-архиву Музеја и омогућиле даљи стручни рад на обради теме „женских простора“ када се посматрају у једној транс-културалној перспективи.


Kустос изложбе је Ивана Војт, историчар уметности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 24 јун 2016 21:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015